şakalaşmak belki de en ilkel davranışlardandır. şakalaşan hayvanları görürsünüz. şakalaşmak özü itibarıyla şudur: "sana saldırabilecek konumdayım ama saldırmıyorum" hayvanlar bu davranışı zaman içinde 'avlanma öncesi hazırlık' olarak kullanmaya başlamışlardır. birbirine saldıracak gibi yapıp da saldırmayan kediler artık sıcacık evlerde yattıklarından avlanmaktan ziyade işi oyuna dökmüşlerdir.
insan da esasında aynı güdüyle şakalaşır, "sana saldırabilecek konumdayım ama saldırmıyorum". lakin insan dil gibi karmaşık bir düzeni kuracak ve kullanacak kadar akıl sahibi olduğuna göre diğer tüm güdüleri gibi şakalaşma güdüsü de farklılaşacaktır. sözle yapılan şakaların kaynağı hala budur. lakin bazıları evrim sürecinde arkalarda kalmış olsalar gerek el ile şakalaşmaya devam etmektedirler. el şakasından hazzetmeyen bünyeler(benim gibi) zaman içinde "çek lan elini!" şeklinde bir savunma mekanizması geliştirmişlerdir. bu savunma mekanizmasına literatürde 'elleşme len' de denmektedir.
el kol şakaları diye geçer, az büyükçe çocuklarda- pandik atma, biraz daha büyüklerinde kafaya vurma, sırta vurma, kıça tekme atma şeklinde gerçekleşir. kanımca nah çekmek ve nanik yapmak da buna dahil olabilir.
yapanın elini alıp bi' yerlerine sokma isteği uyandıran eylemdir. nefret edilesidir, " o elini alırım... , çek o patilerini üstümden , ybsg " şeklinde karşılık verilir genelde.
enseye şaplak, alttan mucuh yapmak, gıdıklamaya yeltenmek suretiyle karşıdakinin tiklerini harekete geçirmek vs. şeklinde olan, sadece yapanın zevk aldığı şakalar.
kız arkadaşının,karnına doğru aniden elini uzatıp "muccuck" ses efektiyle beraber el hareketi yapmak. daha beteri ise kızın sana bu hareketi yapması, senin de irkilmen.
bir diğeri de, koltuk altının, arkadan gelen * sen habersizken, aniden dürtülmesidir ki yapanın çenesi refleksle atılan dirsek sonucu yerinden çıkarılmıştır **.
her türlüsü iğrençtir, yapmayınız yaptırmayınız.