günlük hayatımda yaşadığım durumdur. kendimi bildim bileli titrer. bir iş yaparken, yemek yerken vs. heyecandan bağımsız bir titreme sonuç olarak.
artık garipsediğim bir durum değil. ama insanların garipsemesi ve aa elin titriyo neden diye sormaları sinir bozucu. bazıları var hele ellerimi gördüğünde heyecanlandım sanıyolar. ulan yemek yiyorum heyecanla ne gibi bir alakası olabilir. değişik kafalar her neyse.
muhtemelen yaşlandığımda daha büyük sorunlar çıkarıcak bi durum ama bakalım hayırlısı.
benim bas parmağım cingirakli yilan gibi 2 dakikaya yakın hızlı bir şekilde çarpıyor.genelde ellerim çabuk üşür ve titrer. ama bu titreme çok çok farklı.
(bkz: tremor)
Nörolojik, psikolojik ya da fizyolojik nedenli gelişebilir.
Kimi insanda hedefe yaklaşınca kendini gösterir kimisinde hareketin ilk anından son anına kadar sürebilir.
Parkinson belirtisi olabilir.
Basit görülmemeli sebebi araştırılmalıdır.
yüksek alkol tüketimine bağlı sinirsel fonksiyon rahatsızlığı. dozaş artımı devam ettiği takdirde, vücutta ve ensede kasılmaların başlaması sonucu süreç daha da kötüye gidebilir. kişi, sosyalleşmekte sıkıntı yaşar ve konuşma zorlukları çekebilir.
özellikle aşırı alkol tükettiğiniz günün ertesi, eller vücuttan bağımsızmış gibi hissedilir. türk kahvesi içmek en büyük korkulardan biri haline dönüşür. tüketim dozu azaltıldığı veya bırakıldığı zaman, titremeler azalır veyahut sona erer. nereden mi biliyorum? kendimden. el titremesinden şikayetçi olan yazar arkadaşların alkol tüketimlerini gözden geçirmelerini nacizane tavsiye ediyorum. alkol tüketmeyen arkadaşların ellerinde titreme varsa şayet, acilen doktor muayenesi altına girmeleri gerekmektedir.
alkole bağlı ellerde titreme problemi yaşayan kişiler moralini bozmasın. tekrar söylüyorum; bırakıldığı veya azaltıldığı takdirde bütün yan etkiler sona eriyor. çok ciddi titreme problemi olan ellerim, şu an çakı gibi.
Titreme (tremor) vücudun bir kısmındaki kasların istemsiz olarak ritmik bir şekilde kasılması ve gevşemesi sonucu ortaya çıkan hareketlerdir. En sık ellerde görülen titreme sağlıklı diyebileceğimiz normal kişilerde görülebilir ve belirginleşmediği sürece fark edilmez. Kişinin ellerdeki titremesi farkedilir düzeye gelince normal olmaktan çıkar. Stres, yoğun çay ve kahve içmek, açlık, yorgunluk, ani sinirlenme gibi bazı durumlar titremeyi fark edilir hale getirebilir. Bu faktör ortadan kalkınca kişi eski haline dönebilmektedir.
iLAÇ YAN ETKiSiNE BAĞLI TiTREME OLUŞABiLiR
Ellerde titremenin duruş ve harekete göre değişik tipleri vardır. Titreme istirahatte, hareket sırasında, yer çekimine karşı duruşta (eller öne uzatılmış halde) veya bir olaya özel olarak (örneğin; yazı yazma) ortaya çıkabilir. Ellerde titremenin şiddeti hafif olabileceği gibi yeme, içme, kişisel ihtiyaçlarını gidermede güçlük yapabilecek düzeyde çok şiddetli olabilir. Ellerde titreme sağlıklı kişilerde olabileceği gibi, nörolojik hastalıklara veya sistemik hastalıklarda (örn: guatr, diyabet vs.) ilaç yan etkisine bağlı da oluşabilir.
iYi HUYLU EL TiTREMELERi
Ellerde titreme ile başvuran hastaların büyük çoğunluğunda "esansiyel tremor" olarak adlandırdığımız iyi huylu bir durum saptanmaktadır. Sebebi bilinmemekle birlikte sıklıkla ailesel geçişlidir. Altta yatan ciddi bir hastalık yoktur. Genellikle 20'li yaşlarda belirginleşir ya da başlar; ama her yaşta da görülebilir. Yorgunluk, stres, kafein bu titremeyi arttırırken, alkol alımı azalttığı görülebilir. Yaş ilerledikçe genellikle artış gösterir ve eller dışında kafada, dilde, bacaklarda da görülmeye başlayabilir. Sıklıklar kişinin yaşamını kısıtlayıcı ağırlıkta olmaz; ancak ince el becerisi gerektiren işlerde çalışırken zorluk çekebilirler.
