ekonomik düzeyde küreselleşme

entry1 galeri0
    1.
  1. kapitalist üretim biçiminin bütün dünyaya hakim olması sonucunda sermaye birikimi,üretim ve uluslar arası pazar ilişkileri küresel düzeyde gerçekleştirmesidir.
    başkaya bu süreci üç aşamaya ayırır. birinci küreselleşme amerikadaki yerli toplumların yok edilmesi ve afrika’nın köleleştirilmesi oluşturur.
    ikincisi kapitalist yayılım sanayi devrimidir. çevre-merkez ve doğrudan sömürge yarı sömürge toplumlarla yeni dünya sistemi yaratmıştır. bu dönemde işçi hareketleri ve sosyalist devrimlerle anti-sömürgeci bağımsızlık hareketleri görülmüştür.
    1980ler sonrası ise neoliberal politikalar hüküm sürmeye başlamıştır..
    1929larda ekonomiye keynesyen politikaları devreye sokup ekonomik alanda devletin müdahalesine imkan verip güçlü ekonomi kuranlar üçüncü dünya ve gelişen ekonomilere neoliberal dayatmalarda bulundular.
    artan rekabet sonrası ani değişimlere ayak uydurması gereken pzar fordist üretim örgütlenmesini postfordist olarak değiştirmiştir. öz olarak eneklik anlamına gelektedir.
    neoliberal ekonomi düzeyini desteklemek için imf,dünya bankası,oecd,bm,ab,apec,nafta gibi uluslar arası entegrasyonlar bulunmaktadır..
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük