Bugün ebru kelimesi duyulduğunda akıllara, öncelikle yaygın ve henüz genç ve orta yaş nesline özgü bir bayan ismi gelmekte.
Halbuki ebru; su üzerinden bir yüzey üzerine desen aktarmaya dayanan, özgün ve değerli bir süsleme sanatıdır.
Özel karışımlı suya o kıvamın verilebilmesi için geven bitkisinden elde edilen kitre, ayva çekirdeği jölesi, keten tohumu, salep, gaz yağı gibi çeşitli maddeler kullanılmıştır ve elbette işin püf noktası; miktarın doğru ayarlanmasıdır. Boya olarak bu işe özel kıvamlı boyalar, yüzey olarak ise genellikle kağıt ya da kumaş tercih edilir.
Hayatımda ebru yaptığımda 10 yaşındaydım. Ucu kıvrık ve sivri metal çubuk yardımıyla kolayca oluşturulabileceği için, lale deseni bir külttür fakat elbette daha çeşitli ve karmaşık şekiller oluşturulabilir.
Ebru sanatı kitre denen yoğun su üzerine özel ödlü boyalarla desenler yapılması ve bir kağıt üzerine alınması ile yapılan bir sanattır. Bu sene hobi olarak yapmaktayım. Sizlere yaptığım ebrulardan birini göstermek isterim.
karakalem i bıraktığım yıllarda, bundan 6-7 yıl evvel bir ara merak saldığım müthiş görsel zenaat.
ehil kişilerden alacağınız eğitimle çok iyi bir ebru sanatı uzmanı haline gelebilirsiniz. izmirde yaşayıp bu sanatı öğrenmek isteyenler için kemeraltında yer alan izmir sanat atölyesi ni önerebilirim. tasavvufi bir müzik eşliğinde renklerin cümbüşüne şekil verirken yakaladığınız huzuru kolay kolay hiçbir uğraşta bulamazsınız. yeterki başlangıçta tekneyi geniş tutun. kağıda aktardıklarınıza hayran olacaksınız.
kşede bucakta kalmış şyehirlerde yaşama zorunluluğundan dolayı kursuna gidemediğim sanatın adıdır aynı zamanda. ama bir gün yapacağım, söz verdim kendime.