Elektronik ticaret, mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır. Elektronik ticaret, ticari işlemlerden biri veya tamamının elektronik ortamda gerçekleştirilmesi yoluyla reklam ve pazar araştırması, sipariş ve ödeme ile teslim olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır.
internetin hızla yaygınlaşması, elektronik ticareti, ticari işlemlerin yürütülmesinde yeni ve çok etkin bir araç haline getirmiştir. Elektronik ticaret, tüm dünyada ticaretin serbestleştirilmesi eğilimi ile birlikte, son on yılda yaşanan ve bilgi iletişimini kolaylaştıran teknolojik gelişmelerin bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır.
Elektronik ticaretin araçlarını, birbirleriyle ticaret yapanların ticari işlemlerini kolaylaştıran her türlü teknolojik ürünler (telefon, faks, televizyon, bilgisayar, elektronik ödeme ve para transfer sistemleri, elektronik veri değişimi sistemleri (Electronic Data Interchange-EDI), internet) olarak düşünebiliriz.
Avrupayı dünyadaki en dinamik ve rekabet gücü en yüksek Pazar haline getirmek amacına yönelik olarak üye ülkelerde internet alanında yeni ekonomi için gerekli alt yapıyı kurmak için avrupa komisyonunun aralık 1999 tarihinde başlattığı e-europa girişimidir.
bilimum copy-pastelerle hazirladigimiz 103 sayfalik bitirme tezimizin konusudur. keske adam gibi hazirlasaymisiz da buraya yazacak daha aciklayici entrylerim olsaymis.
yeni jenerasyonla beraber artış gösteren bir durum e ticaret. % 15 gibi bir oranla ülkemizde sanal dünyada alışveriş yapılıyor. pazarın % 85'i hala boş. doldurmak için uğraşıyor yazılımcılar. neticede para kazanıyorlar bu işten. vergi derdi yok, sigorta derdi yok, eleman derdi yok, kira derdi yok. sadece para var.
artık ciddi anlamda büyük bir pazar olduğu anlaşılmış durumda e-ticaret ile ilgili bazı önemli şirketler
(bkz: amazon.com)
(bkz: ebay.com)
(bkz: gittigidiyor.com)
(bkz: hepsiburada.com)
(bkz: markafoni)
(bkz: limango)
(bkz: trendyol)
(bkz: morhipo)
ve daha bilet aldığımız hava yolu kara yolu şirketleri gibi daha nice şirketler artık e-ticaret kullanıyor.
sektör olarak en nankör işlerden biri'dir. çalışmanın gelire oranla en fazla olduğu, en hakkınızı alamadığınız iş budur. net.
kendimden örnek vereyim. sizin o girip, ürünlere bakıp, aa güzelmiş deyip satın aldığınız vs.. bir e-ticaret sitesinin operasyon şefi'yim.. operasyon şefi.. ne kadar cafcaflı değil mi isim?
yaptığım iş şu; satın alma elemanlarının anlaştığı firmaların sözleşmelerini yapmak, ürünlerin temin edilmesi, siteye yüklenmesi, fiyatlandırılması süreçlerini takip etmek, fotoğraf çekimi yapılacaksa, ürün, fotoğrafçı, manken, stüdyo organizasyonu, çekimlerin yapılması, ürünlerin sorunsuz siteye yüklenmesi, rakip firmalarla kıyaslamaların yaptırılması, satış sonrası, ürün tedariği, kargolama, ulaştırılması süreçlerinin organizasyonu. xml takibi, organizasyonu, anlaşmaları, yüklemeleri takibi. google adwords , facebook reklam uygulamalarının geliştirilmesi, SEO çalışmaları..
durun ya, sıkıldınız mı? bitmedi daha..
müşteri sorunlarının çözümü, altımda çalışan elemanların sorunlarının çözümü, sosyal medya kaynaklarının takibi (facebook/twiter vs.)
daha sayarım da, yeter..
bu.. bunları yaptığınız gün haftada 6 gün.. verilen maaş?
Reel hayatla sanal hayat arasındaki ince çizgidir.
bazen kendinizi hangi alana hizmet vermekte olduğunuzu bilemediğiniz olabilir şaşırmayın
emin olun siz her zaman reel de olsa sanal da olsa tek bir şeye hizmet vermektesiniz hep müşteri memnuniyeti adı altında
gerçekleşen durumdur.
Sektörle ilk tanıştığımda kendimi uzaydan gelmiş kadar yabancı hissettim ve aslında hiç hoşnut kalmadığım sanal alemde gezinir oldum
ve bir süre sonra bu meslek benimde her yerimi sarmıştı alanda kendinizi sürekli geliştirmeniz gereklidir
bir dolu e ticaret sitesi bulunmaktadır.
türkiye'de e ticaret (satın alım için) yazı tura atmaktır. dolandırılma şanssızlığı yüzde ellidir. en popüler alışveriş siteleri hakkında bile sözlükteki entry sayısından fazla şikayet bulunabilir. sıfır ürün yerine kullanılmışını iteleme, 3 gün kargo süresi olan ürünün 33 gündür gönderilmemesi, satış sonrası sıfır hizmet e ticaretin türkiye'ye özgü satış kurallarıdır.
bu işin kullanıcı güveni yaklama durumu da yine ülkemizde yerlerdedir. cep telefonu numaranız ve e-mail bilgileriniz artık reklam şirketlerinin veritabanlarında satılacağı bir sonraki şirketi bekler. sabah akşam acayip acayip yerlerden otomatik aramalar, sms'ler eksik olmaz bir gün ambulans hizmeti satan öbür gün paralı tv üyeliği satan biri arar.
yine bu sektörde sadece adı kargo şirketi olan şirketler sizi deli eder. sağdan soldan buldukları kırolarla kargoculuk yaptıran bu şirketler, bazen günlerce ürününüzü getirmez. getirse bile en olmadık zamanda gelir evde yok diye ürünü kendi merkez şubesine geri getitirir siz debelenip durusunuz nerde siparişim diye.
internetin yaygınlaşması ile hız kazanan uzun geçmişi olmayan bir sektör. Bir taraftan da kendimize benzettiğimiz artık pazarlıkla alış veriş yapmayı mümkün kılan yeni bir sektör.E ticareti bile Türkleştirdiğimizi söyleyebiliriz. sitesine baktığınız zaman Öğrenci indirimi yapar mısınız, akşam pazarı gibi bahaneleri gördüğünüz zaman şaşırmayın.
abartısız, sade bir tasarımı olan; insanların içinde kolayca gezinip aradığı şeyi zaman kaybetmeden bulabileceği ve ödeme işlemlerinin bunaltıcı olmadığı bir site üzerinden yapılması gereken bir iştir.
elektronik işlemlerle gerçekleştirilen ve sanal pos sistemlerine dayalı sistem. internetin yeni çalışma alanı. yazılımcılar içinse sürekli güncellemeler dolayısıyla külfetli bir iş. ha tabi bu güncellemeler güvenlik için o da ayrı.
Klasik ticaret şeklinin yerini hızlıca devrettiği sistemdir. Türkiye'de internetten alışveriş yapanların oranı %2-3 olmasına rağmen çok hızlı büyümektedir. Başlıca güvenilir alışveriş siteleri:
e ticaret alt yapısı satan siteler var bunların altnyapısını kullanan siteler de ücretli ve ücretsiz olarak ödeme yapıyor yada yapmıyor ticiz diye bir site var mesela bu da onun alt yapısını kullanan bir site mesela