elektronik posta yoluyla tecavuz

entry8 galeri0
    ?.
  1. giriş

    e-mail sistemini çeşitli amaçlarla kullanarak kişileri rahatsız etmek ve zarara uğratmak gibi fiiller internete özgüdür.
    bir kişinin e-mail adresine ona yönelik, özellikle kişinin şeref ve haysiyetine, özel hayatı veya sırlarına, resmi veya resmi üzerindeki kişilik haklarına ihlal edici yazıyla ve/veya resimle tecavüzde bulunulabilir. kişilerin e-mail adreslerine saldırgan, rahatsız edici, pornografik içerikli mesajların gönderilmesi de aynı şekildedir.

    bir kişinin bilgisayarında kayıtlı bilgilerin e-maille gönderilen virüs yoluyla kullanılamaz hale getirilmesi, tüm sistemin çökertilmesi veya bilgisayarda kayıtlı tüm bilgilerin yine virüsle başka bir bilgisayara aktarılması da kişilik hakkına bir tecavüz oluşturur.

    bu konuda örnek olarak; daha önce avrupa birliği'nin türkiye temsilcisi olan karen fogg'un e-mail yazışmalarının türkiye'deki bir siyasi parti başkanının eline geçmesini ve bunu kamuoyuna açıklamasını verebiliriz.

    kişilerin hangi vasıtayla olursa olsun iletişim hakkı anayasal teminat altındadır. tc. anayasası'nın 22. md.si ; " herkes haberleşme hürriyetine sahiptir ve haberleşmenin gizliliği esastır " der.
    dolayısıyla yukarda açıklanan şekillerden biriyle gerçekleşen tecavüz tmk. md. 24 anlamında kişilik hakkının tecavüze uğramasıdır.
    3 ...
  2. ?.
  3. verilen örneklerde, basit biçimi ile yayın yolu ile kişilik haklarına saldırının ötesinde ceza hukuku anlamında da suçların görüldüğü haksız fiillerdir.
    yani, yasal haberleşme ve yayın faaliyetinin içerik olarak saldırı ve tecavüz ihtivası değil, fiilin direkt olarak suç olması, suçtan elde edilenlerin veya sonuçlarının ağırlaştırıcı durum oluşturması sözkonusu.
    0 ...
  4. ?.
  5. iş bitiminde bahsi geçen mail i çöp kutusuna göndermek.
    (bkz: sikip atmak)
    0 ...
  6. ?.
  7. e-mailin şu an için çok fazla güvenliği olduğu söylenemez. sık rastlanılmasa da e-mailler kötü niyetli profesyonel kişilerce hukuk dışı yollarca ele geçirilebilir. e-mail bir alıcıya ulaşırken pek çok domain den geçebilir ve buralarda suç işlemeye hazır kişiler e-malleri durdurup içeriğine bakabilir.binlerce bilgisayar ağı arasında bu tip kişilerin sayısının epeyce yüksek olması ihtimali gözardı edilemez. bu nedenle çok gizli bilgiler, kayıtlar vb. içeren e-maillerin gönderilmemesi doğru olacaktır.
    1 ...
  8. ?.
  9. korunma yöntemlerini uygulamadığınızda virüslere gebe kalacağınız olay.
    1 ...
  10. ?.
  11. bir kişi hakkında gerçeğe aykırı veya gerçek olmakla birlikte kişiyi küçük düşürmeye yönelik haberlerin ya da özel hayatın sırlarını ifşa edici bilgilerin veya uygunsuz fotoğraflarının yer aldığı maillerinin izin alınmaksızın başka kişilerin mail adreslerine gönderilmesiyle de kişilik hakkına tecavüz edilebilir.

    kişilik haklarından isim açısından bakacak olursak, gerçek anlamdaki ismin yanısıra kişiyi ve ailesini toplum içinde tanıtmaya yarayan ünvan, takma isimi üni simgeler vb. değerler de kişilik hakkının korunmasından yararlandığından e-mail adreslerinin de tmk. md. 26 kapsamındaki bu korumadan yararlanması gerekir.
    0 ...
  12. ?.
  13. e-mail sistemi kullanılarak gerçekleştirilen taciz fiilleri bugün uygar dünyada toplum hayatı adına çok ciddi bir tehdit olarak kabul edilip bu fiillerin suç olarak tanımlanması yoluna gidilmektedir. burada güçlük gönderilen e-mailin kim tarafından gönderildiğinin tespitidir. zira tamamen uydurma isimlerle e-mail adresleri alınabilmekte ve bunlarla mesaj gönderilebilmektedir.
    bunun için özellikle tmk. md. 25/1 uyarınca açılacak önleme ve tespit davalarında internet servis sağlayıcının (iss) sorumluluğu kabul edilmelidir.
    alıcının talebine rağmen imkan varken bu tür e-maillerin gönderilmesini önlemeyen internet servis sağlayıvcıya karşı tazminat davası açılabilmelidir.
    1 ...
  14. ?.
© 2025 uludağ sözlük