fujifilm'in eczacılık alanındaki şirketi tarafından Favipiravir olarak bilinen ilacın Avigan ismiyle geliştirilmesinin ardından tarihin tozlu sayfalarındaki yerini almaya hazırlanan virüs. japonlar da olmasa ayvayı yemiştik.
sayın hocam onur sungur tarafından daha fazla bilgilendirildiğim virüs. kendisi konu hakkında şunlardan bahsetti:
ebola 40 sene önce ortaya çıkmış bir virüs, çok kısa sürede öldürmesi nedeniyle hastalığa yakalanan kişiler üzerinde çalışmaya bile fırsat olmadığı için bugüne kadar aşısı geliştirilemedi. dünya sağlık örgütü, az gelişmiş ülkelerde sağlık verilerinin iyi tutulamaması nedeniyle gerçek ölüm sayısının bildirilen sayının 2-4 katı olabileceğini ve toplam vakanın 20 bini bulabileceğini söylüyor. salgının 6-9 ay içerisinde kontrol altına alınması öngörülüyor. 1976 yılında bu virüsten 431 kişi ölmüştü. şu anki salgın seyahat, ulaşım, turizm, taşımacılık, ticaret imkanlarının da gelişmesi nedeniyle bugüne kadar görülmüş en büyük ebola salgını. dünya sağlık örgütü klasik oyunlar oynayıp virüsü kendileri üretip piyasaya yayıyor demek biraz fazla komplo teorisi gibi geliyor bana. sonuçta ortada bir salgın var ve bu ciddi bir mesele. dünya sağlık örgütü'ne de güvenmeyeceksek vay halimize.
Çünkü ebola çok hızlı seyreder. Bir hafta içinde bulaştığı insanı ölüme götürür. Latent dönemi yok denecek kadar azdır. Bu sebeple dağılma aralığı sadece bir-iki gündür.
Yani, bulaştığı adam hemen iptal olduğundan çevre üzerinde pek bir etkisi olmuyor. Kireçleyip gömüyorsun. Yerine göre yakılabiliyor da.
Tanımlanabilen üç ebola virüsü vardır, "Ebola Sudan", "Ebola Reston" ve "Ebola Fildişi Kıyıları..." panzehiri olmayan bu hastalık halen dünyadaki en ölümcül virüs...
bu virüs 2001-2005 arasında Ekvator Afrikası'nın en ücra köşelerini kasıp kavurmuştu. Yapılan yeni bir çalışma 254 insanın hayatına mal olan bu salgının, kıtanın batı düzlüklerinde yaşayan 5500 gorili de öldürmüş olduğunu gösteriyor...
salgın hastalıktır. ciddiye alınmalıdır. gözden burundan kulaktan kan gelerek yüksek ateş ve kusmayla öldürüyor zannedersem. kişisel temizlik. elleri daimi sabunlama ve yemekleri iyice pişirerek yemek önlemlerdendir.
Kamuoyunun pek de dikkatini çekmeyen ve batı afrika'da günden güne yayılmayı sürdüren ölümcül virüstür.
Abd en geç 2015 yılında bu virüse çare olacak bir aşı geliştireceğini duyurdu. Nedense bu tür olaylardan hep abd kârlı çıkıyor. Kuş, keçi, domuz gribi ardından gripleri bırakıp da virüsleri kurcalamaya başladılar demek.
Avrupa'da ilk vaka ispanya'da rastlanmıştır. Yani ilk vaka derken, yurtdışında hastalık kapıp da ülkesine getirenleri saymıyoruz, ispanya'da yaşayıp hastalanan bir insandan bahsediyoruz. ispanyol bir misyonerin tedavisi sırasında hastalık kapan bir hemşire söz konusu. Bilmiyorum Avrupa nasıl bir reaksiyon gösterecek ama şu an ispanya'da bir panik havası hakim.
ABD'De bulunan tedavi edici serum ABD'li hastayı iyileştirirken ispanyol misyonerde işe yaramamış çünkü virüs, vücutta sürekli mutasyon geçiriyormuş.