türkiyenin en eski 2. lisesi olan tarihi binasıyla insanı kitleyen, kızlarıyla hayran bırakan renkleri sarı-kırmızı olan lise. zamanında nihal atsızın edebiyat öğretmenliği yaptığı yer.
2001 de son süperinden mezun olduğum okul..sonra anadolu lisesi oldu..benden yıllar öncede babam aynı okuldan mezun olmuş..üniversiteye geldikten sonra özlemini duyduğum ama ordan pek bir arkadaşımın kalmadığı okul...
mezun olarak şereflendirdiğim lise. ayrıca bünyesinde 34 yıl boyunca aynı fizik öğretmenini barındırmış okul.
bu sıralar da pek bir popüler olmuş sevilen ve köklü bir anadolu lisesidir.
Çok eski okul olduğundan buram buram tarih kokan okuldur resmen. Güzeldir. Fakat eski olduğundan heralde içinde alıştığımız basket potası vs.. tür şeyler yok. Bahçesindeki Bayrağın yüksekliği tapılasıdır..*
osmanlı imparatorluğu'nun batılı tarzda eğitime geçiş kararı verdiği dönemde, galatasaray lisesi gibi, eğitime açtığı okulların başında gelen lise. ancak bugünkü başarısıyla bu kategorideki liselerin gerisinde kalmıştır ne yazık ki.
bunda bu okullar kadar yüksek puanla öğrenci almamasının da payı büyük tabii ki. ama yazın okula merak edip girdiğimde okulun içini kaplayan klasik müzik sesini duyunca madden olmasa da manen o atmosferi yaşattıklarını gördüm. keşke edirneliler biraz ilgilenseler de bu okul tekrar kabataş ile, pertevniyal ile vb. yarışır hale gelse.
gerçi EDiRNE LiSESi'NDEN YETiŞENLER DERNEĞi'nin okulun 150. yılı anısına yayınladıkları kitabı kütüphanede okuduğumda oldukça güzel projeler görmüştüm ama orada yazıldığıyla kalmış demek ki. en önemlisi bana göre bu okula bağlı bir üniversite açmak fikriydi, tıpkı gs lisesi gibi. inşallah geçekleşir de çocuklar bizim gibi dandik takya üniversitesi'ni okumak zorunda kalmazlar.
bir diğer konu ise kuruluş yılı mevzusu.
okul 1857'de rüştiye düzeyinde açılmıştır, yani ortaokul seviyesinde. bugünkü ilk 8 yıllık öğretimin karşılığı.
ancak daha sonra batılılaşma hareketiyle açılan liseler kervanına 1882'de bir de lise kısmı ekleyerek normal statüye gelmiştir. her iki kurum da bir bütün olduğundan tarih olarak ilk başlangıcı ani 1857'yi kabul etmişlerdir.
ayrıca arması ve marşı çok güzeldir. laz ziya da bu okuldan mezundur ayrıca.
26 Haziran 1978 gecesi sabaha karşı çıkan yangınla kullanılamaz hale gelmiştir bu nedenle ayşekadın semtine taşınmıştır. 2002 yılında restorasyonu bittikten sonra aynı yerde eğitim/öğretime devam etmiş tarihi lise.
verdiği eğitim ile çoğu üniversiteyi geride bırakabilecek okul**. meb' in çıkardığı aynı okulda bilmem kaç senden fazla öğretmenlik yapılmasını engelleyen yeni yönetmelikten sonra ruhunu kaybetmiş olabileceğini düşünmekteyim. Bu yönetmelik öncesinde edirne lisesi' nde okumuş, o ekolü özümsemiş öğretmenlerin gelip yıllarca aynı ekolü öğrencilerine aşıladığı bir liseydi.
ayrıca (bkz: 23 nisan pilav günü)
1857 yılında kurulmuş. geçmiş zamanlarda genellikle ingilizce ağırlıklı eğitim vermiş ve yabancı dil okulu olduğu vardır. şuan anadolu lisesidir. savaş zamanlarında hastane olarakta kullanılmış ve duvar rengi sarı üzerine kanlar geldiği için şuan ki rengi sarı kırmızıdır.vakıf lisesidir aynı zamanda. buram buram tarih kokar. o bir BABA LiSE'dir.