EN BiLiNEN HASTALIK PARKiNSON
Ellerde titreme yapan nörolojik hastalıkların içerisinde en çok bilineni "Parkinson" hastalığıdır. Parkinson hastalığı genellikle ileri yaşta ellerde titreme ile başlayan ve beyin hasarı yol açan ilerleyici bir hastalıktır. Parkinson hastalığında başlangıçta tek bir elde titreme vardır. istirahat halinde "para sayma" hareketi şeklinde kaba ve yavaş bir titremedir. Hastalığın başlangıcında hareket ile titreme kaybolur. ilerleyen dönemlerde titreme daha bariz bir hal alır ve diğer elde, vücudun diğer kısımlarında da görülebilir. Bu hareket sırasında da olabilir. Bu dönemde hareket kısıtlığı, düşmeler, maske yüz gibi parkinson hastalığının diğer belirtileri de eşlik edebilmektedir.
TiTREMEYE YOL AÇAN HASTALIKLAR
Ellerde titreme yapabilen diğer nörolojik hastalıklar; multiple skleroz (MS), inme, travmatik beyin hasarı, beyincik ve beynin yıkımı ile giden ilerleyici hastalıklardır. Ayrıca vücuda dağılan sinir liflerinin hasarlandığı durumlarda, bazı omurilik hastalıklarında da ellerde titreme olabilir. Astım ilaçları, amfetamin gibi uyarıcılar, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da ya etki olarak ellerde titremeye yol açabilir.
TiTREMENiN ASIL NEDENi SAPTANIR
Titremenin tipi, karakteri, şiddeti ve dağılımı belirlendikten sonra sebebe yönelik araştırma planlanarak tedavi sağlanabilir. Kan tahlilleri, beyin, omurilik ve sinir sitemine yönelik tetkikler yapılabilir. Elektromiyografi aleti ile yapılan özel yöntemlerle titreme analizleri yapılabilir. Altta yatan sebep saptandıktan sonra buna yönelik ilaç ve tedaviler seçilmektedir.
TiTREME TiPiNE BAĞLI OLARAK iLAÇ iLE TEDAVi MÜMKÜN
Titreme altta yatan sebebe bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilmektedir. Örneğin; "esansiyel tremor" genellikle kalıcı bir titremedir. Guatr veya ilaç yan etkisine bağlı bir titreme nedene yönelik yaklaşımla geçici olabilir; yani düzelebilir. Kalıcı el titremelerinde titremenin şiddetine ve yaşamını etkilemesine göre tedavi düzenlenmektedir. Şiddetli ve yaşamını etkileyen tipteki titremelerde kişiye sürekli kullanacağı ilaçlar verilir.
ELLER STRESE BAĞLI OLARAK DA TiTREYEBiLiR
Stres, yorgunluk, özel bir gün gibi bazı durumlarda titremeleri belirginleşen kişilerde belirli zamanlarda kullanacakları ilaçlar verilmektedir. ilaç seçiminde en az dozda ve en az yan etkisi olabilecek tek bir tip formüldür. Gerekirse doz artırımı, ilaç değişimi veya eklenmesi yapılabilir. El titremesinin ilaç tedavisinde "beta bloker" dediğimiz kalp ritim düzenleyiciler başta olmak üzere sara ilaçları ve son zamanlarda da botulinum toksini uygulaması kullanılmaktadır. Parkinson hastalarında titremenin tedavisinde hastalığa özgü ömür boyu kullanılmak üzere olan ilaçlar verilmektedir. ilaç ile tedavi edilemeyen hastalarda cerrahi ve beyin pili takılması gibi yöntemler kullanılmaktadır.
kaynak: m.sabah.com.tr
uzun zamandır bilgi içerikli entry girmemişim.
edit: abi allah kitap muhammed aşkı için soruyorum. Bunu eksileyen arkadaşın bahanesi nedir. Vallahi diyorum merak ettim.
aşırı alkol tüketimine bağlı sorunsal. alkol tüketiminin miktarına bağlı olarak ertesi gününüzü hiç edebilir. önünüze gelen ağzına kadar dolu türk kahvesi fincanı, bir anda düşmanınız kesilir. *