toplumumuzun büyük kesimidir. siyasi parti muhabbetleri, takım muhabbetleri bilumum muhabbetlerin ekserisinde yöneltilen eleştiriye insanlar yine eleştiri ile karşılık veriyor. şu aralar özellikle siyasi atışmalarda malum seçim arefesi olduğundan bunu daha net görebiliyoruz. örnekle açıklayalım;
+chpliler başörtülülere fahişe dedi, yazık sonra oy bekliyorlar.
-ulan ananı da al git diye ben mi dedim tayyip de şehitlere kelle dedi.
gördüğünüz üzere ilk cümle bir beyan içermekte ve eleştiri yapılmakta, ikinci cümle ise ilkokul 3. sınıf beyne sahip birinin eleştiriye eleştiri ile karşılık vermesi şeklinde. yani 2. cümlede arkadaş aslında ''tayyip ananı da al git dedi ve şehide kelle dediği için başörtülüler orospudur'' gibi bir beyanda bulunmuş oluyor. Bunu söylediğinin farkında değil ama beyni noksan olduğundan.
aynı şey akpartililer için de geçerli.
+akparti falan işte yolsuzluk yaptı, devlet makamların özel sektörlere kadar her yere kendi adamlarını yerleştirdi.
-ulan chp camileri ahıra çevirdi, bu ülkede ezanı türkçe okuttular!!!
bunu söyleyen kişi de deminki örnekte söylediğim gibi farkında olmadan yöneltilen eleştiriyi kabullenip bunun sebebini chp'nin yaptığı çeşitli yanlış uygulamalara dayandırıyor.
aslında olması gereken şey şudur. a kişisi bir eleştiri yönlendirir ve bu eleştiri yanlış ise b kişisi bunun aksini ispatlar, ya da a kişisi iddia ettiği şeyi ispatlamak zorundadır. şayet eleştiri haklı yönde ise b kişisi eleştirinin haklılığını bildirir ve doğru olanı kabul eder. varsa bir eleştirisi b kişisinin bundan sonra dile getirebilir.
tabi biz tabi olduğumuz her şeye toplumca körü körüne bağlandığımız için varsa bir yanlış ''vardır bir bildiği, öbürküler olsa daha mı iyi olacaktı'' deriz. halbuki eleştiriyi kabul edip yapılan yanlışa karşı durmuş olsak toplumumuz daha iyi bir seviyeye gelebilir.
konunun ana fikri şudur; eleştiri yöneltene eleştiri yöneltme. eleştirisinde haklı olan kişinin doğru bir şey söylediğini kabul et. taassubundan sıyrıl ve yapılan her doğruyu takdir et, yapılan yanlışları düzeltmek için çaba sarf et.
bazı eleştiriler eğer hakaret ya da yalan, iftira vs. gibi karşıdaki kişinin kesinlikle sahip olmadığı bir özelliği ona atfediyorsa o eleştiriye eleştiri ile cevap verilir ancak bazı kendilerini mükemmel zanneden insanlar saygısızlık içermeyen karşıdakinin iyiliği için söylenmiş bir eleştiriyi bile hiçbir zaman ya evet haklısın bu konuda biraz eksiğim var falan demezler, her eleştiriye karşıdakini eleştirecek bir cevap vermek zorundadırlar. çünkü onlar hatasızdırlar, eleştirilemezlerdir.