insanı canındıran bezdiren derstir aynı zamanda. excel'de bir tıklamayla yaptığınız işlemlerin, sayfalarca açıklamasını öğrenirsiniz. tamam, hepsi birbirinden faydalı ve kullanılan konulardır. ancak, bilgisayar bunların hepsini tek tıklamayla yapıyor.
sen günlerce regresyon analizi çalış. gelişmiş ülkelerde insanlara, bu işlemleri yapan programlar öğretilir. işin temel ve karmaşık taraflar ise, bu programları yapan ve matemetikçilere öğretilir.
babam kırk yıldır su toptancısıdır. işin her türlü,ibneliğini, çakallığını, cartını curtunu bilir. ama suyun h2o'dan oluştuğunu bilmez. baba h2o ne desem, küfür mü ediyosun der.
dokuz eylül üniversitesinin iktisadi idari bilimler fakültesinden bir bölüm.
kendisi iktisat teorisinin yetersiz kaldığı yerlerde karşımıza çıkar.
istatistiği de kullanır.
matematiği de kullanacağınızdan ileri matematiğine kadar gösterilir.
iktisatı, istatistiği ve matematiği ilk sınıflarda sallamayan şahıs bu bölümde son yıllarına geldiğinde zorlanmanın ötesine geçebilir.
son senenizde geriye kalmış olması en muhtemel dersinizdir..hiç bir şey anlamıyor ve anlıyacak gibide görünmüyorsunuzdur...ne yapacaksınızdır hiç bir fikriniz yoktur...allah kolaylık versin dedirten iktisat 3.sınıf dersidir..
hemen hemen her bölümde olduğu gibin en zor sınıfı 3. sınıftır. idealist biri değilseniz, mezun olduktan sonra türkiye'de ikamet etmeyi düşünüyorsanız, es kaza girmişseniz saniyesinde çıkın. size hiçbir yarar sağlamayacağı gibi dezavantajları da çoktur. özel sektörde işe girecekseniz bir iktisat veya işletmeciden hiçbir farkınız yoktur.
i.i.b.f'nin amiral gemisidir. gerek hocaları gerek dersleri sebebiyle bu bölüm öğrencilerine yarı acıma yarı saygı ile bakılır. sanıldığının aksine çok zor değildir. eğer biraz gelişmiş sayısal zekanız varsa bu bölümde okumak çok eğlenceli bir hal alır. haa bitirince faydası olur mu olmaz mı tartısılır. türkiye'deki iş imkanlarına bakacak olursak bu bölümü bitirren öğrencilerinin yüzde doksanı herhangi bir iibf bölümü bitirmiş gibi kabul edilir. ama iktisat bölümü okuyup bir sene sonra unutmaktansa ekonometri okuyup iktisat teorilerinin dayandıgı sayısal mantığa vakıf olursunuz ki bu da sizin o teorileri unutmamanızı sağlar. "ne işe yarayacak bu" derseneniz bilemem. sadece mantıgını söylüyorum.
bana bi ölçü aletini çağırıştıran bölümdür. içinde okuyan yavrularımızda bizim bilmediğimiz bi alet varda ölçüm yapıyolarmış hissini uyandıran iibf bölümüdür.
iktisat(tabi ki ağırlıklı olarak), matematik(en babasından) ve istatistik üçgenlerinin oluşturduğu bir alan olup, o alana giren bir daha çıkamaz, çıksa da iflah olmaz. bir nevi saç beyazlatma ve dökme enstitüsü.
1. sınıfında her hocanın ilk dersinde, tahtaya birbirini kesen üç tane üçgen çizip, tek tek "ahanda bu iktisat, ahanda bu matematik ahanda bu da istatistik, (üçgenlerin kesiştiği yerleri göstererek) nah şu görmüş olduğunuz yer de ekonometri" dedikleri bölüm.
yarısından fazlası ekk (en küçük kareler) olan ders. detayına giremem tabi ki ama bilen bir arkadaşınızdan alacağınız bir saatlik ders ile kpss ekonometri sorularının yarısını yaparsınız.
I.I.B.F. sinin en zor bölümü olarak bilinir. Düsük puanla ögrenci almasindan dolayi matematigi iyi olmayan arkadaslarin kazanip bitirememesiyle sonuclanan hüzünlü bir bölüm. Normal sürede bütünlemeye kalmadan tek kisinin mezun oldugu bir bölüm. Cömezlere "Welcome to Hell" diye espri yapildigi bölüm!
(bkz: ekonometrizede)
i.i.b.f. daki en zor bölüm olma potansiyelini elinde bulunduran istatistik dersi ile meşhur çalışınca gayet kolay fakat üstüne düşmeyince ters tepki yapan bölüm