uğur yücel'in hakkını verdiği filmdir. yönetmenliğiyle ve oyunculuğuyla türk sinemasına kazandırdıklarının kalitesi tartışılamaz. nejat işler'in rolünde etkili olamaması adamın sahnesinin az olmasına değil, anca yeteneksizliğine bağlanır. eski performansı yok en azından. ha sen karizmasındır yakışıklısındır da, buna güvenerek kendini saçma sapan gündeme gelmek için harcarsan o vasıfların bir halta yaramaz. berrak tüzünataç silahı indirdikten sonraki sahnede iyiydi. çekimler ve gerilimdeki müzikler de oturmuş gayet. izlenmesi gereken bir film olmuş.
Seneryosu çok iyi olmasa da Uğur yücel'in inanılmaz oyunculuğuyla ve aksiyon sahnelerinin etkileyiciliğiyle seyri çok iyi bir film olmuş. Umarım gişesi de iyi olur. Uğur yücel tüm övgüleri ve iyi bir gişe hasılatını hak ediyor.
beklentimi karşılamayan film olmuştur.. Ancak uğur yücel'e bir kere daha hayran oldum, oyunculuk dersi veriyor adam adeta. berrak tüzünataçta büyülemiştir sade güzelliği ile izleyenleri..
ugur yücel'in robert de niro kıyafet, konuşma ve tavırları ile kafadan ön yargı ile yaklaşmama sebep oldu. belki izleyenler bilecektir, robert de niro ve al pacino'unun aynı filmde oynadıgı Righteous Kill filmi ile göte şamar atmalar diyaloglar falan bana direk o filmi hatırlattı. yani yine kendisine özgü bir konu yoktu. film sonuda aynı benzer şekilde bitti zaten. filmi kurtaran kenan olmuş yine. adam yapıyor rolü diyecek bişey yok. sag gösterip sol vuralım şeklini kendimce yemedim eve davet ettigi ve resimleri gösterdigi an budur dedim. nejat işler ve kenan üzerine bir kurmaca ve kovalamaca olsa bence daha süper olurdu. ceyda düvenci rölü kısa ve ara ara sunulmuş nedendir diyenler için ise ; bir amirin emeklilik sonraki hayali için soru işaretine kaldırmak içindir ki çokta önemli degildi. he bir de koca emniyete dvd geliyor ama kim yolladı nereye yolladı niye yolladı araştırılmıyorda. hala orda burda ceset peşinde koşuyolardı. kısaca Righteous Kill filminin türkçe versiyonunu izledik ama kişiler ve mekan farklıydı.
pek çok noktada olayların ucu açık kalsa da genel anlamda iyi diyebileceğim bir film olmuş.fransa'dan getirilen araba devirme uzmanları ise filme pek bişey katamamış.hele hele uğur yücel'in tempra taksiyle galata köprüsü'nden uçma sahnesinde gülmemek için zor tuttum kendimi.nejat işler ve ceyda düvenci'nin filmde ne işi olduğunu ise hala çözebilmiş değilim.olayı götüren uğur yücel ve kenan imirzalıoğlu.parsayı toplayan ise kenan imirzalıoğlu.bitmek tükenmek bilmeyen karizmasıyla yine tarumar etti ortalığı yeğen.
Gidip görülmesi gereken bir film. böyle bir oyuncu kadrosu bir daha zor gelir bir araya.
--spoiler--
Filme girmeden önce film afişindeki uğur yücel'e iyice bir bakın, sindirin ve ondan sonra girin o filme. O nasıl bir bakıştır arkadaş! Daha film başlamadan psikopata bağladı beni.
Film genel anlamda bol aksiyonlu, gümbür gümbür ilerleyen bir film değil. Yalnız ilk sahnelerinden itibaren sizi içine alıp götürüyor. Nejat işler ve Kenan imirzalıoğlu'nu yan yana görmek ayrı bir zevk. Nejat işler'in pek fazla görünmemesinin sebebi, filmin sonundaki aldatmacadır. Yalnız bu katilin kenan imirzalıoğulu çıkması hikayesi pek tutmadı. Yani pek şaşırtamadı beni. Zannediyorum ki salondaki insanların çoğu bunu tahmin etmiştir. Keşke bu kadar açık bir şekilde belli edilmeseydi.
