Diğer adı Platon olan yunan düşünürüdür. Bugünlerin anlam önemini en iyi anlatan düşünürlerdendir. Aşağıdaki sözleri en beğendiğim sözlerindendir.
--spoiler--
Bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. Aptal insanlar konuşurlar çünkü bir şey söylemek zorundadırlar.
Boş bir kafa, şeytanın çalışma odasıdır.
Bilginin elde edilmesi, bizi iyiye ulaştıracaktır.
Mutluluk bilgi ile kazanılır.
Bilirken susmak, bilmezken söylemek kadar kötüdür.
--spoiler--
eflatun; antik yunan düşünürü aristokles platonun, islam felsefesinde anılış şekli. eflatun, felatun, eflatunculuk, eflatunuyye.
aristokles platon mö 427-347 yılları arasında yaşamıştır. ideaclık, türcülük ve akademi öğretisi olarak anılır. atletik vücut yapısı ve geniş omuzlarından ötürü platon olarak anılır. nesnel düşünceciliğin-objektif idealizmin kurucsu. alman filozof heideggerin deyişiyle kıta avrupası metafiziğinin inşacısı. amerikalı düşün adamı emerson, platonu anarken, tarihsel olarak hemen bütün düşünürlerin arka planında onu, onun izlerini görmemiz mümkün demiştir.
antik yunanda maddeci anlayışın öncüsü demokritos (460-370) ise, idealizmin öncüsü platondur. antik yunan aristokrasisinin ve köleci oligarşik yapının savunucusu platon, hocası sokratesin (469-399) usçuluğunu, mücerret (soyut) felsefi yolunu onun ölümünden sonra da takip etmiştir.
gençlik diyaloglarında, ki sokratik diyaloglar olarak anılan bu eserler aynı zamanda çıkmazcı diyaloglar anlamına gelen aporetik diyaloglardır. genellikle cesaret, ahlak, ölçülülük gibi konularda yoğunlaşır.
bu diyaloglarda platon şu kanısını dile getirir netice itibariyle; erdem bir bütündür, yanlışlıklar bilimsel bilgi eksikliğindendir, erdem bilimdir ve öğretilebilir.
platon bu görüşlerini geçiş ve olgunluk diyebileceğimiz aşamalarda yazdığı eserlerle pekiştirmiş, nihayet philebos isimli olgunluk-yaşlılık diyaloğunda kendi töre bilimini kurmuştur.
platon siyasi olmanın yanında töre bilimcidir. akla, bilgeliğe kısaca erdeme dayanmayan politika imkansızdır.
platonun felsefesini hayata bağladığı, insanlık bağlamında gerçekleştirmeye çalıştığı politikasını, erdemliliğin hayati yapısı diyebileceğimiz devlet ve devlet ideasını, politeia, politokos ve nomoi adlı yapıtlarında sunar. vardığı sonuç devlet filozofların devletidir.devlet adamı filozof olmalıdır.
üniversiteden bir anı. her eflatun duyuşumda gelir aklıma. bahsi geçecek şahıs pek sevdiğim safça bir arkadaşım. dersin adını hatırlamıyorum. ama vize sorusu. eflatun! hoca eflatun'u anlatın demiş. pek sevdiğim arkadaşım, eflatun'u platon'la (aynı kişiyi) karşılaştıra karşılaştıra anlatmış. sınav sonrası göğsü kabarık anlatıyor. çok iyi izah ettim diye. tabi durumu bildirmemiz ve kahrolması çok uzun zaman almadı. sonra hoca durur mu? her girdiği sınıfta haftalarca bu kızcağızın yaptığını güle güle anlatmış, ibretlik. sonra bu arkadaşımız gurur yaptı, çıktı hocanın karşısına: "hocam her sınıfta anlatmışsınız, yapmışız bir hata..." falan filan işte zırvalar. hoca da "kusura bakma seni afişe ettiğim için." demiş. kızcağız koşa koşa geldi bize: "hocaaaa banaa aşiffteeee dediiii üühüüühhüü..." lan! sen her şeyi hakediyorsun! afişe edilmeyi de aşifte denmeyi de: bu salaklıkla!
şarkılarıyla ve kadife sesiyle insanı alıp götüren , derin anlamlı ve çok güzel sözleri olan şarap şarkısının sahibi.
aynadaki hatta sudaki aksin bile kayıp
biz seninle bir salkımın iki aşık üzümüyken
başka şişelerde şarap olmuşuz
başka hayatlarda harap olmuşuz
dinlemeye doyamaz insan bunu .
platon olarak da bilinen filozof. idealar kuramının kurucusu.
(bkz: idealar kuramı)
aşka olan farklı bakış açısı ile platonik aşk'a adını vermiştir. eflatun'a göre insan insan'a aşık olmaz, insan insanın karakterine aşık olur.