Ömer seyrettin'in bu eseri, alışılmış roman tekniği ile, yani belli bir olayın belli bir yer ve süre içinde gelişip çözülmesi yoluyla değil, birbirine bağlı bulunmayan çeşitli olayların bir kişi çevresinde toplanması yoluyla yazılmıştır.
hürriyete dair bir kahraman, asilzadeler, açık hava mektabi, tam bir görüş, bilgi bucaında, inat vb. hikayelerde Ömer seyfeddin devrin çeşitli meselelerini alaycı bir tavırla ele almıştır.
efruz bey'in asıl ismi ahmet'tir. ahmet bey, bir gün hürriyeti ilan eder ve olaylar çığ gibi büyür. kendisinin nasıl bir kahraman olduğunu anlatırken adının da ahmet olmadığını söyler. öyle gizli adı vardır ki annesi bile asıl adını bilmemektedir. ertesi gün sözlükte bulduğu efruz ismini kendisine seçer. efruz, ziyalandıran, ışık saçan, aydınlatan manasındadır.
ömer seyfettin'in farklı bölümlerden oluşan sıradışı romanı. bir hürriyet kahramanından ziyade, gaza gelerek hürriyeti ilan eden sıradan bir adamın çevresinde ister istemez gelişen olayları anlatır. o döneme ilgi duyanlar için feci keyifli ve akıcıdır...
ömer seyfettinin bir romanının adı ve romanın baş kahramanının adı. ilk okul çağlarında bu romanı okudğumda çok etkilenmiş olmalıyım ki ilk doğacak erkek çocuğumun ismini Efruz koyacağım diye bir söz vermiştim kendi kendime. Yıllar geçtikte sonra aldığım vosvos'a bir isim koyma ihtiyacı doğmuştu çünkü her vosvosun bir ismi, anne yada babası vardı. hemen aklıma Efruz Bey geldi. O günden beri Efruz Bey olarak çağırırız kendisini.
düdüt: insan oğlunu satar mı? Efruz Bey satıldı, hoş geldin Eleanor!