düşünce ve madde

entry2 galeri0
    2.
  1. Öncelikle kavramların genel geçer tanımlarına bakmak lazım.*
    madde: kütlesi ve hacmi olan her şey.

    düşünce: Kavramaları biçimlendirdirirken ploblemlerin çözümlerinde sebeplerde ve kararlar vermede meşgul olmak gibi düşünce bilginin beyinsel işletiminin ortaya çıkmasıdır. Düşünce biliş psikolojisinin bir parçası olan bir yüksek biliş işlevi ve düşünce sürecinin analizidir.

    materyalizm: her şeyin maddeden oluştuğunu ve bilinç de dahil olmak üzere bütün görüngülerin maddi etkileşimler sonucu oluştuğunu öne süren, a priori olan hiçbir metafiziksel kavram kabul etmeyen felsefi kuramıdır.

    idealizm: tinsel güçlerin evrendeki tüm süreçleri ya da olup bitenleri belirlediğini savunan tüm felsefe öğretilerini içerecek biçimde kullanılan terim. Var olan her şeyi "düşünce"ye bağlayıp ondan türeten; düşünce dışında nesnel bir gerçekliğin var olmadığını, başka bir deyişle düşünceden bağımsız bir varlığın ya da maddî gerçekliğin bulunmadığını dile getiren felsefe akımını niteler.

    Şimdi bu genel geçer tanımlardan yola çıkarak varsayımlarda bulunursak ve maddeyi, çevreyi ve evreni anladığımız düşünceyi ortaya çıkarabilen somut bir irade olarak ele alırsak; madde olmadan düşünce olmaz. Bu yüzden üst düzeyde bir düşüncenin var olabilmesinin ön şartının madde olması gerekir. Sonuç olarak da düşünce maddeden doğmuştur diyebiliriz.

    Bir de ters açıdan bakalım olaya. Düşünceyi üst düzey insan yeteneklerini kullanarak çevremizi ve evreni anlamlandırarark ürettikleri olarak kabullenirsek insan maddeyi değil maddeden yansıyanları algılayabilir. Bu durumda madde olmaksızın düşüncelerimizin ortaya çıkardığı yansımalar var iken düşüncenin maddeye bağımlılığı kalmaz. Akabinde madde olarak kabul ettiğimiz her şey aslında düşünce olur ki madde tanımını yeniden yapmak gerekir burada. Yeni tanımlamada da düşüncelerimizin var olabilmesi için yine düşüncelere ihtiyaç olacağından maddenin bildiğimiz anlamda madde veya düşünce olmasına gerek kalmaz. Şöyle ki bu yeni yaptığımız tanımlama ile olaya bakış açımız boyut değiştireceğinden her şeyin düşünce olduğu bakışı her şeyin madde olduğu bakışından farklı değildir.

    Sonuç olarak bu fikirlerin karşılaştığı bir ortamda boyut değiştirmeden gerçeğin ne olduğunu bilemeyeceğimiz için her iki seçenek de doğru olabilir. Bakış açınıza bağlı yani.

    Özet: tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı? Cevap: Belli değil.
    0 ...
  2. 1.
  3. Materyalizm ve idealizmi kapsayan bir mevzudur. Madde mi düşünceyi yadsır yoksa düşünce mi maddeyi yadsır. ya da her ikiside birbirini yadsır mı ?
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük