egemen ideoloji

entry7 galeri0
    1.
  1. var olan resmi ideolojiyi belirleyen, onu besleyen ve onu öncüleyen ideolojidir. genel olarak hakim sınıfın- ideolojisidir. ancak kimi durumlarda- bir devrim veya karşı devrim süreci gibi- hakim sınıfın ideolojisi ile egemen olan ideoloji birbiriyle çelişebilir. haliyle resmi ideoloji de devlet gibi tasfiye olur. tasfiye süreçlerinin arkasından gelen ise bir restorasyon sürecidir.

    egemen ideoloji hakim sınıfın istekleri doğrultusunda toplumun gündemlerini belirleyen, onun dünyayı algılayış biçimini yaratan olgudur. örnek olarak vermek gerekirse bugünkü kapitalist dünyada burjuva ideolojisi tek geçerli ideolojidir. haliyle egemen ideoloji olan bu kavram çeşitli yollarla resmi ideolojiyi de dönüşür. toplumun tamamının kar hırsı ve sınıf atlama güdüsü gütmesi bu ideolojinin her yere kök salmasıyla ilişkilidir. bu olgunun gücü sınıf mücdeleleri arasındaki denklemlere bağlıdır. fakat bir ilginç nokta egemen ideolojinin kendiside bu sınıf ilişkilerini belirleyen bir denklemin parçasıdır. haliyle süreç karşılıklıdır.

    resmi ideolojiden farklı olarak egemen ideoloji bir sınıfın kendi çıkarlarını ulusun tüm çıkarları olarak göstermesidir. meşruiyete veya yasallığa sahip olmak zorunda değildir. ona bu özellikleri kazandıran devletin ve resmi ideolojinin varlığıdır. egemen ideoloji varlığını sürdürdükçe verili sınıfsal yapı korunur. bu sınıfsal yapı bozuldukça kendisi de bozulur.
    4 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. egemen yani baskın ve ettirgen olanın ideolojisi. egemen ideolojinin bu baskın olma özelliğinden dolayı çoğu zaman biat edilmesi gereken, diğer ideoloji ve taraflarının üzerinde baskıcı bir tutum izleyip diğer ideolojileri yaşatmayan, üzerini yoğun bir sis tabakasıyla örten ve her durumda egemen olduğu için bir ideolojiye sahip olmayanlar tarafından doğru kabilinde olan ideoloji.
    0 ...
  5. 4.
  6. ülkemizdeki ismi kemalizmdir. her coğrafyada bir egemen ideoloji vardır ve bu ideolojilerin bağlı olduğu bir kaynak vardır. bütün beşeri ideolojiler, kemalizm, sekülerizm, kapitalizm, materyalizm, komünizm, sosyalizm, faşizm. vs. kaynağını kusurlu ve taraflı olan 'insan'dan alır. ancak islam ise kaynağını kusursuz, tarafsız ve insanı yaratan 'allah'tan alır. ideolojiler kendi coğrafyalarında hakimdir. islam dini/ideolojisi de kendi coğrafyalarında hakimdir. ancak beşeri ideolojiler kaynağı insan, hiçbir yerde hakim değildir. çünkü yeryüzündeki tek hakim Allah'tır. islam hakim olmasa da Allah hakimdir. kullarını belli bir süre için denemekte/imtihan etmektedir.
    1 ...
  7. 5.
  8. ülkemizdeki ismi artık islamcı yeşil sermeya ideoljisi olacaktır, çünkü; egemen sınıf onlardır, yeni hakim sınıf ideolojsinin adı; islami faşizm olacaktı!...
    0 ...
  9. 6.
  10. tarih boyunca iktidar din adamları, askerler, hakimler ve sermaye tarafından gücün bir tarafta yoğunlaşması kaydıyla paylaşıldı ve gücü daha fazla elinde bulunduran egemen oldu. bugün türkiye'de bu dört unsur tek elde toplandığı halde hala kemalizm egemen ideoloji demek komik bile değildir.
    1 ...
  11. 7.
  12. tarih boyunca, din adamları vatikancılar, Şeyhülislamcılar tarafından şekeilnenen hede!...
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük