Türkiye istatistik Kurumu (TÜiK), ocak ayı dış ticaret verilerini açıkladı. ihracat yüzde 10,7, ithalat yüzde 38 arttı.
Ocak ayında dış ticaret açığı yüzde 108,8 artarak 9 milyar 67 milyon dolara yükseldi. ihracatın ithalatı karşılama oranı 2017 Ocak ayında yüzde 72,1 iken, 2018 Ocak ayında yüzde 57,9’a düştü.
işte sözde büyümenin kısa vadedeki bilançosu, orta vadede akp, patronları denetlemediği için halkın sağlığını ya da cebini iyice bozan ithalatçı ya da ithal ara mallar ile üretim yapan şirketler bir süre daha ceplerini iyice doldurur ve borsa artar, uzun vadede ise piyasalarda ve halkta hepten para kalmayacağı için hepsi reis ile birlikte ülkeden kaçarlar. muhtemelen halkbank ve ziraat bankası iflas eder zira reis bunlardan devletten garanti vererek sürekli para çekiyor, diğer körfez kaynaklı bankalar da borçlu halkın elinde ne varsa silip süpürür. adamlar üretim ekonomisine geçmeyi, fabrika açmayı bırak, önceden açılmışları da kapatıyor, ihracat artışı zaten üreticinin direnmesinden ve yüksek kurdan kaynaklanıyor ama nereye kadar devam eder bilinmez, var olan üretim de daralabilir. tek kalem olduğumuz fındığı bile hükümet bitirmek için elinden geleni ardına koymuyor. türkiye gibi bir ülke sadece sıvı yağa yılda 4 milyar dolarlık ithalat yapıyor, yuh. tabi bu aralıkta bir erken seçim patlatırlar, büyüyoruz, borsa efsane yükseldi, uçuyoruz, yerli ve milli reise oy verin falan ondan sonra da etin kilosu cumhuriyet altını ile yarışır. 650.000 çiftçi iş bırakmış, siz bunu 3-5 koyun dağıtarak mı çözeceksiniz, hep göstermelik işler, sadece komedi. bakın görecekseniz eğer enflasyona bir ayar çekilmez ise ihracat ilerleyen zamanlarda inanılmaz bir şekilde düşüşe geçecek. o zaman yüzde 57.9'a bile şükreder duruma gelinecek. http://www.ocakmedya.com/...t-acigi-yuzde-1088-artti/
geçmiş deneyimlere baktığımda ihracatın ithalatı karşılma orani yüzde 50 lilerde uzun süre kalırsa ortalık karışıyor, ekonomik olarak ama uzun süre kalmaz bence. bi şekilde dengeleniyor, sonraki aylarda. gene öyle olsun. devlet sonucta hepimizin.
-ithal et
-ithal tahıl
-ithal saman
-ithal sebze
-ithal sıvı yağ
-ithal yarı mamul
-ithal teknoloji
-ithal araba
-hani o yerli malı dediğimiz markaların tereyağları var ya, heh işte onların ham maddesi bile dışarıdan dolarla geliyor. bizde yok yani.
sonra üretici can çekişiyor, çiftçi kaçacak delik arıyor.
sözde tarım ülkesiyiz ama hükümet politikalarıyla önce çiftçimizi yok etti şimdi de üstüne sıva çekiyor.
şimdi gelelim koyun meselesine. öyle herkese koyun yok, oh yaşadık boy boy koyunlarımız olacak diye sevinmesin bizim gariban köylümüz. önce şartları taşıyacaksın, mesela; 300 bin tl kredibiliten olacak çünkü o koyunlar sana borç olarak verilecek ve hanene kredi yazılacak, sonra onlara bakabilecek arazin olacak, ahırların vs vs vs olacak. yoksa sana anca salatalık var.
hee bir de en merak ettiğim konu; acaba bu koyunlar hangi ülkeden ithal edilecek? malum bizde koyun falan kalmadı yani size bedava koyun diyen hükümet hangi ülkenin altına yatıp yine kaynaklarımızı oraya aktaracak? sorulması gereken önemli bir soru bu bence.
başka bir konu da; bazı ham madde ve yarı mamül kalemlerine ithalat kotası koydular, sözde yerli üretime destek olacaklar. lakin bizim uyanık üreticimiz durur mu? anında yapıştırdı ürettiği ham maddelere eşşek yüküyle zammı. sonra devletimiz de senden üretim yapıp ihracata destek olmanı bekleyecek. daha çok bekler bu fahiş ham madde fiyatlarının altında.
bu şartlar altında yakındır ihracattaki artış rakamlarının da kademe kademe düşüşe geçmesi.