Genellikle Medya tarafından şuursuzluk ve umursamazlık ve hatta bencillik hali olarak görülen durum. Ekmeğin fiyatını bilmeyenler nedense Türk siyaseti hakkında derin fikirlere de sahip olamazlar. Okumuş olmaları onların saygınlığını artırmaz. illa ki ekmeğin fiyatını bilmek gerekir.
bakkala gittiğinde tek ekmek almayan bünyenin de dramı olabilir. yanında gazete, yoğurt, cola..vs alıyordur öle hesaplamak istememiştir. hele bir de ekmekler çeşit çeşitse yok fırın ekmeği yok fabrika ekmeği hepten kafa karışacak durumdur.
bazı insanlar eve hiç ekmek almazlar. mesela ben. bu insanların fiyatı bilmemesi çok anormal bir durum değildir. yıllardır nedense bir farkındalık kıstası olarak kullanılmıştır.
ancaaaak...
ülke şartları ve mantık ile fiyat az çok tahmin edilebilir. zaten her yer aynı fiyatı uygulamıyor günümüzde. hiç bilmeyen biri 100bin der, 250bin der, 500bin der..hadi uzun süredir uzaktır fırınlarda 1 milyon der, gaza gelir 2 milyon der.
ama bunu da beceremeyen var.
tam 1 yıl önce, dünyadan bihaber bir kıza, arkadaşım, ekmek kaç lira sen onu biliyor musun diye sormasının ardından kızın, 10-15 milyon birşey heralde demesi, topluca gülünüp 300bin olduğunu söyledikten sonra, madem o kadar ucuz insanlar neden emek parası için çalışıyorum diyor, cevabı ile salaklığını tescillemesi, olayın bir başka yönünü ortaya koyar.
aslında ayıp değil. ben mesela fakirim 15 ekmek alıp 10 gün boyunca bunları yiyorum. fakirliğim coşsun diye hepsini bir günde alıyorum, 10 gün içinde de kuruyo bu ekmekler. sonra ıslatıyorum suyla, soğan kırıyorum.
mesela 15 ekmeğe adam şu kadar diyo, ben ne bileyim hesaplamam yok benim, sözelciydim. sonra bölemiyorum.
amaan sikmişim kaç parasını diyip poşedi ağzı açık bırakıyorum mutfağa çabuk kurusun diye.
bakkala veresiye yazdıran biri için normal olan. zira yanında süt, yumurta, gazete gibi ikame ürünler de alınır. hepsi maaş alındığında tek seferde ödenir ve '' ekmek ne kadardı dayı '' diye sorulmaz.