maalesef sözlük formatı gelişen teknolojiye ve zamana ayak uyduramadığı için iki tarafın da kaybettiği versus. az önce online yazarlara baktım ve 60-70 civarında bir sayı gördüm ki bu sayı gerçekten uludag için rezalet bir sayı.
bunun birçok nedeni var tabi tek bir nedene bağlanamaz fakat bana göre en önemli nedenlerden biri sözlüklerin kendi fenomenlerini yaratamamasıdır. Aynı eforu harcayarak twitterda fenomen olup bunu bir gelir modeli haline çevirecek kaliteli bir yazar sözlükte yazmaz.
açık konuşmak gerekirse uludağ'ın bunu çözmesi biraz zordu zaten fakat ekşi bu sorunu çözebilirdi. çözmek bir yana, debe listesinden yazar nicklerini kaldırdılar. insanların debe için entry girmesinin önüne geçeyim derken fenomen çıkaramama gibi başka bir sorun yarattılar.
ekşi'nin ilk yıllarında otisabi vardı mesela. adam o dönemler tvde bir şov programına ekşi sözlük'ü temsilen çıkmıştı, gerçek bir fenomendi.
aynı şekilde yine sözlük içinde fenomen olan bir immanuel tolstoyevski vardı. adam son 7-8 yıldır yazmıyor sanırım. twitter'da yazıyor, kendi blogunda yazıyor ve ayrıca bir podcast kanalı var. yani neden ona gram faydası olmayan ekşi'de yazmaya devam etsin ki?
işte sözlükler yıllarca bu tek taraflı kazanç sistemini sürdürdüler ve hep böyle gidecek zannettiler. gitmedi. geçmiş olsun.
Ulu.
Ben seviyorum bu minik ortamı. Orda hırlısı var hırsızı var sapığı var manyağı var ve bunların hiçbirini tanımıyorum. Ama burada öyle mi delisi belli manyağı belli. Güvenli ortamdkfkfk. *
Ekşi'de bir entry girdiğinizde kızlar hemen mesaj yazabiliyor. Uludağ Sözlük'te de yazıyorlar ama buradaki kızlarla artık akraba gibi oldum. Hiçbirine yürüyemiyorum. Yine de ilk göz ağrım Uludağ sözlük'ü tercih ediyorum. Önemli olan kız tavlamak değil hoşça vakit geçirmek. Eğlenmek. içini dökmek. Dostluklar edinmek.
Ekşi site ise ulu müstakil ev' dir. Ulu sıcak ve samimi. Kimsenin kimseye üstünlük taşlama yada kimsenin yazım yanlışı vs düzeltme derdi yok. Sokakta oynayan 90lar bebesi gibi takılıyoruz. Başlık altında goy goy. Ekşide farklı bir resmiyet var.
Ekşi CS go da rekabetçi maç gibi ulu ise basit eğlence. Hahah bu güzel tanım oldu.
Ekşi sözlük, Uludağ tema. Demekki problem daima yöneticiler, Ve anlamsızca yenilik getirmeleri. Zaten değerler dediğiniz istatistik'ten ibaret. Gerisi hikaye.
iki sözlüğün de net hatası ana tanım başlıklarda klasmanlamaları. Neredeyse hiçbir değeri olmayan bölümlerle dolu sözlük.
Halbuki format zaten belli, koy şu başlıkları, böl insanlığı;
- bilim.
- felsefe.
- din.
- tarih.
- siyaset.
- ekonomi.
- dış dünya.
Sadece "dış dünya" başlığı "diğer" görevi görür ve her tarafı kurtarmaya yeter. sözlük ne demek? Mevzu nerede cozutuyor, çözümü nedir bulamadılar. Tüm konular karıştı gitti. Halbuki sözlüğün varlık sebebi bu durumun oluşmamasını sağlamaktır. Nitelik kendiliğinden çözünür, hayır hayır bozunur, Yo yo oluşur, hayır hayır bazı hayvanlar vardır.
Şurada, Uludağ sözlük'te 2 günde elenen yazar sayısız 100'ü geçgin!
Edit: utanarak klasman değiştirmek. Sen beni rencide etmezsin bilgi beni rüsva eder!
Edit 2: imla hatası. Ve bir de imla eğitim dönemi sayfası/sayfaları gerekir, şarttır! iletişim önemli.
yıllarca ekşi sözlük platformunda yazar olmama rağmen uludağ sözlük'ün sıcaklığından, samimiyetinden ve alışmışlığından dolayı ekşide yazmıyordum.
sözlük olaylarına ara verdikten sonra ekşi'de biraz yazayım dedim ve uludağ'ın eksikliğini o kadar çok hissettim ki size anlatamam.
eksileri:
- istatistiksel veriler yok.
- merakımızı giderip sözlük içerisinde kaliteli bilgilere ya da günlük beğenilenler dışındaki beğenilenlere ulaşmak mümkün değil.
- moderasyon ekibine kesinlikle ulaşamıyorsunuz.
- saçma sapan girdileri raporladığınızda geri dönüş olmuyor.
- sorununuz olduğunda bir muhatap bulamıyorsunuz.
- yazılı şekilde belirli bir format olmadığı için kurallar zaman içinde esneyerek saçma sapan bir hale evrildi.
- trollüğün bile tanımını bilmemeleri ve müsaade etmeleri. haliyle kalitesizlik.
- karma sistemi.
artıları:
- ekşi şeyler platformu.
- ünlüleri ağırlayıp onlara soru sorma imkanı tanımaları.
- aktiflik.
şahsen ekşi'yi beğenmiyor olsam da sadece ve sadece daha çok insana ulaştığını bildiğim için orada yazmaya devam ettim. engellenmiş haliyle bile buradan daha çok aktifliğe sahip maalesef. bu sözlük kendini geliştirmeye devam etti ama ekşi her zaman olduğu yerde saydı. kaynağı ve geliri daha fazla olmasına rağmen yazarlara kulak asmayıp kendi bildiklerini okudular. yerinde saymaya devam ettiler.
keşke uludağ sözlük'ün aktifliği daha yüksek olsaydı da hak ettiği rağbeti görseydi.
Sevdiğim bir müzik grubuyla ilgili paylaştığım bir entrye güzel geri dönüşler aldım ekşi sözlükte. Bilgi alışverişi çok tatlıydı. Uludağ sözlüğün aksine Boşa yazmadım bu entryi diyebiliyorum ekşi sözlükte.
ziyaretçi sayısıyla alakası yok. uludağda 87k ziyaretçi varsa, 1999dan kalma ekşiden sonra adı anılan ikinci sözlükse demek ki bişey başarmıştır. entryler bok çukuru çünkü. buna rağmen elalem ziyaret edip okuma zahmetinde bulunuyorsa ne ala. ki ekşi sözlük için de aynısı geçerli bu arada. sanırsın biz vikipediyiz. yazıyoruz bişeyler elalem okuyor işte. çogumuzun entrysinin kimseye zararı olmadıgı gibi faydası da yok. ama yine de okuyolar.
bunun haricinde, ekşi sözlügün alacagı versustur. ama ekşi dışında diger sözlüklerle kapışsa uludağ birinci gelir, sonra da inci sözlük. yazar sayısı azalsa bile bu 3 sözlük bi sembol, ikon haline gelmiş sözlükler çünkü.