adı gibi tamamen teori üzerine kurulu,sayıların yerini genellikle harflerin aldığı buna rağmen yüksek türev-integral-diferansiyel denklem bilgisi gerektiren elektrik-elektronik mühendisliği öğrencilerin aldığı en zor derslerden biri.
Elektronik mühendisliği öğrencilerinin alıp alıp kaldığı bir türlü veremediği derstir. 8-10 defa alınıp 8-10 defa kalınabilir. Zaten manyetiği geçtiğiniz gün okul biter. Ama burdan ne desek boş yaşamak lazım...
anlaşılması zor elektronik mühendisliğinin temeli olan ders.geçilememe nedeni ise mantığını anlamak yerine ezberlemeye çalışmaktır.zevkli bir derstir.integralli işlemlerle çocuk gibi oynayacak kadar yüksek matematik pratiği gerektirir.
Sözel ifadeleri ise basit olarak şu sonuçlara ulşaştırır insanoğlunu
1. Herhangi kapalı yüzeydeki elektrik alanın akısı, o yüzeyin içindeki toplam yük ile doğru orantılıdır.
2. Manyetik alanın skaler kaynağı yoktur, kendi üzerine sonlanır, manyetik yük yoktur.
3. Elektrik alanın vektörel kaynağı zamanla değişen manyetik akıdır.
4. Manyetik alanın kapalı bir halka boyunca çözümlenen çizgisel integrali, o halka içinde kalan akım ile doğru orantılıdır.
james clerk Maxwell in elektrik yükleri ve manyetik alanların aslında ayrı şeyler olmayıp tek bir alanın farklı iki görünümü olduğunu gösteren teorileri ve denklemleri elektromanyetik alan teorilerinin doğmasına neden oluşturmuştur. Bu iki farklı durumu oluşturan özellikler birbirine diktir ve türlü düğüm noktaları oluştururlar. Dolayısıyla da yüklü fotonların her biri aynı zamanda elektromanyetik dalga özelliği gösterir. Böylelikle bu kuram kuantum elektrodinamiği ve birleşik alan teorisi nede temel teşkil eder.
>Dolayısıyla uygulama alanı tamamen mühendisliği ilgilendirdiği için sözel ifadesi neredeyse mümkün değildir. Bu iş burada da bitmez ve devamı gelir.
sıçtın mavisiyle beraber artık iyice özümsediğim, adeta içimizden biri olan, bu kadar çalışıp kendimi inandırdıktan sonra yasalaşması için hukuki mücadele başlatacağım teoridir.
meslek liselerinin elektronik bölümlerinde üzerinden "şöyle bir" geçilen teori. Mantığınız kavradıktan sonra tamamıyla matematiksel yeterliliğe dökülen bir ders/konudur.
Dijital elektronik konusunda sıkıntı yaşayanlara; "Ağzıma s.çayım ben oysa ne tatlıymış dijital. verin kitabı öpücem" dedirtmektedir.
ilk alışında ne aldığını bilmediğin, ikinci alışında birşeyler aldığını ama henüz ne aldığını anlayamadığını düşündüğün, üçüncü alışında bir ders aldığını anladığın, dördüncü alışında geçmeye çalıştığın, beşinci alışında yanlışlıkla geçtiğin elektrik elektronik mühendisliği bölümü ve fizik bölümü dersidir.
hocasına bağlı olarak kolaylaşan ya da zorlaşan derstir. benim gibi 7 kere alan da var, ilk seferde geçen de. her şey şans işi aslında. diferansiyel'de homogen diferansiyele çalışıp derste homogen hale getirilebilenin çıkması gibi bu derste de benzer şeyler yaşanıyor. o yüzden ne bok varsa çalışın belki geçersiniz.
mısırlı fizikçi abdüsselamın birleşik alan teorisin geliştirerek nobel bilim ödülünü kazanarak, elektromanyetizme kuvveti hakkında bildiklerimize katkı sunduğu teoridir.
bu teori sayesinde teknoloji var denilse yeridir.
sakın çalışıp geçecem diye zorlamayın çünkü emin olun ki hoca da bu ders ile ilgili doğru düzgün bir şey bilmiyor.
bu dersin kitabını yazan yazarlar da aslında kendileri bilmiyor.
birisi bi teori atmış ortaya at yalanı inananı sikeyim hesabı millette uğraşıp duruyor işte. onu geçmeye çalışmayın o sizi bulup geçirecektir. şöyle bir kaç defa alın bu dersi sonra zamanla hoca sizin artık bu dersi almanıza gerek olmadığına kanaat getirdiğinde cc ya da dd ile sizi geçirecektir.
ha ben anlayarak geçtim çalışarak geçtim diyen varsa siktirsin gitsin iki tane konu ya da soru ezberlemiş olmak anlamış olduğunu ifade etmiyor.
tavsiyem; çıkmış soruları bulun hocanın soracağı örnek soru varsa kitapta onu ezberleyin ya da kopya yapın belki o zaman yanlışlıkla geçebilirsiniz.
1991 öss birincisi vardı bilkent Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisiydi o bile kalmıştı bu dersten. Bizzat kendisinden duymuştum ve çok şaşırdım. Demekki dedikleri kadar varmış bu ders.
napılır da geçilir? konusunda fikir kanallarını tıkayan ders. anla mantık kur diyene terlikle dalabilirim. soru ezberledim o da olmadı. ben napcam ömrümün sonuna kadar bu dersi mi alıcam?
hiçbir halt anlaşılmayan formülü bol, son derece karmaşık derstir. kalan arkadaşlar yalnız değildir. allah belasını versin denilesidir. elektromanyetik alan kalmıştır, hedef bu dönem elektromanyetik dalga'yı geçmektir. cc'ye de razıyım. geçir be cumhur hoca.
Dersin sınavına dilediğiniz kaynak, kitap, not vs. ile gelebilirsiniz derdi tipini sevdiğimin hocası.
Öyle sikik bi derstir, gerer...ajda pekkan olursunuz adeta.