yakıtın sonunu getirecek olan araç. şarj süresinin geliştirilmesi lazım, çok az şarj tutuyor.
"Araçlarda akaryakıt tüketimine son verecek olan çevreci elektrikli otomobiller için ilk şarj istasyonu istanbul Büyükşehir Belediyesi otoparkına kuruldu. iBB'ye bağlı Enerji A.Ş. ve Renault'un ortak girişimi ile Saraçhane, Kadıköy, Balmumcu, Cihangir ve Bostancı'da tanıtım ve test amaçlı istasyonlar kuruldu. Önümüzdeki yıl kullanılması beklenen elektrikli otomobiller, sayıları arttırılacak istasyonlarda akaryakıt fiyatının 6'da biri oranında şarj edilebilecek."
yaygınlaşırsa, devletin büyük gelir kaynaklarından olan akaryakıttan alınan verginin azalmasıyla, bu açığın başka bir şekilde bizden çıkarılmasına sebep olacaktır. elektriğe zam yapılması, akaryakıttan alınan verginin daha da arttırılması vb.
tork değerleri benzinli araçtan yüksek çevre dostu araçtır. benzinli araçlardaki yavaş kalkma olayının aksine elektrikli araçlar birden fırlama özelliğine sahiptir. bu amaçla aracın kalkışta kullanacağı ikincil küçük bir motoru vardır.
2011'de piyasa'da satılacağı bildirilen ama 2011'in ilk yarısının bitmeye yüz tuttuğu şu günlerde, hala ses seda çıkmayan araç cinsi.
eğer ağır bir vergi konmazsa memleketteki pek çok şeyi iyiye götüreceği aşikardır. ama akaryakıttan ziftlenen çevreler buna izin vermeyecektir. sonuç olarak ya kol gibi vergi konacak yada satışına izin verilmeyecektir.
"kötü ev sahibi kiracıyı ev sahibi yaparmış" atasözüne cuk oturan otomobildir. dünyadaki en pahalı benzini döşersen millete işte böyle türk mühendisleri elektriklisini yapmaya çalışır.
elektriğin yoktan var edildiğini sananlar için "yakıtın ve hava kirliliğinin sonu olacağı" düşünülen araç. nükleere, hidro'ya ve yenilenebilir enerjilere rağmen, hala elektrik üretiminde fosil yakıtlar kayda değer bir yer almaktadır. özellikle de Türkiye için elektrikli otomobil demek büyük oranda fosil yakıtlı santrallerden çıkan elektrikle çalışan araba demektir ki elektriğin üretiminden, şehir merkezlerine aktarımına kayıpları düşünüldüğünde araçların veriminden daha düşük verimlere gelecektir ki bu daha fazla hava kirliliği demektir.
Yani bugün ve ilk 10-20 yıl için fosil yakıtlı araçları sayı olarak geçmesi gereksiz hatta çevreye daha fazla zararlı olacak araçtır.
önümüzdeki yıldan itibaren yaygınlaşması beklenen çevre dostu araçtır. elektrikli otomobiller ilk bakısta faydalı görünse de işin toplumsal boyutunu olumsuz etkilemesi muhtemeldir.
yoğunlaşan trafik ve bu yogunlugun getirdiği potansiyel gelir kapısı olma durumu. belkide en fazla bizleri etkilemesi beklenilen durum. elektrik fiyatları bırakın tasarrufu araç kullanmayan ailelerin başına bile büyük bela olacaktır. bir gün hükümet yetkililerinden biri çıkıp zam açıkladıgında gerekce olarak artan trafik yoğunlunu gösterebilcek. ve yine dünleri arar olacağız malesef.
fosil yakıt kullanmayarak sıfır emisyonla çevre kurtarılmış görüntüsü veren araçtır. o harcanan elektirik de büyük oranda fosil yakıtlarla üretiliyor. o otomobilin parçalarının ham maddesinin çıkarılmasından işlenmesine, tüm üretim sürecinde harcadığı enerji önemli değil midir?
rahatlığından ve konforundan taviz vermeyen bireyselliğin dibi olmuş konformistlerin yakın gelecekte kendini aklayıp paklama aracı olacaktır. trafik derdimizin biteceği yok, elektirikli araç bu soruna çözüm getirmiyor. bu bariz olanı.