elektrikten vergi alinmasin onerisi

entry9 galeri0
    1.
  1. elektriğe gelen %21 lik kazık zamdan sonra desteklenmesi gereken öneridir.

    öncelikle, bir iktisat kanunu olarak fiyatı düşürülen malların arzı(üretimi) da azalır. yani elektrik üretimimizin bize yetmemesinin nedeninin bugüne kadar zam yapılmaması olduğu gerçeğini kabul etmekte yarar var. ama ülkemizde kullandığımız elektriğin birçok ülkeden çok daha pahalı olduğunu biliyoruz. bunun nedeni yüksek vergilerdir. hem tüketiciyi ve üreticiyi rahatlatmak, hem de elektriğin makul fiyatta olmasını sağlayarak özel sektörün bu alanda yatırım yapmasını cazip hale getirmek mümkündür. yani bu şekilde vatandaşa yük bindirilmeden elektrik üretimi artırılabilir.

    şu anda elimde tuttuğum * elektrik faturasında enerji tutarı 6.58 lira iken toplam fatura tutarı 8,39 lira gözüküyor. yani buna göre elektriğin %21,57 si vergi. buna trt kanalı için kesilen para da dahil. (hiç seyretmediğim bir kanala para ödüyorum. tnt payı olsa neyse:)) eğer bu %21 lik vergi indirilirse ne olur?:

    1- elekriğin fiyatı sabit ve enflasyona göre ucuzlamış olur. bu vatandaşı rahatlatır.

    2- reel olarak ucuzlayan elektrik kaçak elektrik kullanımıyla savaşı kolaylaştırır. insanların kaçak elektrik kullanmak için daha az sebebi olur. ilerde eklenmesi lazım gelebilecek insanları kaçağa düşmeye mecbur bırakmayacak küçük bir kdv oranı ile devlet şimdikinden daha fazla ve adaletli vergi alabilir hale gelir.

    3-üretimde en önemli girdilerden birini oluşturan elektriğin maliyetinin ucuzlaması büyümeyi artırır ve firmaların kapasite artırarak daha fazla kişiyi istihdam edebilme durumu söz konusu olur. ucuzlayan maliyet ülkeyi ihracatta da daha rekabetçi hale sokacağı için ihracat artar. yoksa bu durgunluk ortamında bu zam birçok firmanın kar edemediği için kapanmasına, bir sürü insanın işten çıkarılmasına neden olacaktır. küçülen ekonomide vergi gelirleri düşeceğinden elektrikten alınan verginin artırılması bir işe yaramayacaktır. halbuki elektrikten vergi tamamen kaldırılsa bile büyüyen ekonomiden daha fazla vergi alınacağından zamma ihtiyaç olmayacaktır. (bkz: laffer eğrisi)

    4-devletin kaldırdığı vergiler elektriğin net fiyatını düşürmeyeceğinden firmalar için elektrik üretmek karlı bir hale gelecektir. bu alana yatırımlar yapılacaktır. bu da elektrikte üretim yetersizliğinin aşılması ve yeni yatırımlarla büyüme ve istihdam demektir.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. uygulanması zor bir öneridir.uygulansa en azından biraz azaltılsa çok iyi olur ancak zordur. türkiye'de vergi yapısının bozukluğundan kaynaklanmaktadır. türkiye'de vergi gelirleri büyük ölüçüde doğrudan vergilerdir. yani benzinden alınan vergi , cep telefonundan alınan vergi , elektirikten alınan vergi , çalışanlardan alınan vergiler gibi. ödenmeme ihtimali düşüktür. ancak vergi kaçırmak için her yolu deneyen işletme sahiplerinde vergi almak çok zordur.

    bu nedenle doğrudan vergi olarak alınabilecek elektrikten alınacak vergi bütçe geliri açısından önemli bir gelirdir.

    çalışanlardan ve tüketicilerden vergi almak kolaydır.bu nedenle yapılması zor bir öneridir.
    0 ...
  5. 4.
  6. ayrıca elektriğe yapılacak böylesine yüksek bir zammın bu durgunluk ortamında maliyet enflasyonu yapacağını, hükümetin bügüne kadar işsizliği göz ardı ederek tutturmaya çalıştığı fiyat istikrarı hedefini de imkansız kılacağını söylemeye gerek yok. böyle bir zam bir sürü kişinin işten çıkarılması da demek aynı zamanda. yani bu zam bügüne kadarki bütün ekonomik kazanımları sileceği gibi istihdam ve enflasyon açısından daha geriye götürecek.

    (bkz: stagflasyon)
    2 ...
  7. 5.
  8. vergi?... elektrik? uncu? ...uncu vergi almayacak?
    (bkz: sözlükteki sistem hataları)
    1 ...
  9. 6.
  10. ne olursa olsun vergi alınmamalı, bu kaynak borçlanarak finanse edilmelidir. içinde bulunduğumuz ekonomik konjönktür yani işsizlik bunu gerektirmektedir. hem merkez bankası da gereksiz yere sırf sıcak para çekmek için o kadar faiz artırmaktadır. bunun için kaynak elbette bulunacaktır. ayrıca (bkz: tcmb nin para politikasının yanlışlığı)
    0 ...
  11. 7.
  12. sadece elektrik olarak düşünülmemesi gereken önermedir.iktisatta laffer eğrisi olarak geçen yani vergi oranları düşüldüğünde toplancak vergi miktarında meydana gelebilecek artış gözönünde bulundurulmalıdır.

    bu durumda elektirikten veya herhangi bir üründen alınacak vergiyi kaldırmak yerine vergi oranlarını düşürüp meydana gelebilecek vergi artışı olumlu bir gelişme olacaktır.

    çünkü vergi oranlarında azalma meydana geldiğinde insanlar daha az vergi ödedikleri için ellerinde vergi için ödemedikleri fazla bir gelir olacaktır.

    bu fazla geliri de erteledikleri ihtiyaçlarını karşılama amaçlı kullanacakları için ekonomide de canlanma meydana gelme olasılığı yüksektir.
    3 ...
  13. 8.
  14. laffer eğrisi gereğince vergiler düşürülünce devletin geliri artacaktır. ama benim önerdiğim şimdilik elektrikten vergilerin tamamen kaldırılmasıdır. çünkü içinde bulunduğumuz durgunluk ortamı buna mecbur bıraktığı gibi, kaçağın daha da artmaması ve azaltılabilmesi için bu zorunludur. bu şekilde daha sonra ekonomi canladığında uygulanacak küçük bir vergi oranı daha fazla gelir getirecektir. hem laffer eğrisi elektrikten vergi tamamen kaldırıdığında da işlemektedir. çünkü insanlar elektrik maliyetinin düşüklüğüyle yatırım yapabilirler bu da süper çarpan nedeniyle daha fazla vergi anlamına gelir.

    tabi tamamen kaldırmıyorlarsa da hiç indrmesinler demek değildir. şimdilik ne kadar indirirlerse o kadar iyi olur. benim görebildiğim budur.
    0 ...
  15. 9.
  16. topladigi vergilerin yuzde bilmem kacini tuketimden alan devletin, adam gibi gelir vergisi, emlak vergisi vb. tahsil edememesi veya vurun abaliya misali bilincli olarak vergiyi dar gelirlilerin uzerine yikmasi sonucu (tercih meselesidir) asla gerceklesmeyecek oneridir. bu vergiyi oderiz, bir de ustune sen guzel vergi oduyorsun diye verginin vergisi otv eklenir, sonra onu da oderiz.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük