yazarlarının sözlük yönetiminde daha aktif rol alabilmesini sağlamak amacıyla itü sözlüğün geliştirmiş olduğu sistem. böylece meşrutiyeti ilan etmişler.
itü sözlük'ün moderasyon sisteminde her zaman en önemli rolü yazarların otokontrolü ve sağduyusu üstlenmiştir. iyi bir yönetimin her on yazar başına bir moderatör dikerek değil yazarları kurallara uymaya teşvik ederek ve bu sisteme uyum göstermeyenleri aramızdan eleyerek ifa edilebileceğini düşünüyoruz. prensiplerimizi dogmalardan değil orman bakanlığının "orman bekçiyle değil sevgiyle korunur" sözünden alıyoruz.
bilindiği gibi ilk olarak beşinci nesil yazar alımlarında başarılı ispiyonculardan oluşan bir sözlük yazarı grubu sözlüğe yeni katılan çaylakların girilerini tek tek oylama yöntemiyle çaylak onayına katılım göstermiş, altıncı nesil yazar alımlarındaysa yine aynı yazarlar "yetenek avcısı" kadrosunu oluşturarak nick'ler ve diğer kişisel bilgilerden bağımsız olarak çaylakları oylamış ve onay mekanizmasında oldukça kilit bir rol almışlardı.
bu uygulamanın başarıya ulaşmasının verdiği motivasyonla artık yazarların sözlüğü yönetirken daha aktif olabilmesini sağlayacak yeni bir sistem geliştirdik ve bunun adını editörlük sistemi koyduk. "editör" ünvanına sahip yazarlar, başarılı ispiyonları ve yetenek avcılıklarıyla sözlük kuralları hakkındaki bilgi ve tecrübelerini ispatlamış kimseler arasından moderatörlerin oy birlikleriyle seçildiler.
editörlük sisteminin deneme sürüşleri kapsamında ilk etapta ispiyonların değerlendirilmesi işi editörlere devredilmiştir. sistem kısaca şöyle işleyecektir:
· editörler veya ispiyoncular tarafından yapılan ispiyonlar editörler tarafından görüntülenecektir. bu durumdan hukuk danışmanları tarafından değerlendirilen "hukuken sakıncalı olabilir" gerekçesiyle yapılacak ispiyonlar muaftır. editörler, ekranlarına gelen ispiyonların kabul edilip edilmeyeceklerine dair görüşlerini kolayca iletecektir.
· otomatik olarak çalışan bir yazılım editörler tarafından iletilen görüşleri değerlendirecektir. buna göre bir editörün yaptığı ispiyonu iki editörün daha kabul etmesi girinin otomatik olarak "editörler" ismiyle çöpe gönderilmesine sebep olacaktır. normal bir ispiyoncunun yaptığı ispiyonda ise olumlu görüş iletmesi gereken editör sayısı üç olacaktır. dolayısıyla her durumda bir girinin silinmesi için üç editörün görüş birliğinde olması gerekecektir.
· aynı sayıda editörün ispiyon hakkında olumsuz görüş bildirmesi ise ispiyonun reddedilmesine sebep olacaktır.
· editörler arasında görüş ayrılığı olması ispiyonu otomatik olarak editör erişiminden çıkarıp moderatör erişimine intikal ettirecektir.
· editörler ve moderatörler birbirlerinin yaptıkları işlemleri görebilmekte ve cross-check mantığıyla bir denetim yürümektedir.
bu noktada yazarları da ilgilendiren bir değişiklik yapılmıştır. bilindiği gibi yazarlar çöpte giriyi silen moderatörü görerek itirazı kendisine mesaj yoluyla iletebilmekteydi. öte yandan editörler tarafından silinen girilerde çöpte "editörler" şeklinde bir ibare bulunacaktır. eğer girinizin haksız/hatalı olarak silindiğini düşünüyorsanız gerekçelerinizi de eklemek şartıyla çöpte girinin altına eklenen itiraz butonuyla moderatörlere itiraz etmenin yolu açılmıştır. itiraz arabirimiyle ilgili gereken açıklamalar çöpte yer almaktadır.
editörlük sistemi ilk kez denenmektedir ve her yenilik gibi geçiş sürecinde yaşanacak sorunlar normal karşılanmalıdır. yazarların bilmesi gereken şey, sözlükte gerçekleşen her türlü işlemin geri dönüşlü olduğu, kaynağı ister editörler ister moderatörler olsun haksız veya hatalı bir işlemle karşılaşıldığında hoşgörülü ve insani bir üslupla yapılan itirazların olumlu sonuçlanacağı olmalıdır. biz zaten üzerimize düşeni yapmakta ve hatasız bir yönetim sistemi tesis etmeye çabalamaktayız.
böylece meşrutiyeti ilan etmiş olduk, hayırlısı olsun.