sabahleyin izafiyet teorisi doğrulandı şeklinde olan başlığın akşama doğru kütle çekim haline dönmesi ile acaba kütle çekim ile izafiyet teorisi aynı mı sorusu akıllarda yer etmeye başladı.
einstein'i severim ama kütle çekim olmaz be aga. bu kütle ile en azından 1 2 kızı kendime çekeydim.
Uha lan 100 yıl sonra bugün eddington'ın genel göreliliği kanıtladığı gün gibi kutlanacak. Ne güzel bir gün. Duygulandım resmen. Geleceğe dair umutlarım arttı. Niye böyle oldum lan ben şimdi. işin ilginç kısmı da einstein bu ispatın yapıldığını görecek kadar yaşayamayacağını muhtemelen biliyordu. Görmeden sevdi dış dünyanın muhtemel güzelliklerini. Hiç de görmeyeceğini bilerek sevdi.
Anlayabildiğim kadarıyla, yerçekiminin çalışma prensibiyle ilgilidir ve iddia edildiği kadarıyla zaman- mekan bağıntısıyla direkt ilişkilidir. Yerçekimi boşlukta (karanlık madde yahut atmosfer) kütlelere ve diğer cisimlere etki ederken, tıpkı ses dalgalarına ya da suyun yüzeyinde oluşan halelere benzer şekilde çalışmaktadır. Böylece merkezden dışarıya ya da bazı durumlarda içeriye doğru oluşan çemberler aslında tek bir noktada odaklanmakta ve uyguladığı kütle çekimsel kuvvet de bu doğrultuda olmaktadır.
Örneğin lazerler aracılığıyla yapılan bir deneyde (LIGO) basitçe A noktasından özel bir ayna merceğine ışık tutulmaktadır. Fakat aynadan geri yansıyan ışık A noktasının üzerine düşmemektedir. Lazer ışığı ayrıntılı olarak incelendiğinde odak noktasının kaymasının temel nedeni lazer ışığının doğrultusunda oluşan dalgalanmalardır ve bu dalgalanmalar öne sürüldüğü üzere yerçekim kuvvetiyle alakalıdır.
Önce LIGO,- ki bu bir gözlemmiş ben de yeni öğrendim, nasıl yapıldığını merak edenler için:
Sonra tamam ama neden bu keşif bu kadar önemli, diye merak eden arkadaşlarım için:
Gravitational waves explained: Why the detection of ripples in spacetime is so important ? (Uzayzamandaki yerçekimsel dalgaların tespit edilmesi neden çok önemlidir?)