ebu yusuf el kindi

entry8 galeri4
    1.
  1. Ebu Yusuf Yakup ishak El-Kindi iS. 800 civarında Kufe'de doğdu. Babası Harun el-Reşit'in bir memuru idi. El-Kindi; el-Memun el-Mutasım ve el-Mütevekkil'in bir çağdaşı idi ve büyük ölçüde Bağdat'ta yetişti. Mütevekkil tarafından resmi olarak bir hattat olarak görevlendirildi. Onun felsefi görüşlerinden dolayı Mütevekkil ona sinirlendi ve bütün kitaplarına el koydu. Ancak bunlar sonradan iade edildi. El-Mutamid'in hükümdarlığı esnasında 873'te öldü.

    El-Kindi bir filozof matematikçi fizikçi astronom hekim coğrafyacı ve hatta müzikte bir uzman idi. Onun bu alanların tamamına özgün katkılar yapmış olması şaşırtıcıdır. Eserlerinden dolayı Arapların Filozofu olarak bilinir.

    Matematikte sayı sistemi üzerine dört kitap yazmıştır ve modern aritmetiğin büyük bir bölümünün kuruluşunu hazırlamıştır. Arap sayılar sisteminin büyük ölçüde el-Harizmi tarafından geliştirilmiş olduğundan şüphe yoktur ancak El-Kindi de bu konu üzerine zengin katkılarda bulunmuştur. Aynı zamanda astronomi ile ilgili çalışmalarında yardım etmesi için küresel geometriye de katkıda bulunmuştur.

    Kimyada baz aaaallerin değerli aaaallere dönüştürülebileceği fikrine karşı gelmiştir. Hüküm süren simya ile ilgili görüşlerin aksine kimyasal reaksiyonların elementlerin transformasyonunu meydana getiremeyeceğinde ısrarlı olmuştu. Fizikte geometrik optiğe zenign katkılarda bulunmuş ve bunun üzerine bir kitap yazmıştır. Bu kitap daha sonra Roger Bacon gibi ünlü bilim adamlarına rehberlik ve ilham sağlamıştır.

    Tıpta başlıca katkısı sistematik olarak o zaman bilinen tüm ilaçlara uygulanabilecek dozları belirleyen ilk kişi olması gerçeğini kapsamaktaydı. Bu hekimler arasında reçete yazmada zorluklara neden olan dozaj üzerine hüküm süren çelişkili görüşleri çözmüştür.

    Onun zamanında müziğin bilimsel yönlerine ilişkin çok az şey bilinmektedir. Armoni üretmek için bir araya getirilen çeşitli notaların her birinin belirli bir perdeye sahip olduğuna dikkat çekmiştir. Bu yüzden perdesi çok düşük veya çok yüksek olan notalar hoş değildir. Armoninin derecesi notaların frekansına bağlıdır vb. Aynı zamanda bir ses çıkarıldığında bunun havada kulak zarına çarpan dalgalar oluşturduğu gerçeğini ileri sürmüştür. Eseri perdenin belirlenmesi üzerine bir terkim usulünü içermekteydi.

    O üretken bir yazardı: onun tarafından yazılan kitapların toplam sayısı 241 idi. Göze çarpanları aşağıdaki gibi bölünmüştü: Astronomi 16 Aritmetik 11 Geometri 32 Tıp 22 Fizik 12 Felsefe 22 Mantık 9 Psikoloji 5 ve Müzik 7.

    Buna ilaveten onun tarafından yazılmış çeşitli biyografiler gelgitler astronomi ile ilgili cihazlar kayalar değerli taşlar vb. ile ilgilidir. Aynı zamanda Yunanca eserleri Arapça'ya çeviren ilk tercümanlardan biriydi fakat bu gerçek onun sayısız özgün eserleri tarafından büyük ölçüde gölgelenmişti. Kitaplarının çoğunun artık mevcut olmaması büyük bir talihsizliktir fakat mevcut olanlar onun oldukça yüksek alimlik standardını ve katkılarını ortaya koymaktadır. Latince'de Alkindus olarak bilinir ve çok sayıdaki kitabı Cremonalı Gherard tarafından Latince'ye çevrilmiştir. Orta çağ boyunca Latince'ye çevrilen kitapları Risale der Tanzim ihtiyarat'ül-Ayyam ilahiyat-e-Aristu el-Mosika Met-o-Cezr ve Edviyeh Murakkaba idi. El-Kindi'nin bilim ve felsefenin gelişimine etkisi dönemdeki bilimlerin uyanışında önemlidir. Orta Çağda Cardano onu en büyük on iki dahiden biri olarak düşünmekteydi. Eserleri gerçekten yüzyıllar boyunca başta fizik matematik tıp ve müzik olmak üzere çeşitli konuların ilerideki gelişimine öndelik etmiştir.
    *
    4 ...
  2. 2.
  3. avrupalıların "alkindius" diye bildiği ebu yusuf el-kindi, einstein dan 1100 yıl önce "zaman cismin var olma süresidir. zaman, mekan ve hareket birbirinden bağımsız değildir. göğe doğru çıkan bir insan ağacı küçük görür." diyerek görelilik kuramını ortaya atmıştı.

    kaynak: focus ocak '05
    2 ...
  4. 3.
  5. einstein'den 1100 yıl önce izafiyet teorisini ortaya atmıştır.
    1 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. arapları "pis, bedevi, cahil" diye aşağılayan sonradan görme ukalaların gözden kaçırdıkları islam dünyasının sayısız düşünürlerindendir.
    0 ...
  9. 6.
  10. tam adıyla, ebu-yusuf Ya'kub ibn ishak el-kindi, ortaçağ avrupası'nın alkindus olarak tanıdığı, 801*-873* yılları arasında yaşamış, bilinen ilk islam alimidir.

    meşşailik olarak bilinen ve temeli akıl yürütmeye, yani mantık ve matematiğe dayanan felsefi akımın yaratıcısı ve önderidir.
    0 ...
  11. 7.
  12. imam-ı Ebu Yusuf'a bir şey sormuşlar, o da bilmiyorum demiş. Soran kişi de "Beytülmal'dan şu kadar maaş alıyorsun, bir de bilmiyorum diyorsun" deyince Ebu Yusuf da şöyle demiş: "Bildiğimin maaşını alıyorum, bilmediğimin maaşını alsam hazine yetmez".
    0 ...
  13. 8.
  14. bu adam izafiyet ve dünyanın şekli ile ilgili 8. yy da ispatlar yapmıştır. dünyanım yuvarlak olduğunu ispatlayan ve zaman hız ilişkisi yani izafiyet teorisinin temellerini atan adamdır.
    ayrıca tıp alanında da muazzam gelişmeler yapmış dünyayı sallamıştır. müzik terapisi yapan ilk psikologdur. telkin ve psikoterapi alanında ilktir.
    avrupa kendisini alkindus adıyla tanır kitapları yıllarca ders kitabı olarak okutulmuştur.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük