elestiri ile hakaret arasindaki fark

entry5 galeri0
    1.
  1. 1.
  2. eleştirinin aşırısı zararlıdır, hakaretin aşırısının sonu dayaga varabilir.
    eleştiriyi olumlu algılamak erdemdir, hakareti olumlu anlamak elde değildir.
    insan kendini vicdanı sayesinde eleştirebilir, lakin kendine "olm var yaa ben tam bi orosbu cocuguyum!" diyen insan henüz görülmemiştir.
    0 ...
  3. 2.
  4. eleştiri yeri geldiğinde olumlu, yeri geldiğinde olumsuz olabilir. örneğin, "recep tayyip bu ülkeye hiç faydası dokunmamış bir insandır" da eleştiridir "recep tayyip ülkeyi 5 senede şaha kaldırdı" da bir eleştiridir.

    ancak hakaret tek yönlüdür, ve şahsı temel alır. dolayısıyla genelde konuyla ilgili bir tez öne sürmez, ad hominem olayına, demogojiye, hatta terbiyesizliğe, saygısızlığa girer.
    0 ...
  5. 3.
  6. bu farkı bir millet olarak öğrendiğimiz zaman büyük ilerleme katedeceğiz. bu farkı idrak ettiğimiz zaman medeniyeti yaşamanın keyfine varabileceğiz.

    eleştiri, bir insanı uyarma maksatlıdır. böyle demişsin, böyle yapmışsın ama doğrusu budur, bilgiler, kaynaklar bunlardır demek. kin yok, nefret yok, sadece düşüncelerin paylaşılması, farklı fikirlerin izah edilmesi. gerçek eleştiri insanların karanlıkta önünü görmesi için bir el feneri kadar değerlidir.

    bir de eleştiri maksadıyla yapıldığı öne sürülen, kin ve nefret kaynaklı hakaret içeren sözler var. böyle demişsin, böyle yapmışsın çünkü sen kafatasının içinde beyin olmayan, düşünce özürlünün tekisin gibi direk saldırı içerikli kelimeler. nefret ve kin, karşı görüşe saygı duymadığından ötürü sadece kendi görüşünü öğrenebilme ve bundan dolayı tek taraflı düşüncelerle beslenen bir bağnaz olma.
    1 ...
  7. 4.
  8. bir kitap hakkında;

    (bkz: eleştiri)
    a kişisinin yorumu: kitap daha akıcı ve sade bir dille yazılmalıydı. bazı yabancı kelimeleri kullanmak yerine dilimizdeki karşılıkları kullanılsaydı daha çok bizden olabilirdi. ayrıca kitabın bütünlüğü için konuyla mekan arasında kesinlikle daha sağlam bir ilişki kurulması gerekirdi.

    (bkz: hakaret)
    b kişisinin yorumu: kitap yazmayı bilmeyenler ellerine kalem alıp ben yazarım diye dolanırsa ortalıkta böyle olur. yabancı dilde kelimeler kullanarak kalem güçlenemez. lütfen her önüne gelen böyle kitaplar yazmasın. ayrıca ne alaka anlamadım o mekanda o konunun işlenmesi. bu kadar mı ilişki kurmaktan yoksun bu beyinler?
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük