Elektrik elektriksel yükün varlığı ve akışından meydana gelen çeşitli olguları tanımlayan sözcüktür. Mıknatıslık (manyetizma) ile birlikte doğadaki temel etkileşimlerden biri olan elektromıknatıslığı oluşturur. Yıldırım, elektrik akımı ve alanı gibi yaygın olarak bilinen birçok olguyu bünyesinde barındırmanın yanı sıra, en önemli endüstriyel uygulamaları arasında elektronik ve elektrik gücü sayılabilir.
Elektriğin çoğu özellikleri 19. yüzyıl esnasında anlaşılmış olup, sanayi devriminin önemli etkenlerinden biridir. Günümüzde ise, elektrik uygarlığın ayrılmaz parçası konumundadır.
evimizde adına edi dediğimiz arada eve uğrayan ancak bizi hiç sevmediğini düşündüğümüz ve artık onu insan gibi gördüğümüz, hayat için çok gerekli olan interneti, suyu sağlayan, telefonların şarjının bitmesini engelleyen evimizin vazgeçilmez üyesi...
kimi bilgisizlere göre sadece devlet dairesindeki mühendisler tarafından yönetilen enerji.
bu arkadaşlar kafasını kaldırıp şöyle bir bakarsa üretim yapan bütün fabrikalarda elektrik mühendislerinin çalıştığını görebilirler. fabrika otomasyonu, makina otomasyonu penrojelerinin %70'i elektrik mühendisleri tarafından gerçekleştrilir. köylere, şehirlere elektrik getiriliken, kimi bilmezler bu projelendirmenin devlet tarafından yapıldığını sanar. oysa ki devlet sadece ihaleyi yapar, işi yine özel sektördeki mühendis yapar.
aklının alamayacağı, uçar makas, senkron montaj, sargı makineleri, cnc tezgahları, paketleme sistemleri, prosess akışı, detsilasyon sistemleri gibi gelişmiş projeler yine özel sektördeki elektrik mühendisleri tarafından hayata geçirilir.
yazılım, elektronik, ve yüksek gerilim bilgisine sahiptirler.
elektrik mühendislerinin çakma mühendis olduğu, mühendis olamamış her teknisyen tarafından sık sık dile getirilen bir kuyruk acısıdır.
mühendislik dallarının en çakmasıdır. projelendirme ve tesisat haricinde her yaptıklarını elektrik teknisyenlerinin yapabilmesi ve elektrik teknisyeni ya da teknikerleri aranıyor şeklinde verilen ilanların da gösterdiği üzere devlette çalışan mühendisler haricinde pek tutulmayan mühendislik alanıdır.
(bkz: mühendislik)
ilk olarak antik yunanda keşfedildiği öne sürülse de -ki elektriğin kökü elektron da yunancada kehribar demektir- elektriğin kullanılabilir bir enerji olduğu 1752'de benjamin franklin'in ünlü uçurtma deneyinde anlaşılmıştır.
inatla yurtdışından gelen doğalgazı yakarak üretimini yapmakta ısrarcı davrandığımız, aynı zamanda su, güneş ve hava kaynakları ile de aynı kalitede üretilmeye müsait, durduğu yerde durmayan, düşük dirençleri tercih eden, ışık hızında ilerlemekten kendini alıkoyamayan fiziksel bir meseledir.
elektrik mühendisleri tarafından bile bir türlü anlatılamayan, çok zor kavranan bir enerjidir. basitçe anlatmak gerekirse,
elektriğe dair üç temel faktör direnç, voltaj ve akım'dır. formülü de voltaj=direnç*akım'dır. (bkz: ohm kanunu)
daha da basite indirgemek gerekirse, musluğa takılı bir hortum hayal edin. açtığınızda su akar, neden?
çünkü musluğun ucu ile hortumun ucu arasındaki basınç farkı vardır. işte voltaj'ın tanımı olan potansiyel fark buna karşılık gelir.
peki ya hortum daha geniş olsaydı? (muslukta durmaz, çıkardı gibi überespritüel bi yaklaşımda bulunmadığınızı varsayarak) su daha rahat akardı. işte direnç dediğimiz kavram budur.
hotumun içinden akan su miktarı da akımdır.
yunancada kehribar demek olan elektron kelimesinden türetilmiştir.
yaklaşık 2000 yıl önce thales, kehribarın kumaş parçasına sürtünmesi ile diğer nesneleri çektiği gözlemlemiş, bu güce elektrik adı verilmiştir.
en nur suresinin 35. ayetinde çok derin anlamlara ifade edilmektedir.
"allah, göklerin ve yerin nûrudur. o'nun nûrunun temsili, içinde lamba bulunan bir kandillik gibidir. o lamba kristal bir fanus içindedir; o fanus da sanki inciye benzer bir yıldız gibidir ki, doğuya da, batıya da nisbet edilemeyen mübarek bir ağaçtan, yani zeytinden (çıkan yağdan) tutuşturulur. onun yağı, neredeyse, kendisine ateş değmese dahi ışık verir. (bu,) nûr üstüne nûrdur. allah dilediği kimseyi nûruna eriştirir. allah insanlara (işte böyle) temsiller getirir. allah her şeyi bilir."
nikola tesla'nın kullanımımıza sunduğu hayatın var olmasına büyük katkısı ve yaşam şartlarının bu hale gelmesine büyük yardımı olan müthiş icat. Elektrik olmasa biz bu sözlükte nası yazacaktık.
türkiye'de birim fiyatına %15 ile %25 arasında zam yapılması düşünülen enerji... ayrıca, yeterli ve uygun yatırım yapılmadığı için maliyeti her geçen gün artan bununla beraber kesintiden dolayı birçok şehirde kesilen ve birçok elektrikle çalışan alette arızaya neden olan enerji... özellikle oymapınar hidroelektrik santrali'nin seydişehir aliminyum fabrikası'na tahsis edilmesi ve bu şekilde karlı hale getirilip özelleştirilmesinden sonra, oymapınar barajı'ndan 1 kw/s elektriğin bile antalya'ya verilmemesinden dolayı, antalya ili bundan büyük zarar görmüştür...
zamanında bir analiz yapmıştık... belki bugünü ve önümüzdeki 5-6 ayı görmenize faydası olur; (bkz: elektrikte oynanan büyük oyun)