Kenan imirzalıoğlu görüyorum ki her geçen gün kendini geliştiriyor. Bu adam olmuş arkadaş! Şiveyi tam olarak yansıtabilmiş. Bu konuda filme gitmeden önce biraz şüphem olsa da bana kapak yaptı resmen.
Uğur Yücel sen nasıl bir adamsın! Yaptığı her harekette bir ders var adamın. otur izle, bir şeyler öğren.
Yalnız film biraz da olsa bana orijinal cinayetleri hatırlattı.
--spoiler--
yer yer filmden koptuğunuzun farkına varsanızda oyunculuklar adına gidilmesi gereken bi film. filmin kopukluğundan olacak kopuk kopuk uzak uzak sahnelerden bi kaç yorum yapayım filmle ilgili;
taa fransalardan getirtilen taxi filminin takip sahneleri ekibi niye gelmiş lan amk dedim filmde. ulan iki araba çarpıştırmakla, uçuş sahnesinden sonra arabanın yere düşme anı gösterilmedikten sonra sikiyim öyle ekibi getiren uçağın hosteslerini. öyle gerine gerine söylenen taxi ekibi işi fos çıktı.
filmdeki ezo rolünde oynayan berrak tüzünataç filmin bi yerinde uğur yücele bana babalık yaptınız tarzı konuşma yaptı da bu babalığı hiç bi izleyen sezmedi filmde. seyirciye bunu göstermediniz ki damdan düşer gibi oldu herşey tıpkı kenan imirzalıoğlunun berrak tüzünataça aşık olması gibi. olaylar kopuk kopuk. ahım şahım bağlantılar istemedik küçük belirtiler olsa yeterdi lan film ekibi.
türkiye gibi bi ülke kültürünün seri katilinin çıkış noktası da ancak tecavüz suçluları ve benzeri gibi öğeler olur başka konu gitmezdi. orası iyi yakalanmış.
bakın bide oyuncuların adını yazıp iki nokta koyuyorum adet oldu herkes öyle yapıyor amk.
nejat işler; filmde toplasan 5 dakika görünmüyor. fotoğrafıyla da geçiştirilebilrdi onun olduğu sahneleri o derece kayıp filmde. koysaydılar fotosunu işte şüpheli bu bu deseydiler aynı kapıya çıkardı. bi de nejata sormuşlar neden bu rolü üstlendiniz ejder kapanında verdiği cevaba bak sen ' manyak psikopat biri lazım dediler bende ben oynarım dedim' ulan biz mi psikopat manyak seri katil görmedik yoksa sen mi bizim algılayamayacağımız bi performans gösterdin. belki gösterirmişsin ama önce filmde görünmen lazımdı sana kızmıyorum kahrolası film ekibi işte.
kenan imirzalıoğlu: ölümcül karizmasını geliştirdi sadece. ulan anlamadığım şey siz bu adama doğulu bi polis süsü vermeye mi çalışmıssınız ne gereği vardı. giydirmişsiniz bok rengi takım elbiseleri bol bol ihtiyar pantolonlarını ama adamın nasıl bi karizması varsa orda bile sırıtmıyor. herkesin iyi kıvırmış dediği şive konusundaysa dikkatli dinlenirse çok bariz açıklar verdiğini görürsünüz. ha bide kenan yatakta sırt üstü yatarken kamera soldan soldan geliyor işte adamın vücudu hayvan gibi lan ürkütüyor.
uğur yücel: usta sanatçı büyük oyuncu felan diyorlar öyledir ondan şüphem yok çünkü oynadığı hiçbir filmi daha önce izlediğimi hatırlamıyorum. ondan geçmişi hakkında bi yorum yapamaıyorum. filmdeki yorumuna gelecek olursak rolünde pek sırıtmıyor. üstlendiği 'emekliliğine gelmiş ama hala görev aşkıyla orgazm olan polis' rolünü iyi kıvırmış.
berrak tüzünataç: yoruma gerek olmayacak bi performans. kötü anlamda değil. sevişme sahnesindeki ne yapoısun sen demesinden başka akılda kalan pek bi repliği, sahnesi felan yok.
emniyet müdürü*: anlamadığım birşey bu adama gaffar okan süsü felan verilmiş diyorlar da ne alaka lan diyorum. filmde hiç bi siyasi dokundurma yok en azından gaffar okan olayıyla ilgili.
zaten filme kenan imirzalıoğlu için gitmiştim ondan da beklediğimi aldım. evde oturup 31 çekmektense gidilesi filmdir. en azından seri katil filmimiz oldu lan kötü mü oldu? daha iyisini yapana kadar en kötüsü bu işte.
polisiye sevenlerin bile "sahi neden polisiye?" diye kendilerini sorgulamaya başlayacakları film.
