alınması neredeyse 1 ay süren, 15 dakikalık işleminin 2 saatte yapıldığı ve insanı sinir krizine soktuğu, sonunda almayı başarabildiğim sürücü belgesi*.
Türkiye şartlarında; rütin trafik kontrollerinde, ceza yediğinizde, kimlik göstermeniz gereken yerlerde ve arkadaş ortamında * hava atmak dışında hiçbir işe yaramayan plastik maddedir.
alınması basit denilen lakin söylendiği kadar da basit olmayan belgedir. kendisine sahip olabilmek için bir sürücü kursuna kayıtlı olmak gerekiyor. ancak adayların %87,42 lik kısmının kursa kayıt olup bir gün dahi gitmedikleri gerçektir( ben dahil). hatta bu %87 lik kesimin %72,14 ü kursun verdiği kitapları bile açmamıştır. çünkü bu belgeyi almanın tek bir yolu vardır; yapılmış sınavları (en az 3-4 tanesini.) gözden geçirmek. ve sadece trafik*** sınavından kalan aday oranı *%32 dir.
sorduğum kişilerin 10 da 6 sının "18 yaşını doldurduktan sonra", 10 da 4 ünün ise "18 yaşına girdikten sonra" alabileceğimi söylediği, hakkında bir türlü doğru bilgiye erişemediğim süper hede. ama sorun benim gerizekalılığım. git bir sürücü kursuna sor değil mi. üstelik evin dibinde var ha bir tane. dibinde dediysem var bir 50 metre işte. üşengeçlik.
avukat bir tanıdığın dediğine göre geçen sene değişen yasayla 18 yaşına girdikten sonra ehliyet alma hakkına sahip oluyormuşuz. ama inanmadım. bilen varsa bilgilendirsin, şahane olur.*
edit: dittim sordum öğrendim geldim... yokmuş böyle bir şey, 18 yaşımı doldurup 19 dan gün almam gerekiyormuş. hatta ondan sonra bir de 2 sene stajyer sürücü oluyormuşuz, 2 sene boyunca yanımızda tecrübeli bir sürücü olmadan araba kullanamıyormuşuz. yani tam ehliyeti 21 yaşında alıyormuşuz. saçmalık.
alınması için üstünkörü sağlık muayenesinden geçilmesi gereken belgedir ki yalnız adamakıllı tıp merkezleri bu kontrolü ciddiye almaktadır.
yararları da yok değildir, misal ben sol gözümü resmen kaybetmek üzere olduğumu bu tarama sayesinde öğrendim.
i luv ehliyet.
efendim arabayı yada motoru ehliyet mi sürüyor yoksa ben mi yeter artık dediğim abüzürt birşey.
(bkz: içim acıyo lan sözlük ehliyetsiz yakalandık yine 750 ytl daha girdi bir yerimize)
“Son günlerde kamuoyunda yaygın şekilde konuşulan ve internet ortamında da hızla yayılan; Tescil-Trafik ve Sürücü Belgeleri vb. gibi Emniyet Müdürlüklerince verilen tanıtıcı belgelerin mutlaka değiştirilmesi gerekliliği yoksa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayanların belgelerinin geçersiz sayılacağı yönünde kaynağı belli olmayan haberlerin vatandaşlarımızı yanılttığı görülmektedir. Yukarıda sayılan bu belgeler, ancak geçerlilik süreleri dolduğunda, yitirildiğinde veya yıpranma sonucu yenileme ihtiyacı doğduğunda Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı yeni belgelerin düzenleneceği diğer durumlarda kullandıkları belgelerin hala geçerli olduğu değerli vatandaşlarımıza önemle duyurulur.”
türkiye'de yakında eşşeğe bile verileceğine inandığım belgedir.sürücü kursları işi o kadar abarttı ki sınavlarda pedalları kendileri idare edip araba kullanmayı bırakın gazı freni ayırt edemeyen kazmalara bile ehliyet verir oldular.
alınması basit denilen nedense sınavda bana hiçte abartıldıgı kadar basit gelmiyen belkide derslere hiç gitmedigimden gerek,çok kolay diyenlerin geceli gündüzlü çalışması sonucunda böyle bir sonucun ortaya çıkmasıdır.
muhtardan ikametgah almak kadar kolay alınan bir belge tek farkı ikametgah en fazla 30 dakikada alınır, ehliyet ise sınavlarından hiç sorunsuz geçilmesine rağmen 4 ay gibi bir sürede alınabilir.
aylardır süründüren, sabahın üçlerinde sıraya sokan, bir de üstüne o, bu derken yaklaşık 400 ytl harcatan ehil insan kartı. en sonunda aldık ama pvc yaptırmaya para kalmadı. kırılacak diye ödüm patlamakta. tekrar o sıralar girmem için psikopata bağlamam lazım.
Genel olarak
I. Hak ehliyeti
Madde 8.- Her insanın hak ehliyeti vardır.
Buna göre bütün insanlar, hukuk düzeninin sınırları içinde, haklara ve borçlara ehil olmada eşittirler.
II. Fiil ehliyeti
1. Kapsamı
Madde 9.- Fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir.
2. Koşulları
a. Genel olarak
Madde 10.- Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.
b. Erginlik
Madde 11.- Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar.
Evlenme kişiyi ergin kılar.
c. Ergin kılınma
Madde 12.- Onbeş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir.
d. Ayırt etme gücü
Madde 13.- Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, bu Kanuna göre ayırt etme gücüne sahiptir.
III. Fiil ehliyetsizliği
1. Genel olarak
Madde 14.- Ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur.
2. Ayırt etme gücünün bulunmaması
Madde 15.- Kanunda gösterilen ayrık durumlar saklı kalmak üzere, ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukukî sonuç doğurmaz.
3. Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar
Madde 16.- Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza gerekli değildir.
Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar haksız fiillerinden sorumludurlar.
aldığım dönemde bana geç verilen, görevli memura neden geç verildiğini sorduğumda bu dönemde alacaklara bi güzellik yaptık dediği veriliş tarihi 09.09.1999 olan sürücü belgem.
saçma sapan sınavlarla, trafikle alakası olmayan şeyleri test edip; gereksiz yere para ödenip alınan, bilimum motorlu taşıt kullanmayı sağlayan bi kart.