normal çay ile karıştırılıp demlenmesi gereken çaydır. iki yemek kaşığı normal çay ve bir tatlı kaşığı earl grey demlendiği zaman aroma ve normal çay çok güzel karışır; içtikçe içilesi gelir. bir de o güzel kokusu yok mudur ömürlüktür.
bu cay adini, 1830-1834 yillarinda ingiltere basbakani olan earl charles grey den alir. bergamot aromali bu cayin aromasi da citrus bergamia agacindan elde edilir.
aromasinin keskinligine gore 4 basamak halinde caylar siniflandirilir. earl grey cayi bu siniflandirmada birinci basamakta yer alir.
ayrica bu cay genelde sut ve limonla birlikte servis yapilir.
ingiliz bilim adamı. kendisi çin'de keşfettiği bergamot bitkisini ingiltere'ye götürüp orada üreterek böylece çaya ekleyip çıkan oluşumun popülerliğinin karşısında muhtemelen dumur yaşamış kişidir. ürettiği çaya ismini vermiştir.
(hayatta olsa nolurdu bilemem)
bergamot aromalı çay. En güzeli DEREN çayıdır. içine bir fiske yasemin atılıp demlendiğinde daha bile güzel olabilir. bergamot kokusu ağır gelenler içinse, normal çayla karıştırılıp demlenebilir. Süper olur. Uzun süre altında su kaynatarak demlemek sağlıksızdır ve çay acır. Kaynayan suyu ve demlenmiş çayı ayırmak gerekir.
misir carsisindan 10 ytl ye alinabilecek kucuk bir sise bergamut esansi ile yaklasik 5000 bardak earl grey cay elde edilebilir. kucuk bir kutu cay a 2 ytl odenmemesi gerekir. cayi demlerken caydanliga bir damla damlatilmasi kafidir.
bir caya 5-6 ytl verilen kafelerde sadece bu cay verilir genelde. kardesim, o kadar para verdim bari bir zahmet bir cay demleseydin de emek vermis olsaydın, diyesi gelir insanın. ama yine de lezzetine laf edemeyecegim caydır.
Çay, adını 19.yy Britanya başbakanlarından 2. Earl Grey'den almıştır. "kont"a karşılık gelen bir ingiliz asalet ünvanı olan "earl" kelimesi, Türk halkının bir kısmınca "erken" anlamındaki "early" kelimesiyle karıştırıldı ve çayın adı "early grey" olarak da yaygınlaştı.*