microeconomics dersinde bolca karşılaşılan kavram. bir ürünün fiyatının talebe arz talebe göre oynaması durumudur. insülin, tuz gibi şeyler elastik değildir.
bir ürünün fiyatındaki değişiminin ürüne olan talebindeki değişimi gösterir. elastic ve inelastic ürünler olmak üzere iki şekli vardır. elastik yani fiyat esnekliği olan ürünler fiyat değişiminden fazlasıyla etkilenir. inelastik ürünlerde ise; fiyat değiştiğinde talepte fazla değişiklik olmaz. örneğin; ekmek inelastiktir. ekmek fiyatlarındaki artış talepte çok fazla daralmaya sebep olmaz yani insanlar ekmek zamlandı diye günlük alımını azaltmaz. veya tam tersi ekmek fiyatlarının düşmesi yine çok fazla değiştirmez talebi. çünkü; bir insan günde 2 ekmek yiyorsa fiyat düştü diye 10 ekmek alıp yemez. bazı lüks ürünler ise elastiktir. parfüm, araba vs. gibi.
burda ikinci önemli nokta; fiyatı değişen ürünün ikamesinin olup olmadığıdır. ikamesi olan ürünlerdeki artış ile talep daralması olur. örneğin; tereyağı fiyatları çok arttığında ikamesi olan margarine rağbet daha fazla olur.
beş çeşit elasticity vardır. Bunlar, perfectly inelastic (=0), inelastik (0>elasticity>-0.1), unitary elastic (=-1), elastic ve perfectly elastic. (bkz: microeconomics)
Bir cismin şekil değiştirmeye karşı gösterdiği dirençtir. Örneğin bir lastiğin çekilip bırakıldığında tekrar eski şekline gelmesi elastiklik özelliğindendir.