Farsca' da ebr, bulut demektir. Ebrunun bulut kümelerine benzemesi sebebiyle bu ismi almistir. Çin menşeli bir sanatımsıdır. Buharali türkler gelistirip zirveye cıkarmislar.
Stres için birebir. ilk başladığımda kağıda şekilleri düzgün konduramıyordum. Zamanla bunu aşınca sürekli uğraşmak istediğiniz bir sanat halini alıyor.
Esasen Çin'den gelmedir. ipek yolunu takip edip Anadolu'ya ulaşan bir çok zenginlikten biridir. Ab-ı Ru. Ab bulmacalarda çok çıkar bildiğiniz üzere su demektir. Ru yüz demektir. Söylenegele Ebru su yüzü anlamını almıştır. Ebru nakkaşhanede bir çok çeşit yapılırdı. Özellikle hafif ebru dediğimiz cinsi fazla ödle seyreltilen boyanın kağıtta çok belli belirsiz görülmesiyle yapılan süsleme şekli padişah fermanlarında, el yazmalarında sıkça kullanılırdı. Genel konuşuyorum çünkü büyük selçuklu, anadolu selçuklu, osmanlı hepsinde ebruya rastlanır. hatta neredeyse tüm türk islam devletlerinde ebru görmek mümkündür. Ancak bunlar geleneksel ebrulardır. Geleneksel ebrulara sanatsal diyemeyeceğimiz salt süsleme amacı olan ebrular da diyebiliriz.
Ancak 1920'lerde olması gerek bir bey Necmeddin Okyay çiçekli ebru da dediğimiz artık kitap süsleme aracı olarak değil bir tablo gibi yapılıp bir yere asılabilen tamamen farklı bir üslup ebrusu geliştirdi. benim kanım bu adımın ebruyu sanat yaptığıdır.
türmenistan kökenli olmasının yanı sıra osmanlı döneminde ehri hiref teşkilatının bünyesinde gelişen bir sanat olmuştur.
ebru sanatı,büyükçe ve yayvan bir kap içerisine zamk ve su karışımının elde edilmesinden sonra özel fırçalar,bız ve taraklar ile meydana gelen desenin kağıda aktarılması ile yapılır.
ebru sanatı kendi içerisinde zamanla çeşitlere ayrılmıştır.
bunlar,
battal ebrusu(tarz-ı kadim olarakda bilinir),bu çeşitde ebru teknesine hiç bir müdahele yapılmayarak desenin kağıda geçirilmesi ile oluşur https://galeri.uludagsozluk.com/r/1258050/+
gelgit ebrusu,tarama olarakda bilinir.battal ebrusu yapıldıktan sonra kalın bir bız ile gidişli gelişli motif oluşturularak desen oluşturulur ve kağıda geçirililr. http://i.hizliresim.com/m4Gb2R.jpg
tarak ebrusu,bız ile çeşitli gelgit hareketlerinden sonra özel taraklar ile kenardan kenera çekilen motifler kağıda geçirilir.
bu çeşit tarağın ince ve kalınlığına göre ikiye ayrılır. http://i.hizliresim.com/Nl5XDX.jpg
hatib ebru,iç içe damlatılan renklerin oluşturduğu halkaların bız ile şekil verilmesi sonucu oluşturulan motifler ile yapılır. http://i.hizliresim.com/77oJaY.jpg
göründügü gibi kolay olmayan, ama yapmasi oldukca zevkli olan.
özellikle kagida gecirme kismi cok özen istiyor.
su üzerinde cok güzel görünen bir lale kagida gecirdiginizde hic bi seye benzemeyebiliyor.
en eski örneği 1595 yılında Şebek mahlaslı Hatip Mehmet Efendi tarafından yapılmış olan naif sanat. resim derslerinde patates baskısı yapılacağına şundan öğretilse ya!