--çok hafif spoiler--
bir polisiye film/dizi/kitapta da şu "bariz şekilde şüpheli görünen kişinin katil çıkmama klişesi" aşılsın be kardeşim. bi kere şaşırtmayarak şaşırtın bizi. biliyoruz ki bir numaralı şüpheli film/dizi/kitap sonunda katil çıkmayacak.
--çok hafif spoiler--
herneyse, oyuncu kadrosu tanıdık bilindik isimler, uğur yücel var, polisiye de her zaman merakımı uyandırır zaten diye gittim izledim. film bence bi yerden sonra siniri zayıf insanların asabını bozuyor. benden söylemesi.
--spoiler--
"bu adamı yakalayın çerkez! bu olay hükümet düşürür valla!!"
bu ne be?! aftan yararlanarak çıkan tecavüzcüleri seri şekilde öldürmek suretiyle halkın takdirini kazanan bir seri katilin yakalamaması neden hükümet düşürüyor? halkta ciddi infial yaratan münevver karabulut cinayetinin katil zanlısı 100 küsur gün yakalanamadı. hükumet mi düştü allahını seversen? senarist nasıl abartacağını şaşırmış ve bence o cümleyle filmin tüm inandırıcılığını bitirmiş. şahsen bu laftan sonra filmi "amaaaaan" modunda izledim. berrak tüzünataç'ın "size baba diyebilir miyim?" sahnesi de tuz biber ekti.
--spoiler--
oyunculukları başarılı. değilse de uğur yücel'in varlığı tüm oyuncuları başarılı gösteriyor. ama bence sinemada para verip izlemeye değecek bir senaryoya sahip değil. aksiyon sahneleri de yer yer midtown madness'ı hatırlattı bana, bilemiyorum.
son olarak ceyda düvenci'nin canlandırdığı karakterin olay kurgusundaki yerini anlayan biri lütfen hepimizi aydınlatsın demek istiyorum.
türkiye'de sanki mükemmel bir film yapılıyormuş gibi nedense çok aşırı umut yüklemesiyle gidenlerin memnun olmadığı film.
bir jason statham hayranı olarak da ifade edebilirim ki, kalite olarak crank 2'ye, transporter 2 ve 3'e elli defa tercih ederim bu filmi.
çok açık ve net bir ifadeyle de söyleyebilirim ki, türkiye standartlarının üstünde bir filmdir.
eğer ki, bu film recep ivedik 3'ün gişesinin altında kalırsa -ki, kalacak- ben bu ülkedeki sinema anlayışının bir kez daha "ta amına koyayım" derim arkadaş.
efendim filanca filme gönderme yapılmış, falanca filme de gönderme yapılmış, aman bak şuradan da sahneler var.
lan bu ülkede 1990'dan sonra adam gibi, güne uygun, kaç tane polisiye film var? hadi polisiye filmi geçtim kaç tane aksiyon film var? "polisiye film" desem aklınıza cüneyt arkın'ın "şahin" olduğu, kenan kalav'ın da "ekipler amiri kenan" olduğu filmleri verirsiniz örnek olarak. aksiyon desem verecek örnek bulamazsınız nerdeyse ama komedi filmi desem, amacın komedi olup, komik olmayan filmlerle beraber 50 tane örnek verirsiniz.
türü itibari ile sağlam yapım olan "polis" filminin bile anlaşılamadığı, pardon gibi bir filmin 30.000 gişede kaldığı bir ülkede neyi bekliyorum ki gerçi değil mi?
e amına koyim, bir seri katil acı çektirecek şekilde işkence yapıyorsa ne şekilde yapabilir?
ejder mevzusu gayet güzel düşünülmüş, zekice de kurgulanmıştır. duyguyu da vermiştir, aksiyonu da, akıl yürütmelerini de, sağ gösterip sol vurmaları da. adalete ve sisteme olan eleştirileri mükemmel ötesiydi.
eğer cinayet sahneleri net şekilde gösterilseydi bu film 18+ olur, böylesine harika bir konunun da 18 yaşın altındaki gençlerin izlemesi de mümkün olmazdı. gayet kararında bırakılması, duygunun, insanların psikolojisini öne çıkarması gayet iyi olmuştur.
uğur yücel ve kenan imirzalıoğlu süper performans göstermişlerdir.
olayların başlangıcı, ilerleyişi ve bağlaması süperdir.
filmi izlemeyenlerin vereceğimiz spoilera gözü takılmasın...
