dış politikanın oyuncuları kağıt üstünde eşit görünmesine rağmen oyuncuların gücü - mali, askeri, kültürel - birinci derece önem taşır. ikinci dünya savaşı sonrası kurulmuş uluslararası kurumlar o zamanın güçlü oyuncularının hakimiyeti altında olup bugün dahi güçlerini korumaktadır. özellikle bm güvenlik konseyi kararlarını veto etme hakkı bulunan güçlüler işlerine gelmeyen her tür kararı veto ederek konseyin çalışmalarını bloke etmektedir.
güçlü oyuncuları ikna etmeden uluslararası arenada oyun kurmak isteyen devletler çocukların oynadığı 'orta sıçanı' oyununda olduğu gibi ortada kalıverirler.
türkiye' nin suriye politikasında içine düştüğü durum tam orta sıçanı konumudur. bize gaz verip hak, hukuk adalet, zulme son diyenler bir andan ortadan yok olmuş ve türkiye basit bir kurgu sandığı oyununda yapayalnız kalmıştır.
iç politikada geçerli olan mahalle ağzıyla sağa sola saldırmak durumu kurtarmaya yetmeyeceğinden varsa acilen b planı yürürlüğe konmalı, yoksa gecikmeli de olsa hazırlanmalıdır.
aksi takdirde stratejik derinlik politikasının stratejik çukur politikasına dönüşmesi çok yakın görünmektedir.