2013 yılının ağustos ayında 1.970 lira maaş almisim. O zaman bu parayla 1019 dolar alabiliyormusum.
2018 yılının ağustos ayında ise 3.106 lira maaş çekmişim. 611 dolar maaş alıyorum.
Evet tam 5 yılda maaşım 408 dolar düşmüş. TL karşılığı kaba hesapla 2 bin liranın üzerinde.
Haa biz herşeyi lirayla alıyoruz diyenler olacaktır ama bizim lirayla aldigimiz şeyler yurt dışından dolarla geliyor. Mesela ekmeğin buğdayı yerliyse makinesi yurt dışından geliyor.
Kısaca vatandasin cebindeki para hızlı bir şekilde eriyor. Artık bir ekonomik krizin pencesindeyiz. Hızlı ve yıkıcı bir şekilde geliyor bu sefer.
kriz nedir önce bunu bilmek gerekir, ülke ekonomisi 2 çeyrekte eksi yönde büyüme göstermişse ülke resmi olarak krize girmiş demektir. türkiye gibi bir ülkenin büyüyor diyebilmemiz için yıllık ortalama %5 lik bir büyüme sağlaması gerekir.
2016 nın son ceğreğinde türkiye 2,9 luk bir eksi büyüme gösterdi, bu şu demek oluyor ekonomik bir buhranın içindeyiz. eger 2017 nin ilk çeğreğinde de eksi yönlü bir büyüme meydana gelirse ülke resmi olarak krize girmiş olacak. ha üstün düzeyde özgür medyamız bunu ne kadar halka lanse edebilir orası muamma.
kriz bir anda meydana gelen bir şey değil. içinde bulunduğumuz dalgalı kur rejiminin bir avantajı diyebiliriz. kurbağayı suya atıp yavaş yavaş kaynatmaya benziyor, sıcaklık öleceği noktaya gelene kadar, halk kesinlikle idrak edemez durumu.
Ülke üst üste iki çeyrekte eksi büyüme göstermişse bunu kriz diye değerlendirmek doğru olmaz, resesyona gidiş diye değerlendirmek gerekir kanmca. Ekonomik kriz bir anda vurur geçer iflaslar, intiharlar, batmalar, fırlayan faizler, çöken varlık piyasaları hepsi bir anda ortaya çıkıyor ve 2008'deki Lehman'ın batışı gibi sansasyonel bir olayla taçlanır.
Gerçek anlamıyla kriz içinde değiliz bana kalırsa, resesyon içinde ekonomik bozulma yaşıyoruz kimi göstergelerimiz hala çok sağlam, ama çok kötü yönetildiğimiz ve tam anlamıyla bir krize sürüklendiğimiz de bir gerçek. Böyle giderse 2017'de tam anlamıyla ekonomik kriz yaşayacağımızı düşünüyorum.
yazar hacettepe üniversitesinden yeni mezun olmuştur ve iş aramak için içinde inanılmaz bir enerji vardır.
fakat günlerden bir gün bir anayasa fırlatma olayı neticesinde ekonomik kriz patlamış bir anlamda yazarın iş bulma umutları da içinde patlamıştır. yazar iş aramaktan vazgeçip ikinci bir üniversite okumaya karar vermiştir.
yıl:2008
yazar 2. uludağ üniversitesinden mezun olmuş ve askerlik görevini yapmaktadır.
askerliğinin bitmesine az bir süre kalmışken *yine ekonomik kriz patlamıştır.
insanların ciddi yaklaşmaları gerektiğine inandığım, toplumun bir kesimini değil her kesimini alakadar eden önemli bir konu.
onun dışında evlenecektim bu sene. ev de dahil her türlü masrafımı da kredilendirip gelirim doğrultusunda rahatlıkla ödeyebilecek durumdaydım.
fakat her şeyi ortak bir kararla erteledik. çünkü işler hiç iç açıcı görünmüyor.
hiç aklınıza gelmeyecek sektörlerde işten çıkarmalar olabilir 6 ay içinde. bence siz de bu sıralar büyük harcamalar veya maddi yükler altına girmeden biraz düşünün.
yakın zamanda bir türbanı halı saha maçında top gibi birbirimize atarken kafamıza düşecek olan meteor etkisi yaratacak krizdir. bir sabah televizyonları açtığınızda döviz iki katına çıkmış, borsa taban yapmış ve elinde ki para uçmuş olursa çok şaşırma. sonra da bu entrymi hatırlar "sahi sözlükte biri bunu yazmıştı ama biz hep türbanla oyalandık" diye beni anarsın. bir de hayır duanı edersin. daha fazlasını da istemem.