orjinal kopyaları dünyanın birçok yerinde sergilenmiştir..
dedikodulara göre sanatçı bu heykelinde dante'yi tasvir etmiştir..
bir kopyası columbia üniversitesi gazetecilik okulunun önünde,
bir kopyası ise bilindiği ve * yazıldığı üzre
istanbul bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinin bahçesindedir..
istanbul'da bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi'nin bahçesinde bulunan heykel.
bu heykel üzerinde aslında bizim de düşünmemiz gerek. mesela bu heykel neden çıplak? acaba bize bir şeyler mi anlatmak istiyor?
şahsi kanaatim, çıplaklıkla vurgulanmak istenen; düşüncelerinin belirli kalıplarla kaplı olmaması gerektiği olabilir. mesela günlük yaşantımızda bir kişi hakkında biz de bir kara verecekken giysilerimizin içinde karar vermiyor muyuz? bu giysiler neler olabilir; ilk olarak aklıma gelen ve en kötüsü önyargıdır. biz biri hakkında bir düşünceye sahip olurken bu önyargı giysimiz bedenimizde ve bizi sıkı sıkı sarmaktadır.
temenni olur ki; herkes birbiri hakkında bir görüşe sahip olacakken giysilerinden bir süreliğine uzaklaşsın, bir süreliğine çıplak, tarafsız, önyargısız bir tutumla yargılasın karşısındakini.
bu heykelin bir kopyasının yurdum bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi'nin bahçesinde bulunması ancak Türkiye'de yaşanabilecek olaylara örnektir, fazlasıyla da ironiktir.
Lan harbiden bilerek koymadınız di mi oraya? "Bakın burdaki insanlar sizden daha düşünceli" gibi ılımlı ve sevimli bir mesajsa belki durumu bir parça kurtarır ama alttan alttan bir "fazla düşünmenin neticesi delirmektir" subliminal mesajı vermiyosunuzdur di mi? Yok yok yapmazsınız öyle bişey.*
Cernavoda Düşünen Adam heykelciği. MÖ 5.000. Cernavoda, Romanya. Bükreş Ulusal Romanya Tarihi Müzesi'nde bulunuyor.
Düşünen Adam (Ganditorul) olarak bilinen bu olağanüstü heykelcik, yaklaşık 11.5 cm boyutunda. insanın iç gözlemini yansıtan en eski heykelcik olduğu düşünülüyor.