sene 1970'de babam, ehliyet almak için ne kadar çabaladığını, onun üstüne ilk sınavında başarısız olduğunu dile getirir.
sene 2005'de ablam, muş'ta öğretmenlik yaptığı sırada ne kadar kolay ehliyet aldığını dile getirir.
vallahi ablam falan ama trafik canavarı bildiğin. o yüzden trafiğe çıkmaya kendi de korkuyor.
bir sonraki tarihi 10 aralık 2011 olan sınav.
yazılanlara bakılırsa hiç çalışmadan girdim diyen mi ararsın ya da son sınav sorularına baktım yetti diyen mi...
olum keklemeyin. neyse hiç çalışmadığım sınav. hafiften tırsmıyor değilim. ben ki konu anlatımlı kitaplara çalışmaya başlarken istiklal marşına bile göz gezdirenim o derece.
geçmiş 5 yılın sorularını çözüp anlarsan büyük ihtimalle geçebileceğin sınavdır.
trafik 50 soru bildiğin trafik levhalarından, trafikde ne yapıcağını, öndeki arabayı sollayıp sollayamamanı, kavşakda kimin önceliği var gibi sorular geliyor.
ilk yardım 30 soru kaza anında ne yapıcağını, ne yapmayacagını, aracta ne tasıyacagın, kazazedeyi nasıl taşıman gerektiği, yaralanmaya göre müdahele şekillerinden sorular geliyor.
motor ise 40 sorudan oluşmaktadır. motor, buji, endüksiyon bobini, akü, fren balataları, sensörler gibi günlük hayatta pek kullanmadıgımız kelimeler karsımıza cıkabiliyor. bunların mantıgını kavradıkdan sonra gerisi gelir.
direksiyon sınavı ise test sürüşünden birkaç gün sonra olur, test sürüşünün aynısıdır. test sürüşünde hocaya neye takıldıysanız sorun ertesi gün ehliyeti almaya hak kazanın.
çok kafaya takılacak bir sınav değil ancak çalışmadan da kazanmak pek mümkün değildir.
ehliyet kursunda ders veren hocanın yan koltuğunuza değil arkaya oturduğu sınavdır. inanmayın hoca kullandı diyenlere. Gayette siz kullanıyorsunuz. Ben de inanmıstım. Sınav günü gelince gercekle yüzlestim. Kısacası laylaylom gitmeyin abi. O arabayı sen kullanıcaksın.
yarın bir yenisi daha yapılacak sınav. sınava son gün çalışma alışkanlığı olan bendeniz de şimdi çalışmaya başlıyorum, neticeyi seninle buradan paylaşacağım sevgili sözlük.
edit: kolaydı sözlük kolaydı. içerdeki yavrusuna yasin okuyan teyzeler bile gördüm, her şey güzeldi yani.
şıklarda buji varsa direkt onu işaretleyip doğru cevaba ulaşılıyordu o derece sınavları beleşti bir zamanlar hala öyle mi bilmiyorum. bu dediğim 9 sene önceydi tabi.
bildiğiniz gibi iki türde yapılan sınavdır sözel ve direksiyon sınavı olmak üzere. sözel sınavını geçin gerisi kolay. birkaç sene önce ehliyet aldığımda araba oturdum ve arabayı okul bahçesinden çıkardıktan sonra 50 metre düz gidip sağa döndüm, 65 metre düz gidip sağa döndüm sonrada 8 metre düz gidip okul bahçesine girdim arabayı park ettim. sonrada tahmin edeceğiniz gibi ehliyeti aldım.
sadece çıkmış soru çözerek girdiğim sınavdı. Sınavdan ilk çıkan da bendim. Zerre çalışmaya gerek yok. ilkyardım ve trafik kurallarını adınız gibi bilin ama. O da sınav için değil. Araba kullanacaksınız, uzaktan kumandalı değil. Lazım olacak o kurallar. Motoruda zaten sınavdan sonra unutun gitsin. Hanginiz arabanız bozulduğunda tamir ediyosunuz sanki.
yeni değişen yönetmelikle ilk kez bugün sınav yapıldı . Soru sayıları ; 15 sağlık 25 trafik 20 motor sorusu soruldu . Verilen süre 75 dk 1 saatten önce kimseyi çıkartmadılar . Işin kötü tarafı A2 Sınıfı ehliyet alacak kişilere motordan yalnızca 10 soru sordular ve yine 60 dk boyunca sınav salonundan çıkartmadılar . Yeni gelen yönetmelik eksikleriyle beraber gelmiş .
yarın gireceğimiz sınav. ne çalıştık ne eğlendik kursta bee bir de motor tekniklerinden kalıyormuşuz. her akşam çay içip bisküvit yemeye gidiyorduk ki biz.
bir de similatör var tabi sabahtan akşama kadar kullandıktan sonra kendimi ralli pilotu gibi hissediyordum trafik artık kek gelir. evet evet canım tatlı çekti.. **