E kitap denen şey e kitap okuyucu kindle’lar için üretilmiş bir içerik. Yani siz o ışığı ayarsız pc veya telefondan, tabletten okuyun diye değil. Zaten okumayın gözleriniz mahvolur. Ayrıca e kitap da ücretli alınan bir ürün. Sadece 2-3 TL daha düşük oluyor fiyatı. internette bulduğunuz PDF formatındaki kitaplar e kitap kültürünün pek de parçası değil. Haliyle matbu da olsa, e kitap da olsa emeğin karşılığı verilerek alınması gerekir. Enayilik hele, hiç değil.
içerisinde yer aldığım gruptur. matbu eserden daha fazla e-kitap arşivim de bulunmaktadır. fakat imkanım olduğu sürece matbu eser almayı tercih ediyorum.
peki neden?
bilgisayardan veya herhangi bir ekrandan bir şeyler okumak beni daha fazla yoruyor. bir yerden sonra gözlerim yaşarmaya başlıyor. aynı sorunu kitaplarda yaşamıyorum. bunun için illaki bir çözüm yolu olabilir. fakat hiç araştırma ihtiyacı hissetmedim.
e-kitap okurken dilediğim karalamaları yapamıyorum, kenarına istediğim gibi notlar alamıyorum. matbu eserde bu durum çok daha kolay oluyor. sadece kalemin olması yeterli. bu benim için bir nevi kitapla alışveriş haline olma durumu. o an aklımdan geçen düşünceleri paragrafın kenarın hemen yazabiliyorum. bunu bilgisayar veya çeşitli e-kitap okuyucalar ile de yapmak mümkün olabilir. fakat yazdığın şey silinebiliyor olması, yazdığın hatalı kelimelere hemen müdahale edebiliyor olman daha az düşünmene, kelimeleri dikkatli seçememene neden oluyor. gerçi teknolojinin, benim için, bir yeniliğiyle karşılaştım. örneğin ipad yedinci nesillerde kalem yardımı ile el yazısıyla not alınabiliyormuş. bu özellik denenebilir. tabii ipad fiyatlarına bakıp vazgeçmek de mümkün.
kobo, kindle tarzı e-kitap okuyucular var. abim kullanıyor ve oldukça rahat olduğunu da söylüyor. fakat bunlarda da şu risk bulunuyor, satın aldığın kitabın yayıncısı ile kitaba erişimini sağlayan şirket arasında herhangi bir anlaşmazlık çıkması durumunda kitabı kaldırabiliyorlar. yakın bir zaman önce (bkz: 1984) kitabı için böyle bir durum yaşandı. kitap, yayıncı ile erişim sağlayıcı arasında yaşanan anlaşmazlık sonucunda sanal kitaplığından kaldırıldı. böylelikle para vererek aldığın kitaba erişim ihtimalin ortadan kalktı. matbu halini almış olsaydın, istediği kadar sorun yaşansın, hatta (bkz: ölüm pornosu) gibi baskılarının toplatılma kararı çıkmış dahi olsa, o kitabı alıp kitaplığına koyduğun için senin dahilin dışında hiçbir etki o kitabı oradan yok edemez.
şimdi burada akla pdf siteleri gelebilir. bu siteleri yoğun bir şekilde ben de kullanıyorum. fakat telif ihlallerine ve etik haklarına girmek istemiyorum. önemli bir yayınevinde editör olarak çalışan bir tanıdığımın gününün büyük bir kısmının bu sitelerde, çalıştığı yayınevine ait kitapların pdf hallerini aramaya ve yasal yollara başvurarak kaldırmaya ayırdığını biliyorum.
son olarak da kendi hocamın söylediği bir laf vardır: pdf sanal sex gibidir, ama matbu öyle değil, o gerçek sevişmedir. asıl zevk oradadır.
O kişi benim evet. Kitaba dokunmak kokusunu içine çekmek paha biçilemez bir duygu. neyleyim kaldığım sayfaya kuş tüyü koyamadığım kitabı. Hayatım işim herşeyim web de ama kitabım elimde olmalı.
Kitap kokusuna doyamayan, sayfalarında kaybolmanın mutluluğunu yaşayan şahsımdır. Sol avucumdaki sayfalar artarken sağdakilerin azalışını hissetmek okudukça okuma isteği uyandırır.