insana yaklaşan bir yapay zeka imal edebilmek için ilk açıklık getirmemiz gereken konu bence. Bilinç olarak nitelediğimiz öz farkındalık ne kadar karmaşık bir konu olsada düşünebilmek eylemi bence oldukça basit ve tamamen taklit edilebilir bir eylem.
bu noktada ise insanı taklit edecek bir yapay zeka istiyorsak -tabii eğer insan beynindeki nöral ağları tamamen kopyalayacak bir cihazınız yoksa- dile odaklanmalıyız.
en basitinden kendimize içinde yaşadığımız topluma baktığımızda neredeyse tüm düşünme eyleminin dil üzerinden döndüğünü görürüz.
dil ne kadar karmaşıksa, düşünmemizde aynı dığrultuda karmaşık oluyor. ne kadar her durumu niteleyecek ayrı kelimelere sahipsek , ilk önce biz kendi içinde bulunduğumuz durumu iyi bir şekilde kavrayabiliyoruz.
dili bir makinaya işletmede bize kolaylık sağlayacak ilginç bir nokta ise dilin matematikten ve bilgisayardan çok çok daha eskiye dayanmasına rağmen kendi içinde sangi bir programlama diliymiş gibi çok dengeli bir yapıya ve kurallara sahip olması. yani aslında bir makinanın bir cümleyi anlaması o kadar da zor bir şey olmayabilir.
hatta makinalardan önce kendi dilimizi geliştirerek kendi düşünme mekanizmamızı karmaşık ve daha hızlı çalışır bir hale sokabiliriz.