*
*
*
--spoiler--
bu tarz filmleri sevenler, bazı yerlerde dikkatli olurlarsa filmin sonunu yarısında tahmin edebilirler. ben şahsen aynı şeyin 2. defa olmasından sonra yanımdaki arkadaşa söyledim.
--spoiler--
beklediğim gibi ortalama bir film tadı vermiştir. çok büyük beklentilerle gitmemiş bu doğru tahminde bulunmuş olsamda türkiyede bu alanda yapılmış ilk ve başarılı filmdir. ilk defa doğru dürüst bir action görmüş olduk milletçe hakkını vermek lazım ama büyük usta uğur yücel de orjinal cinayetler havası görmedim değil. izlenebilecek kıvamda fena olmayan sıkmayan bir film ama büyük ustanın büyük ustası şener olaydı daha da bir dadından yenmezdi. artık onu sahalarda görmeyi özledik.
Zengin kadrosuna rağmen beklentilerimi karşılayamamış film.
Öncelikle oyuncuların performansları beni hayal kırıklığına uğrattı. Uğur Yücel ağır polis abi havası yaratacağım derken kendini haddinden fazla kasmış, kasılmaktan ağzından çıkan kelimeler, sinema salonlarındaki çok yüksek sesle birleşince anlaşılmaz hale geliyor, söylediklerinin abartısız yarısını kaçırdım. Ayrıca Uğur Yücel in Al Pacino hayranlığı filmde hat safhaya çıkmış. giydiği takımlar ve içindeki yelek, hareketler, saç sakal fazlasıyla çağrışım yapıyor.Kenan imirzalıoğlu da kendinden bekleneni verememiş. Fakat bu başarısızlıkta üstlendiği rolün garipliği de hayli etkili. senarist Akrep Celal karakterine ne gibi özellikler katması gerektiğine tam karar verememiş, karakterde gereksiz bir kabalık, garip bir kıroluk var. imirzalıoğlunun başarısız doğulu aksanı bütün bunların üzerine tuz biber oluyor. Nejat işler inde bu kadar küçük rolde tutulması hata olmuş. Fragmanı izleyenler filmin başrollerinden biri zannedebilir ama alakası yok.
Ayrıca filmde bazı yabancı filmelere abartılı göndermeler yapılmış. filmi seyredenler taxi, seven, saw filmlerinden bazı sahneleri kolaylıkla anımsayacaklardır.
Son sahnede Uğur Yücel in neden camiye gittiğini ve ne yaptığını anlayan bana da anlatsın lütfen. Gitmişken bari 2 rekat nafile namazı kılaydın be mübarek.
beklentilerin altında kalmış olsa da, bazı hareketli sahneleriyle, karakterleri üzerine iyi oturtan oyuncu kadrosu ile izlenebilir bir film.
şahsen uğur yücel ve kenan imirzalıoğlu isimlerinin yanyana geldiği bir filmi ben kaçırmazdım. beklentilerin altında kaldı dememin sebebi ise; daha fazla aksiyon beklentisiyle gitmiş olmamdı. cinayet sahnelerinden kesitler sunulabilirdi, izleyiciyi gerebilirdi.
filmin adının ejder kapanı olmasını saçma bulanlar izledikten sonra sebebini anlayacaklardır.
rakilibardak'la sinema köşemizin bu haftaki filmi ejder kapanı
-
geçen hafta izlediğim paranormal activity' den sonra ilaç gibi geldi ilaç.
filmde ilk olarak dikkat çeken konu oyuncu kadrosu. müthiş. neredeyse tüm oyuncular daha önceden tanınmış oyuncular.
