1910'da Yunanistan daki askeri yönetimin başkanlığına getirilen , Sırbistan, Bulgaristan ve Karadağ ile kurduğu Balkan Birliğinin desteğiyle, Türkiye 'ye açtığı savaşta, Girit'in 1913'de Yunanistan'a bağlanmasını sağlayan koca giritli lakaplı eski yunan başbakanı. Osmanlılardan aldığı toprakları kaybetme korkusuyla, I. Dünya Savaş'ında tarafsız kalmayı tercih etti. Ancak, itilâf Devletleri'nin verdiği teminatla Çanakkale ye kuvvet göndermeye kalkışınca, Kral Konstantinos tarafından istifaya zorlandı.
Aynı yıl yapılan seçimlerle tekrar iktidara geldi. Fakat Sırbistan'ın yanında savaşa girme kararı, ikinci kez görevinden uzaklaştırılmasına sebep oldu. 1916 yılında Selanik te muhalif bir hükümet kurdu ve ancak 1917 yılında Konstantinos'un tahtı bırakmasından sonra Yunanistan'a dönebildi. I. Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan Nöyyi ve Sevr Antlaşmaları'yla sağladığı topraklarla, 1918 muhtırasında belirttiği megaloidea sını * gerçekleştiremeyince, ingilizlerin desteğiyle 1920 yılında Türkiye ile savaşa girdi.
1928'de milli birlik hükümetiyle iktidara geldi. Bu yıllarda Türkiye'ye karşı barışçı bir siyaset uygulamaya çalıştıysa da ülke içindeki ekonomik dengesizlik, onu 1933'te iki kez hükümetten çekilmek zorunda bıraktı. 1935'te Girit'in bağımsızlığını ilan etmesi durumunu güçleştirdi. Seçimleri kaybedince Paris e gitti ve orada gıyaben ölüme mahkum edildi. 1936 yılında Paris'de öldü.
osmanlı vatandaşı olarak doğmuş, yunan miliyetçisi olup girit'in enosisi davasına girmeden önce "lefter efendi" olarak osmanlı hesabına casusluk yapmış yunan başbakanı.*
yunanistan'da birçok yere heykelleri dikilen sokak, bulvar, okul gibi yerlere ismi verilen. yunanistan'ın kendi atatürk'ü gibi gördüğü lider, hemşehrim.
"Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir. Bu olağanüstü işleri yapan Mustafa Kemal, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmıştır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir." diyen yunan lider.
Elin yunanlısı, ingilizi(churchill) gibi direk düşmanları ve bunun yanında diğer bir çok ünlü devlet adamı kıymetini bilip övgüler dizmişken ve hatta 100 sene sonra bile konuşurken, senin beyinsiz, bir gün fetonun diğer gün başka lider/tarikatın kucağına oturan çomarların, hala ve hala 0 bilgi ya da kulaktan duyma saçmalarla adama laf edebiliyor olması da sosyolojik olarak araştırılmalıdır.
kuş beyinli lagım farelerinin hala daha elin düşmanı senin atanı övüyor bizim bilmem kimler hala daha degerini bilmiyor diyerekten namını yaptıklarını ve atatürkü övme nedenlerini gizledikleri hadisedir..
kuş beyinli yaratıga bak yav, yunan övüyor sen niye yeriyorsun atatürkü diyor, ulan lagım faresi o yüzden yeriyorum ya..
onu geçiyorum bak ne diyor venizelos, padişahların mutlakiyetçi rejimlerine son verdi, o kuşa taksan kuşu hacamat edecek beynin bunun ne demek oldugunu tam anlamıyor ki zaten..
elbet yunan bunun için sevinecek kuş beyinli, ben sevinirsem kuş beyinliyim demektir..
ki atatürkün padişahların mutlakiyetçi gücüne son verebilecegini düşünen böyle bir gücü oldugunu sanan bir insan olmasamda..
Yunan Başbakanı Venizelos’un istanbul’a gelişi oldukça enteresan oldu. Daha birkaç yıl önce Türkiye’yi almak, Ankara’yı kendi ülkesine katmak isteyen bu adama, Tanrı Ankara’ya gelmeyi nasip etmişti. Fakat yenildikten sonra, askerleri denize döküldükten sonra, konuk olarak, acı duyarak.
Venizelos’un geldiği gün Atatürk, kendisini eski köşkte kabul etti. Bu ziyaret nedeniyle arkadaşlarıyla herhangi bir fikir yürüttüğünü hatırlamıyorum. Yalnız sabah giyinirken berber Mehmet’e takıldı:
-“Mehmet, bugün Venizelos’un ayağına gideceğiz. Kendisiyle görüşeceğiz. Buna ne dersin?”
Atatürk berberiyle sık sık şakalaşırdı. Mehmet bir ara düşündükten sonra:
-“Paşam, ben sizin yerinizde olsam ne gider, ne de görüşürüm. Çünkü o millet, bizim Selaniğimizi (berber de Selanik'liydi), toprağımızı, yerimizi aldı. Bu yetmiyormuş gibi, bir de Ankara'mızı almaya kalktı. Bütün bunlardan sonra siz onlarla dost gibi konuşacaksınız. Ben olsam yapmam.”
Atatürk, berberinin safça sözlerini dinlerken hiç kızmadı. Hatta onun samimiyetinden memnun bile kaldı.
-“Bu memleket işidir. Bu yüzden dost olmaya, dost görünmeye mecburuz. Hem bunu yapmazsak tarih bizi affetmez.”
Atatürk, işte ilk Türk-Yunan dostluğunun temellerini o gün atmıştı. Venizelos’la köşkteki görüşme iki saat kadar sürdü. Ertesi gün Gazi Orman Çiftliği'nde konuk onuruna otuz kişilik bir yemek verildi. Yemek çok samimi bir hava içinde geçti. Yunan Başbakanı, Atina’dan gelirken bir sandık şarap getirmişti. Atatürk de konuğa Ankara’dan ayrılırken bir kafes içinde beyaz renkli çok güzel bir Ankara Kedisi hediye etti.
Yunanistan Başbakanı Venizelos’un ziyaretine, bir süre sonra o devrin başbakanı ismet inönü, Atina’ya giderek karşılık vermiştir.
》 Turhan Gürkan, Atatürk’ün Uşağı idim, Cemal Granda, istanbul 1973, s. 341–342.
▪︎ Kaynak 》 Atatürk’ten Gençliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gürel, Mayıs 2009