bugün

ekonomi(iktisat) bölümlerinde verilen bir dersin adıdır.istatistiki verilere dayanılarak çeşitli testler yapılır, değişkenlerin önemli veya önemsiz olma durumu incelenir,önemsizse rahatlıkla denklemden çıkarılabilir.
bir de bu dersin eviews denilen bir program kullanılarak yapılan,2 veya daha fazla bağımsız değişkenin,başka bir bağımlı değişkeni nasıl etkilediğini esaslıca bulmaya yarayan şekli vardır ki akıllara zarardır kendisi,ha programı kullanmayı öğreninceye kadar o da.yoksa her şeyi eviews hallediomuş yahuu.
"A kümesi iktisat, B kümesi matematik, C kümesi de istatistik olsun.A, B ve C kümelerinin kesişimi bize ekonometriyi verir." şeklinde bir tanımı da vardır.* *
bahsedildiği kadar da zor olmayan bir bölümdür.iki üç önemli dersi takip ederek çok zorlanmadan bitirilebilecek bir bölümdür aynı zamanda.bir ve ikinci sınıflarda okuyanların toplumun geneline uyarak "aabii, çok zor yaa" demesi laf kalabalığından ibarettir.zorluğu, üçüncü sınıfta başlamakta olduğunu görmüşümdür, evet.

bu bölümü okuyanlara "ne okuyorsun?" diye sorulduğunda ekonomi deyip -etri kısmının kesilmesi lazımdır.sonra gereksiz sorulara ya da espirilere maruz kalınabiliyor.
sayısal ve ea'cılar için ortak alan bölümü sanırsam. yani her ikisi de tercih edebiliyorlar bubölümü herhangi bir puan kesintisi yaşamadan.
1. ve 2. sınıfta sürekli soyut gelen iktisat bilimini somutlaştıran ders.
endüstri mühendisi arkadaşa geçen finans anlattığım gerçeği vardır. üretim ynetiminede çalıştırmışımdır keratayı. darısı benim 3. sınıfta alacağım yöneylemin başına.

sayısal arkadaşlara bir öneri: salak salak yerlerde salak salak bölümler okuyacağınıza biraz sayıları seviyorsanız gidin ekonometri okuyun. Valla lan güzel. (benimde sayısal olmam)

edit: arkadaşlar lütfen derse gelin, dersler kan ağlıyor. Notlarla geçilmez bu sınavlar. sadece sınav geçmeylede ekonometrisyen olunmaz. Lütfen, çok iyi bir bölümdeyiz aslında. kıymet bilelim, sevelim sevilelim

(bkz: coştukça coşmak çimlerde koşmak)
çalışın geçin bu dersi arkadaşım. şimdi diyeceksiniz ki; lan ukala gözümüzü korkutma!
korksun arkadaşım korksun! gitmeyin o bir sene kafeye, izlemeyin dizileri, aldığınız gibi geçin bu dersi!
düşmez yakanızdan, illettir, cinnettir, cinayettir!
mantık aranılacak bi ders değildir, götünüzden kan alır kan!
(bkz: allahın belası ders)
birinci, ikinci, üçüncü ve son sınıfı olan bölümdür.
dördüncü sınıfı yoktur.
ilk üç sınıf ikişer dönem sürerken, son sınıf ise yaklaşık 6 (altı) dönem sürmektedir.
ortalama raf ömrü 10-12 dönem olan bir bölümdür kendileri.
genel olarak okunmaması gereken hele uludağ universitesi olursa hiç okunmaması gereken bölümdür.
iktisat öğrencilerinin üçüncü sınıftaki baş belasıdır. bir dönem de değil üstelik iki dönemdir üst üste.

bugün finaline girdim bakalım bu defa geçebilecek miyim...

varyans, regresyon, korelasyon daha bir sürü anasının gözü konu.
mezunlarının ekonometrist olduğu, bunu bilmeyenlerin konsomatris olarak anladığı bölüm.
iktisat bölümünü seçmek isteyen ancak iktisat'ı matematiksel yönden kurcalamak isteyenlerin seçmesi gereken bölüm.
bir kısım iktisat öğrencilerinin tek ders alıpta geçmekte zorlandığı, okul uzattığı..
bizim ise bölümünü okuduğumuz bilim dalıdır...

thiiiieeeyyt ulan bee..

ha bu arada ingilterede ekonometri üniversitesi varken, avrupa ekonometri bilimi ile gelecek yıllarına yön verirken, benim güzel halkım hala ve hala 2 yıllık mı diye sormakta, çoluğum çocuğum aman zor bölüm diye yazmamakta, geri zekalı rehberlik öğretmenleri ise istatistik ve ekonometri gibi kafa isteyen bölümleri yazmak isteyen öğrencilerine "sen yapamazsın" demektedir.

