--spoiler--
Ertuğrul Günay'ı motive eden düşünceleri daha iyi anlayabilmek için bugünlerde Cemil Meriç'i yeniden okuyorum.
Cemil Meriç bu toprakların yetiştirdiği ender ciddi fikir adamlarından birisidir.
Siyasal islam onu pek anlayamamış, solcular ise kıymetini bilmemişlerdir.
Meriç bu durumu bir yazısında şöyle ifade etmişti: 'Sağ okumuyor. Boşuna bağırıyorum. Sol ise diyalogdan kaçıyor, küskün. Sol, sağın gösterdiği dostluğu göstermiyor, ihanet etmişiz neye ve kime?' (Meriç'in bu sözleri Ertuğrul Günay'ın siyasi yaşamının bir özeti bile sayılabilir. Son olarak AKP'ye geçişi de dostluk görmesiyle açıklanabilir)
Halbuki yaşamakta olduğumuz günlerin çelişkilerine ışık tutabilecek ve çözüm kapılarını aralayabilecek bir düşünürdü o.
Kütüphanelerde yaşardı, genç sayılabilecek bir yaşta trajediyle karşı karşıya kaldığı halde... (Kör olmuştu. Bu hayatını okumak üstüne kuran bir insanın başına gelebilecek en kötü olaylardan birisi olsa gerek).
Bu Ülke adlı kitabında Meriç'in tarif ettiği durum, bugünkü Türkiye'yi hatırlattı bana:
'Üzerinde kafa yoracak hiçbir mesele kalmamış gibi her şeyde güllük gülistanlık bir hava var. Sanki biz başka bir dünyada yaşıyoruz da olup bitenler bizi hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Kendimizden başkasını sokmuyoruz düşünce sınırlarımız içine. Biz düşünmediğimiz için düşünenleri seyrediyoruz büyülü gözlerle. 'Adamlar neler düşünmüş, düşünüyorlar' diyoruz hayretle, 'hayret yerini hayranlığa bırakır, hayranlık teslimiyete. (Bu Ülke s.133)
1974 yılında yayınlanmış olan bir kitapta bugünlerin bu kadar güzel anlatılabilmesi şaşırtıcıdır veya Türkiye'de durumun her zaman vahim olduğunu göstermektedir diyebiliriz.
Bir de seçime giderken etrafta çok bağırış çağırış duyulmaya başlandı. Bağıran insanlar hakkında fikrim özetle başlıktadır. Ama bir de Cemil Meriç'ten de okumanızı istedim bunu:
'Karanlık kinlerin birbirine saldırttığı çılgın sürülerin savaş çığlığıdır slogan. ilkelin, budalanın, papağanın ideolojisidir. Düşünce ile çığlık bağdaşmaz. Şuurun sesi çığlık değildir, yabani bağırır medeni insan konuşur'.
'Kitaplar zekâyı kibarlaştırır' diyen bu centilmen entelektüelin insan sevgisinden ve düşünce üretme çabalarından bugünlerde yararlanabilsek çok da iyi olur.