kitabı sana indiren O'dur. Onun bir kısmı muhkem * ayetlerdir, onlar kitabın esasıdır ve diğerleri, muteşabihtir. * Fakat kalplerinde eğrilik * bulunanlar, bu sebeple muteşabih olanlara * tabi olurlar. ondan fitne çıkarmak için, onun te'vilini * yapmak isterler. ve onun te'vilini allah'tan başka kimse bilmez ve ilimde rusuh sahipleri ise: "biz O'na iman ettik, hepsi rabbimizin katındandır" derler, onlar da tezekkür edemezler, sadece ulûl'elbab * tezekkür edebilir. *
kuran'da birçok surede yer alan hurufu mukatta harflerindendir. ne manaya geldiği bilinmemektedir, yani tam müteşabihtir. ancak dikkat çekmek gibi bir işlevi vardır. ilk ayettedirler. okunduğunda, herkesin dikkatini, algısını, zihin dünyasını çeker. aslında çok derin bir mesajı vardır: yani allah insanlara, "yiyorsa siz de böyle bir kitap yapın da görelim" demektedir. "biz kuran'ı işte bu harflerden meydana getirdik, bu harfleri birleştirerek anlamlı böyle müthiş bir kitap yarattık, eğer güç yetiriyorsanız benzerini yapın da görelim" denmektedir. nasıl evi oluşturan tulalar tek başına bir anlama gelmiyorsa harfler de tek başlarına belli anlamlara gelmezler. önemli olan tuğlaları birleştirip ortaya bir şaheser çıkarmaktır. hurufu mukatta harfleri de bu mesajı vermektedir.
kuran hem belegat, feraset yönünden; hem de mana yönünden tam anlamıyla müthiş ve mükemmel bir kitaptır. ki onu duyup, okuyup, anlayıp da etkilenmeyen yoktur. ayrıca dünyada başka bir kitap yoktur ki, 600 sayfa olsun ve yeryüzünde binlerce ezberleyeni olsun. hatta öyle ki arap olmayan, 3-4 yaşındaki çocuklar dahi bu kitabı ezberleyebilmektedir. kuran'ın mucizeleri anlatmakla bitmez tabii de -zira kendisi başlı başına bir mucizedir.- allah kuran'ın hak kitap olduğunu anlatmak için insanlara benzerini yapabiliyorsanız yapın da görelim demektedir aslında.
Bakara suresinin başında bulunan, hakkında çeşit türlü rivayetin olduğu harflerdir.
islamiyeti ekzoterik ve mistik bir din haline getirmek niyetinde olanlar tarafından, anlamlarını sadece eren evliya kesiminin anlayabileceği savlanmaktadır. Kimi yorumlamalara, dönemin Mekke'sinde meydanda duyuru yapacakların dikkatleri çekmek için duyurudan önce bir takım harfleri yüksek sesle okuması geleneğinin Kur'an a yansımasıdır. Ve başında harfler bulunan surelerin meydanlarda duyurulduğunun kanıtıdır. Ki mantığa daha uygundur.
kuran'ın çoğaltıldığı dönemlerde, kuran'ı yazıya döken bir yahudi din bilimcinin eklediği zannedilen ibranice ani lo maamim (ben bunlara inanmıyorum) kelimesinin baş harfleri.