şimdi dolardaki yükseliş (tl deki azalış) hasıl olunca, ne var lan ekmeği dolarla mı alıyoruz sanki diyen, sokak kıraathanesi çıkışlı iktisat profesörleri için, yağlanmış bir kapak mevzusudur.
Daha önceden bir söz vardı. Türkiye bir tarım ülkesi, kendi kendine yetebilen bir ülke diye. Artık bu değişti prenses. Eğer cebinde dolar varsa her şeyi dışarıdan alırsın ama yoksa da işte öyle ojeli tırnaklarını kemirirsin.
Konumuz ekmek efendim ondan bahsedelim. ilk önce önemli bir kısmı yani ekmeklik buğday veya un yurt dışından getiriliyor. Hemi de ilaçlı. Çünkü uzun yol şartlarına dayansın, hem de daha sonra tekrar üretime sokulmasın diye. Mesela işi büyüten tüccarlar yurtdışından arazi satın alıp veya kiralayıp büyük üretime geçiyorlar. Aynı şey neden Türkiye'de yapılmıyor çünkü araziler parçalı. En büyük olanları işte Konya taraflarında. Mesela Anadolu'ya gidip bakıyorsun adam 1 dönüme buğday ekmiş. Verdiği emek gidip sürecek, ekecek, gübresini atacak, hasat zamanı gidip toparlayarak. Ama büyük üretici böyle mi diğer küçük çifti tarlasına gidene kadar zaten onun tarlası kadar yeri işliyor.
Neyse efendim, konuyu fazla uzatmayalım. Milli tarım seferberliği, yerli tohum, vb konularda çalışma yapılmazsa yelizcanlar, berktuğlar daha çok aç kalır. Çünkü üretim gittikçe azalıyor, çünkü buğday vs tarım ürünleri para etmiyor. Bir de üstüne ekmekte katkı maddesi çok fazla kullanılıyor.
Daha yaşanabilir bir Türkiye ve dünya mümkün. En azından üretimi arttıramıyoruz bari israfın önüne geçelim. Özellikle toplu yaşanılan yerlerde( okul, yurt, hastane, kışla vs) yemek israfı çok fazla.
Efenim israfı önlemek içindir. Ekmeği çöpe atıyoruz, siz hiç çöpte salam,sucuk,pastırma gördünüz mü? Hayır göremezsiniz neden çünkü onlar pahalı, ekmek en az 10 tl olmalı bak o zaman çöpte ekmek oluyormu? Zihniyetini akıllara getiren zamdır. Zihniyetine sokammm..