Benim arkadaş evlendi. Kız dedi ki ne yapacam o kadar altını? Evimiz işimiz aşımız olsun yeter. Düğünü de iki kalabalık aile olmasına rağmen boş bir arsada yaptılar. Bol bol oynayıp halay çektiler. Daha nolsun yani? Herkese böyle aşk dolu evlilikler lazım.
Bir diğer arkadaşım da diyarbakırlı. Kız o kadar şey istemiş ki sanki gayrimenkül satın alıyor. Hiç aşk sevgi ve düşünce yok.
Abartılmadığı müddetçe gerekli olan masraftır. Ancak abartılmadığı müddetçe.
Düğün yapmayıp evlenen arkadaşlarımın sonrasında hep çok içinde kaldı. Bir günlük masraf yiaa diye düşünmeyin. Manevi yönü göze alınırsa değecek bir masraf ancak abartılmadığı sürece.
Abartmayın.
Nişana 20000 harcamak nedir? Biz teyzem için kendi bahçemizde toplam 2500 tl gibi bir ücrete(kıyafetler ve bohçalar da içinde) yapmıştık. Her şey harika olmuştu. Hiçbir şey kısıtlı da değildi.
Karşı taraf ise takılar için yine çok masraf etmemişti.
Toplam düğün masrafı bile iki ayrı düğün olmasına rağmen 25 bulmadı.
gereksiz ve saçma birazcık aklı olan sade bir nikahtan yana kullanır hele bu devirde sonra gençler borç altında eziliyor bir çocuk yapalım deseler 5-6 yılı geçiyor ondan sonra ver elini sorunlar.
evlilik öncesi son masraftır. cumartesi günü müstakbel eşimin evinde gerçekleşen nişanımız için yaklaşık yirmi bin tl harcadım. daha bunun eşyası, altını, gelinliği, düğünü falanı filanı var. allah'tan evim var da onu düşünmüyorum. şimdilik tek tesellim bu.
Türkiye şartları malum. O değil de insanın zoruna giden etrafının ikide birde ne zaman evleniyorsun? Daha düğün yapmadın mı? Evlen artık yaşın geçiyor diye dırdır edenlere göstermek lazım o listeyi. Yani kısacası bizimkisi oldu senin eben ne zaman demek istiyorlar. Gençlerin allah yardımcısı olsun. Bu konuda duyarlı insan çok az maalesef.
dert çok eskidir. 25 kasım 1920 de bu konuda kanun çıkarılmıştır:
men-i israfat fat kanunu
(Ceridei Resmiye ile neşir ve ilâm: 28 mart 1337 - No. 8) No. 55
BÎRiNCÎ MADDE — Düğünlerde alelıtlak cihaz teşhiri, cihazın açıktan nakli, erkek tarafından iki kattan fazla elbise ihdası, düğün günlerine münhasır olmak üzere bir günden ziyade çalgı çaldırılması ve ziyafet verilmesi, nişan, çevre merasimi ile ağırlık ve hedaya itası ve köçek oynatılması gibi israfat memnudur.
ÎKÎNCÎ MADDE — Her livanın me calisi umumiyesi işbu kanun ile kavanini saire ahkâmına mugayir olmamak şartiylemahallî ve idarî talimatnameler tanzimine ve gerek ona müstenit tedabirin Hükümet marifetiyle tatbikini takibe mecburdur.
ÜÇÜNCÜ MADDE — îşbu mevat ve talimatnameler hilâfında hareket edenler mahallî belediyelerine ait olmak üzere elliden yüz liraya kadar cezayi nakdî ita veya bir aydan altı aya kadar hapis ile mücazat olunurlar.
DÖRDÜNCÜ MADDE — îşbu mevaddan mütevellit mesail sulh mahkemelerinde rüyet olunur. Bu baptaki hükümler katî ve lâzimülinfazdır.
BEŞÎNCÎ MADDE — Hitan cemiyetleri için masraf ihtiyariyle düğün yapmak memnudur.
ALTINCI MADDE — îşbu kanun ile menedilen eşya müsadere ve mahallî belediyeleri namına bilmüzayede füruht ve irat kaydedilir.
YEDÎNCÎ MADDE — îşbu kanun tarihi neşrinden itibaren mer'idir.
SEKÎZÎNCÎ MADDE — îşbu kanunun icrayi ahkâmına Büyük Millet Meclisi Dahiliye ve Adliye vekilleri memurdur.