polisiye bir film konu bakımından klişe olur her zaman. korku, komedi, dram vs vs bu tarz filmler de muhakkak bi yerde klişedir ama polisiye filmler hep aynıdır. cinayet işlenir. namlı bir komiser olayın peşinden koşar, bazı olaylar şok edicidir ne bileyim ipuçları falan fiskos. polisiye budur.
ne zaman yerli bir yapım seyretmeye karar versem beklentilerimi hep düşük tutarım. düşük tutarım ki tatmin olayım. velhasıl bu yapıma baktığımızda, konu, efektler her şey mükemmel. filmin ilk sahnesinden tut finaline kadar soluksuz bir film şöleni yaşatıyor.
filmi izlemeye karar verdiyseniz satırlarımın devamını okumamanızı tavsiye ederim.
--spoiler--
kenan imirzalıoğlu, kabadayı filminde kötü adam rolüyle tanışmıştı. oldukçada başarılı olmuştu zat ı muhterem. o nedenden olacak ki bu filmde de iyi gözüken kötü polisi oynuyor. (eğer filmi izlemediysen allah aşkına bırak okuma. tüm heycanını kaçırmak üzereyim filmin.)
filmin başında nejat işler'in( filmde ki adını hatırlayamadım.) kız kardeşine tecavüz ediliyor. kenan'la da nejat eski arkadaş. kenan, nejat'ı ikna etmeye çalışıyor. intikam almaması için. olaylar gelişiyor gelişiyor. nejat intikamını almaya çalışırken ölüyor( bunu filmin sonunda öğreniyoruz.) ölürken de kenan'a söz verdiyor intikamını alması için. kenan da yaklaşık 20 cinayet işliyor. tabi biz bunları flmin sonunda öğreniyoruz. göndere çekilmiş, penisleri kesilmiş , işkence edilmiş cesetlerle bol kanlı bir film.
yalnız dikkat edilmesi gereken bir konu var. öldürülenlerin hepsi kati, tecavüzcü, sübyancı. olayların medyaya yansımasıyla halkın tepkisi katilden taraf oluyor. heres katili kahraman haline getiriyor. ayrıca cesetlerin öldürüldüğü yerler bir kalemle birleştiriinc ejder resmi çıkıyor ortaya. filmin adıda burdan geliyor zaten.
--spoiler--
ayşe arman ile girdikleri reklam çalışması hoşuma gitmedi.
artık anlayın be abicim. yemi bu ülkede acındırma. illa bi'şeyin tutması için neden arkasına, acılı bir yaşam öyküsü yerleştirme gereksinimi duyuyorsunuz. film zaten yönetmeni, oyuncu kadrosu, jeneriği ve fragmanı ile ilgi çekti. daha neden olayı farklı boyutlara çekme çabasındasınız? sadece yaptığınız iş iş ile bir dikkat çekmek size bu kadar mı zor görünüyor? o zaman söyleyeyim ben sizede içiniz rehat etsin;
ayşe arman'nın o kıytırık yazısından, daha çok ilgi çekti sizin film afişiniz.
bugün izlediğim filmdir. uğur yücel' e rolünün yakışmamış olduğunu düşünüyorum. filmin sonunda ki isyankarlık belirtisine de "ne alaka?" diyebiliriz. kaza ve kader anlayışını göz önünde bulundurmadan olayı Allah'tan bulmak kolaya kaçmaktır kanımca.
ayrıca nejat işler ismi gerçekten çok güzel kullanılmış. adamın karizmasını oynatmıilar filmde.
uğur yücel'in oyunculuk dersi verdiği ve kendisine bir kez daha hayran olmamı sağlayan, ancak beklentileri aşmak bir yana beklentilerin altında kalan filmdir. belki beklentim fazla olduğu için böyle düşünüyorum.vizyondaki filmlerle karşılaştırdığımda gönül rahatlığıyla gidilir, izlenir.
büyük ihtimalle atv'ye satılmış olan filmdir. film ismi hakkında izlemeden yorum yapanların, izledikten sonra yorum yapmaları onlar açısından daha sağlıklı olacaktır. her duyduğunuz ejderi, ejderha mı sandınız a dostlar ?
an itibarıyla vizyonda olan filmelerle karşılaştırdığımda öne çıkanları arasında yerini alıyor, çekim teknikleri açısandan farklı bir tarzı mevcut. kalitelidir, kenan imirzalıoğlu na yakışan bir film olmuştur.