eleştirme eylemeni gerçekleştirmeme alışkanlığı. eleştirmeyen yargılamayan bir durumun gerçekliğini ortaya çıkaramamak. her şeyi olduğu gibi kabul eden. onaylayan.
dün gece hilal cebecinin katıldığı alt üst muhabbetler parogramının tekrarı vardı ve bir an o programa takılım izlemeye başladım. gündemde o kadar tartışılacak konu varken hilal cebeciyi izlemeyi ilk başlarda çok abes buldum fakat sorular ve başlıklar o kadar güzel sıralanoydu ki sözlükten farkı yoktu ve beni ekrana bağlamaya yetmişti. gece nöbetimde koltuğuma oturmuş ciddi bir edayla muhabbetti dinliyordum. sunucunun 'tvitterdaki fotoğraflarınız bakılıyor ve eleştiriliyor' demesi üzerine hırçınca cümleler tüketmeye başlayan hilal cebeci bir cümlesinde 'eleştirme huyum yoktur' demesi beni garip düşüncelere ve sorulara yöneltmeye yetmiştir.
durup düşünmeye başlandığında özellikle medyada ön palan çıkmaya çalışanlar gibi var olduğu topluluk içinde kendini göstermeye çalışanların başvurduğu bu yöntemin dışında çıkıp eleştirme huyum yoktur demesi, ilginç alışıla gelmemiş bir durumdur. zira onlar ekranlardan eleştirmeli bizlerde onaylamalı ve bunu huy haline getirmemeliyiz.
eleştirmek: bir düşünceyi, bir eseri, bir yargıyı inceleyerek doğruluk veya yanlışlığını ortaya çıkarmak ve gerçek değerini belirtmek olarak açıklanmış sözlük tanımı.
tanımdan da anlaşılacağı üzere bu huy kişide doğruluk ve yanlışlığı ortaya çıkartmak üzerine kurulmuş. yani bir durum hakkında önceden kendince kabul gördüğünüz gerçeği başkasının kabul gördüğü gerçeğe göre ortaya çıkartma durumudur.
kişiden kişiye değişen bazılarında ciddi bir şekilde ön plana çıkmış, bazılarında ise gerçekten yok denecek kadar az ve ender rastlanır bu huy. topluluk içerisinde söylenen bir yargıya kesinkes eleştiren olduğu gibi herşeyi onaylayan eleştirme huyundan yoksun kişilerde mevcuttur.
işte bu herşeyi eleştiren ve bunu alışkanlık haline getiren kişileri toplumumuz hep ön plana çıkartmıştır. bu eleştirme huyu olan kişiyi ön plana çıkartanların ise eleştirme huyunun olmadığı kişilerdir ki, gerek medya gerek düzen bu tür insanları sevmektedir. armağan çağlayanı bir dönem popüler yapan budur, nihat doğan ne yapmaya çalışmaktadır, okan bayülgenin en sağlam kolonlarından birisi budur, rtenı iktidara taşıyan da işte bu huydur.
artık toplumumuzun eleştiri huyları öne çıkmış kişileri onaylaması yerine -düşünebilen- herkesin her durumu inceleyerek gerçek değerini belirtmesi gerekir. eleştiri huyumuza sahip çıkmalı ve onu beslemeliyiz.