dışişleri meslek memuru

entry6 galeri1
    1.
  1. bu sınavı kazanan adaylar direk los angeles büyükelçiliğine atanmazlar.
    sınavı kazanmak daha işe yeni başlamak demektir.
    2 sene daha dışişlerinde eğitim alırlar.bu eğitim sonrası yapılan sınavda başarılı olanlar yakın bir ülkenin büyükelçiliğine atanırlar mesela gürcistan mesela romanya.
    sonrasında adım adım mfa liderliğine kadar yol açıktır.
    ayrıca futbol takımları arasında barcelona ne ise memurlar arasında mfa meslek memurları öyledir.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Yukarıdaki sıralama yanlış olup doğrusu şöyledir.Bu sıralama bir nevi kıdem sıralamasıdır. 2 yıl eğitimden sonra Ateşe olarak göreve başlanır.Sonraki kıdem sıralaması ise şöyledir.
    1)Ateşe
    2)Üçüncü katip
    3)ikinci katip
    4)Birinci katip
    5)Başkatip
    6)Müsteşar
    7)Elçi müsteşar
    8)Elçi yani büyükelçi

    Maslahatgüzar ise apayrı bir şeydir.Büyükelçiliğin olmadığı durumlarda ikili ilişkiler büyükelçi atana kadar maslahatgüzar aracılığıyla yürütülür.
    2 ...
  5. 4.
  6. Bakanlığın en gözde kadrosudur, geleceğin büyükelçileri genellikle bu kadrolardan yetiştirilecektir.
    1 ...
  7. 5.
  8. Bakanlığın sınavı geçtikten sonra (bkz: dışişleri bakanlığı/#29474593) Ankara'da 2 yıl zorunlu hizmette bulunuyorsun -bunun yaklaşık 4-5 ay staj ama maaş alıyorsun. Bu esnada maaşın asgari ücretin 3 katı kadar. Ankara dışından geliyorsan Bakanlık lojman falan temin etmiyor. Kendi başının çaresine bakıyorsun. Bunun ardından bir yıllığına ateşe olarak atanıyorsun. Bundan sonra da üçüncü ve ikinci katiplik dönemin başlıyor. Meslekte 9 yılını doldurduktan sonra da Başkatiplik sınavına giriyorsun. Sınavı geçersen başkatip olup yoluna devam ediyorsun. 3 hakkında da bu sınavı geçemezsen idari memur statüsüne kadar geriliyorsun. Başkatiplik sınavını geçersen bunu müsteşarlık, elçilik ve büyükelçilik takip ediyor. Ancak büyükelçi olabilmek için de (tabii meslekte yaklaşık 20-25 yılı doldurmuş olman gerekiyor bunun için) ayrıca bir sınava giriyorsun. Bu arada meslek hayatın boyunca hep yurtdışında kalmıyorsun. En fazla 4 yıl yurtdışında kalıp sonra 2 yıllığına Ankara'ya gliyorsun. Meslek hayatın boyunca bu şekilde devam ediyor bu.
    4 ...
  9. 6.
© 2025 uludağ sözlük