öyle bir yapılıyor, öyle seviliyor ki aslında.

tembellik kanımıza işlemiş vesselam, ha ben okul başlyalı ay oldu hala 1 kitap açıp bakmadım ama daha erken çok çalşıcam olum bu sefer, varya gano ' da görün siz beni.
matematik, iktisat ve istatistik'i içinde barındıran bir bilim*. ayrıca, böyle lanet bir ders görmedim öğrenciliğim boyunca.*
okulu zamanında bitirmek adına son seneden önce bir defa mutlaka alınması gereken ders. bitmiyor nan okul senin yüzünden allah belanı versin.
gujarati'nin kitabını çeviren ümit şenesen'den aldığım ders.
bitirene kadar "bi daha istatistik,matematik,sigma harfi görmek istemiyorum" dedirten ama bittikten sonra da bunlarsız bi işte çalışırsanız "ulan boşuna mı o kadar kabus gibi sınava girdim" diye hemen araştırma şirketi,aktüeryal finansal danışmanlık şirketlerine başvurdurtan bölüm.ya da onlar size başvurur.ama ben bu kadar ileri matematik,istatistik gördüm diye kendini bişi sanıp kıymetini bilen bi yerde çalışılacağı umulmamalıdır.mümkünse iktisatçılarla "zor bölüm" tartışmasına girilmemelidir.ayrıca evet zordur ama zevklidir.istanbul ünideki gibi gereksiz bi yığın ders daha görmeseniz belki gerçekten sevebilirsiniz de(166 kredi yuh!)matematik sevmeyen bitiremez diye de bişi yok.*
ideolojisini henüz belirleyememiş kimselere alttan alttan kapitalizmi çok rahat aşılayabilecek bir bölümdür. ama ne demişler? "kuralları çok iyi bilmelisin ki ona göre oynayabilesin" tam olarak bunu dememiş olsalar bile böyle bir şeydi.
iktisat bölümlerinin korkulu rüyası dersidir. Biz kendisini bölüm olarak okuyoruz. hehey! (bkz: helyumlu popo)
4 yılda mezun olmanın zor olmadığını söylemeliyim ki bu bölüme yeni yerleşenler korkmasınlar. derslere girmeden ve son gün çalışarak da mezun olunabiliyor bu bölümden. iktisat fakültesinin en zor bölümü olduğu bir gerçek tabi.
ama korkulması gereken daha mühim bir durum var. mezun olduktan sonra bölümün ne kadar zor olması bir anlam ifade etmiyor. yalnızca iş görüşmesine gittiğinizde görüşmeyi yapan kişi biraz biliyorsa, zor bölüm bitirmişsiniz tebrik ederim diyor. bu kadar.
iktisat fakültesindeki bölümlerle mezun olduğunuzda eşitsiniz.
mezun olmuş biri olarak söylemeliyim ki, önünüzdeki yıllarda amacınız okulunuzu 4 yılda bitirmek değil; ingilizceyi öğrenmek ve bunu belgelemek, spk lisansı almak olsun.
fönmakinasıylayağınıısıtankız'ın uludağ ekonometri değil istanbul üni ekonometri bitirmesiyle açıklanabilir bu bölümün kolaylığı. *
tanımımız ise; mezun verme konusunda cimri davranan bölüm.
ea bölümü olmasına rağmen zor ve bitirmesi zor olarak ün salmıştır.yurtdışı,iyi bir üni,iyi yüksek lisans vb kendini geliştirme olaylarıyla çok sağlam işler bulunabilir, paraya para demezler.
geçemeyeceğimi düşündüğüm ders.Uzarsa okul uzar,gerisi playback yapar.
tüm derslere bedel lanet olası ders.. allahım ne yaptımda bu dersı vererek benı cezalandırıyorsun dıye soylendıgım oluyor zaman zaman..
birde bölümü var, o daha buyuk iş*..
uykunuzdan 2-3 saat feragat edip, uyanık olduğunuz süre boyunca sadece ders çalışmayı zorunlu kılan zor bölüm. 'çok zekiyim yea çalışmasam da olur, bir kere okuyayım yeter' demek gibi bir lüksünüz yoktur bu bölüm için. misal sınavdan elli alan bir öğrenci de asla 'hiç çalışmadım' deme cesareti gösteremez, zira o elli'yi almak için sabahlara kadar çalışmıştır ve bunu o bölümü tanıyan herkes bilir. keza şahsım da henüz finallere 1 ay gibi bir zaman olmasına rağmen sanki yarın sınav varmış gibi çalışmakta ve kitaptan başını kaldırınca başı dönmekte.* bunca çalıştıklarımız işe yarasa bari...
An itibariyle finaline çalışıyor olduğum ders. Zira 13.00 te finali var. Biraz bahsetmek isterim.

ekonometri bizim okulda * giriş ve analiz olarak 2 der biçiminde veriliyor. 3. sınıfta ekonometriye giriş 1 ve ekonometriye giriş 2 , son sene de ekonometrik analiz var. Giriş derslerini mustafa sevüktekin ve ebru ertaş verir. Yıllardır ebru ertaş veriyordu bu dersi. Bu yıl uzun bir ara idari görevi olan Mustafa hoca derslere geri döndü. 4. sınıftaki analiz dersini ise, ebru ertaş ın eşi, sacit ertaş hocamız verir.

Bu dersler ekonometri bölümünün alan dersi olarak zevkli dersleridir. Çünkü bölümü okuduğunuzu bu dersleri alırken farkedersiniz. Ekonometri temelde regresyon a dayanır. incelenen bağımlı ve bağımsız değişkenler arası ilişki kurar, ilişkinin yönü, gücü gibi nicelikler karar vermede faydalı olur.

Ekonometri korkulacak bir ders olmaktan çıkıp, çalışıp, derse gidip, anlaşılacak bir ders olmaya başladığı an öğrenci başarısı gelecektir.