elalem ne arkadaş? onların ne düşündüğünden bana ne? ben bu hayatta sadece değer verdiğim az sayıda kişinin hakkımdaki fikirlerini önemserim. sıradan insanların hakkımda ne düşündüğünü umursamam.
belki de bu sebepten tümel uzlaşıma, modaya, popüler kültüre inancım yok. bir şey popüler oldu mu ona önyargı ile yaklaşıyorum.
onu da elalem bir şey desin diye dillendiren insandır. insanın psikolojisi gereği başkalarına iyi gözükme isteği vardır zaten, sen istediğin kadar aman kim ne derse desin triplerine gir. hepimiz başkaları için yaşıyoruz, öyle de yaşamak zorundayız.
En sonunda yalnız kalacak olacak olan insandır.
(bkz: ben)
Pişman mıyım? Hayır. Zerre kadar değilim. Kronik Baş ağrılarım kesildi. Sinir küpü değilim ve rahatım. Tabi yalnızlık çok da iyi bir şey değil. Ancak gülü seven dikenine katlanır.
Herkesin hayatına kimse karışamaz.
Elalem kim arkadaş. Elaleme ne bizden.
Biz kendi hayatımıza bakalım, elalemde milletin hayatına laf atacağına kendi hayatına baksın.
içine edeyim elalemin.
liseye başlamadan önce böyle biriydim. liseye başladım ve dayım kanser oldu. Artık hayatın 'kim ne der' demek için fazla kısa olduğunu fark etmiştim. artık küfrü basıp geçiyorum. tavsiyemdir, gerekiyorsa yüzüne karşı bile küfredin o elalemin ama yaşayın. bir hayatınız var ve ne zaman biteceğini bilmiyorsunuz.
Her kitlenin bir kültürü, her kültürün hitap eden bir görgüsü vardır.
Bu insanlar, bu görgü kurallarını kendi karakterize özellikleri ile bütünleştirip, kendini biraz daha özgür ve herkesleşmemiş olarak hayatını daim ettiren insanlardır.
Bir sabah, pijaması üzerinde ekmek almaya giden bir kişinin bu insanlardan olma olabilitesi kuvvetle muhtemeldir.
insanlar dilediği gibi davranmalı, kendi adına oluşturduğu tüm olguları, mutluluğu adına adamalıdır.
Evet elalem birşeyler söyleyebilir. ancak bu onlar gibi davranış sergileyip, toplum olarak belirlenmiş kurallar doğrultusunda yaşayacağınız anlamına gelmez.
Değişmeyen kurallar vardır, kişinin kendi kültürünü oluşturduğu alanlar vardır.
Kırmızı pantolon giyene: gay damgası.
Küpe takan: kesin çiptir.
Öyle bir yargı sistemi olmamalı, zincirler kırılmalıdır.
Kohlberg'in ahlak kuramına göre; kişinin, geleneksel dönemden çıkıp gelenek sonrası dönemine geçmeye çalıştığının göstergesi. Bence bu bir nevi ahlaki zekayı ortaya koyuyor. insanlar ne kadar çok evrensel bakış açısına sahip olurlarsa ahlaki iq seviyeleri de o kadar yüksek demektir.
Barış ve huzur içinde yaşayan topluluklara bir bakın hepsinin din anlayışından çok evrensel ahlak anlayışı var.
Not: Burada barış ve huzurdan kastım Avrupa ülkeleri değil tüm dünya ülkelerinde her nerede hırsızlık, yolsuzluk, açlık, geçinme, adam kayırma, tecavüz VS... Minimum seviyedeyse o topluluğu kastediyorum.
Bana kalırsa kohlberg'in ahlak kuramı liselerde ders olarak verilmeli. Buna çok ihtiyacımız var.