ebegümeci

entry28 galeri0
    28.
  1. Zonguldak ilinin Kozlu ilçesine bağlı bir köydür.
    0 ...
  2. 27.
  3. Olsa da yesek otudur.

    Şifası paha biçilmez, lezzeti hoş bitki.

    Böreği missss...
    3 ...
  4. 26.
  5. 25.
  6. yenecek o kadar nimet varken buna düşmek ne bilim komik. evet.
    1 ...
  7. 24.
  8. Ulan ben senin ebegümeci küfür etme laan küf..
    Ne yemekmiymiş.
    0 ...
  9. 23.
  10. ilhan Berk'in derin anlamlar yüklediği bitki. Ne güzel adamlar geçti, gitti:

    Bir sap ebegümeciyle döndüm.

    Bitki sözlükleri ebegümecini nasıl anlatırlar acaba?
    Biliyorum önemsiz bir bitkidir, onun için de pek durulmaz üstünde. Ama yine de Latince bir adı vardır; sonra da iki satırlık bir tanımı: 20-70 cm. boyunda, eflatun çiçekli, tüylü, yuvarlak yapraklı, uzun saplı bir bitki, diye ...

    Bütün sıradan otlar gibi de çoğunluğun bir otu olduğunu söylerler mi? Belki.

    Hem ebegümecinin de bu umrunda değildir. Niçin olsun? Bencilliği aşmıştır o. Bir ermiş. Bir ermiş gibi alçakgönüllüdür. Her toprakta yetişir, gene bir ermiş gibi uzun ömürlüdür. Bütün önemsiz, sıradan otlar gibi de bilinmek, anılmak istemez sanki. Bir imece hayatı.

    - Ey unutuş!

    mu demiştir?

    işte bunun için sözlüklerin ne dediklerine bakmaz.

    Şimdi önümde dururken de öyle değil mi? Sanki bir ebegümeci olarak bir ozanın önünde durmasını, onu eline almasını, ona bakmasını, bu şiire girmesini yadırgıyor. Hangi ot bu denli alçakgönüllüdür? Hangi ot onun gibi evlere, sofralara bütün görmüş geçirmişliğini, ezilmişliğini, çelebiliğini, efendiliğini takınıp girer? Daha dün koparmamış mıydım onu. Bu yazı için. Bir şiire girmek onu niçin bu denli ürkütüyor? Hem böyle bir ot şiire girmeyecektir de kim girecektir?
    4 ...
  11. 22.
  12. çayı nice ilaçların kesemediği öksürüğümü üç günde kesmiştir. zehirli alkoloid içerdiğini düşünmemekle beraber siz yine de doktorunuzdan tavsiye alınız.
    0 ...
  13. 21.
  14. Kaynatılıp pişirilip yumurtalı yemeği yapılabilen doğal bir ot çeşidi, son derece lezzetli.
    1 ...
  15. 20.
  16. rahmetli anneannem sağlığı yerindeyken mahallemizin yeşillik yerlerinden toplayıp pişirirdi zorla bize yedirirdi kadıncağız.
    şimdi istesek de yiyemiyoruz.
    nerede o eski kadınlar ? şimdikiler bırakın sokaktan pişirecek bitki toplamayı pazardan ne alacağını, aldığı şeyi nasıl pişireceğini bilmiyorlar.
    kadın var çerden çöpten aş eder.
    kadın var pişmiş aşı taş eder.
    3 ...
  17. 19.
  18. suda kaynatılıp 5 saat sonra aç karına içilirse akciğerlerde sigaranın etkilerini ortadan kaldırıyormuş azaltıyormuş sigarayı bırakanlar için iyidir kanseri engelleyici ve balgam attırıcı özelliği vardır.
    1 ...
  19. 18.
  20. 17.
  21. yonca nın hallicesi bir bitki. kavurunca tadı güzel olur, ama cebinize koymayın, kaşındırır, ya da cebinize dikkat edin, delik olmasın, en azından don giyin. "kaşınıyor kardeşim napayım" diyorum, vurdukça vuruyor ahali "pis sapık" diye. linç kültüründen kurtulmamız lazım milletçe.
    0 ...
  22. 16.
  23. ege yöresinde bol miktarda bulunan sebzedir. kimileri meyve kategorisine katmıştır. *.
    0 ...
  24. 15.
  25. bitki isminden daha çok küfür olmayı hak eden sözcük.
    0 ...
  26. 14.
  27. Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder. Cildi nemlendirir ve yumuşatır. Ebegümeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir, göz altındaki kırışıklara ve şişliklere de iyi gelir.
    1 ...
  28. 13.
  29. gemelde yazın yol kenarlarında bol bol çıkan, mor çiçekli bir bitkidir. büyük ebegümeci olarak bilinen ebegümeci'nin boyu genel olarak 1 metreyi geçebilir. büyük ebegümecinin salkımlar halinde açan çiçeklerinin yürek biçiminde beş taçyaprağı vardır ve döllenme çapraz tozlaşmayla gerçekleşir...
    0 ...
  30. 12.
  31. 11.
  32. ebegümeci (Malva Vulgaris), çit,yol ve eski Ebegümeciduvar kıyılarında, harabeliklerde, ama yalnızca insanların yaşadıkları yerlerin çok yakınlarında yetişir. Büyük yapraklı ebegümeci (Malva Grandfolia) ve öteki değişik cinsleri genellikle çiçek ve sebze bahçelerinde yetişir. Anadolu'da 8 Malva türü yetişmekte olup, bunların çiçek ve yaprakları bir ayrım yapılmaksızın "Ebegümeci" olarak kullanılmaktadır. Bu bitkilerin hepsi de yapraklarında, çiçeklerinde ve saplarında (bamyada olduğu gibi) bir sümüksel madde içerirler. Küçük yapraklı bitkinin uzun saplarının ucundaki yapraklar yuvarlak ve çentiklidir. Açık pembeden eflatun rengine kadar değişebilen renkte çiçek açarlar.Bir de yuvarlak meyvesi vardır. Çiçekleri, yaprakları ve sapları, Haziran'dan Eylül'e kadar toplanabilir. Bitki, kurutulduğunda özelliklerinin bir bölümünü yitireceği için, elden geldiğince taze kullanılması gerekir.
    0 ...
  33. 10.
  34. ege bölgesinde çok tanınan, ısırgan otuyla birlikte pişirilen ve yoğurtla yenen ot çeşidi.
    0 ...
  35. 9.
  36. karpuz sergilerinde karpuzların altına serilen yegane ot ***.
    2 ...
  37. 8.
  38. otoban kenarlarında çok bulunan bitki.
    0 ...
  39. 7.
  40. aynı zamanda bir sözlük yazarı: (bkz: ebegümeci)
    0 ...
  41. 6.
  42. Atatürk'e olan saygısı sonsuz olan yazar
    0 ...
  43. 5.
  44. (#70230) nolu entry de ateizmi yanlış tanımlayan sözlük yazarı. Bu entryi moderatorler gormemis midir? Tabii ki gormuştur. (bkz: tarafsız moderator istiyoruz)
    0 ...
  45. 4.
  46. her yerden cıkan bitki,ot.kaldırımdan,otoyoldan,belediye parklarından cıkar bunlar hatta bunları toplamaya gelen yurdumun insanlarını da goruruz.kavurması yapıldığı gibi boreklere de konulabilir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük