düğünün kalitesine göre artış ya da düşüş gösteren, genellikle erkek tarafının karşıladığı, düğüne harcanan, bazılarının boşa gittiğini düşündüğü para değeridir.
başlangıçta fazla olmadığı düşünülen ancak içine girince tencere, tava, komidin derken ipin ucunun iyice kaçtığı, düğünde milleti eğlendirmek için harcanan paranın da cabası olduğu eğlenceli ama sonunda parasal sıkıntı verici toplumsal bir olay
erkek tarafının pek masrafı olmayan kısımdır. eğer damat doktor,avukat,mühendis olmuşsa erkek tarafı hiçbir masraf yapmaz.
biz bunca zaman okuttuk der. erkek tarafının gireceği masrafa damat bey girer bu da demek olur ki damat gelini borcun altına sokar. kız tarafı beyaz eşya,mutfak ve yatak odasını alır.gelin ödemez bunları kız tarafı öder. birde çeyiz kısmı var zaten. düğün masrafını kız tarafının karşıladığı durumdur.
gereksizdir efem. sade ve güzel bir nikahla evlenilip, düğüne harcayacağı parayla gemiyle bir dünya turuna katılınabilir. balayı da böylece hem sıradışı olur hem unutulmaz olur.
zamanında ilk sınavdan 10 alıp 2. sınavdan 90 alsam hoca da szölüye 100 verse diye hesap yapan adam şimdilerde 15 bine düğün yapsam 30 binlik takı takılsa kalan 15 binin 10 biniyle borçlarmı kapatsam 3 bin boşanmak için masraf desek 2 bin lira tertemiz. diye hesap yapıyor.
algıda seçicilik mi yapıyorum bilemedim ama mevcut durumuma cuk oturdu başlık. tüm gelenek görenek insanlar evlenemesin diye uydurulmuş arkadaş! o dürüdür, çeyizdir, yok nişan alışverişi, yok nişan pastası derken tee aylar sonraki düğüne hazırlık yapmaya başlıyorsunuz. bir de o kadar çok detay var ki! gelinlik nasıl olacak, gelinlik ayakkabısı rahat olsun ama topuklu da olsun. düğün nerede yapılacak. kaç kişi gelecek. davetiye nasıl olsun. oturma düzeni nasıl olsun. kimi çağırsam? lan şunu çağırsam mı? siktirle ya o beni çağırmamıştı. vs vs vs.
o sokunduruk sürecin içerisinde bir de masraf derdine düşüyorsunuz ister istemez.
çünkü normal topuz 50 lira, ama adı gelin başı olunca aynı saç hooop 500 lira.
normalde gece makyajı 100 lira, gelin makyajı 750 lira
tıraş 20 lira, damat tıraşı 75 lira.
uzaar da gider bu liste. yani işin içine 'gelin' ya da 'damat' kelimesi girince fiyatlar bir anda kat kat artıyor.
dert çok eskidir. 25 kasım 1920 de bu konuda kanun çıkarılmıştır:
men-i israfat fat kanunu
(Ceridei Resmiye ile neşir ve ilâm: 28 mart 1337 - No. 8) No. 55
BÎRiNCÎ MADDE — Düğünlerde alelıtlak cihaz teşhiri, cihazın açıktan nakli, erkek tarafından iki kattan fazla elbise ihdası, düğün günlerine münhasır olmak üzere bir günden ziyade çalgı çaldırılması ve ziyafet verilmesi, nişan, çevre merasimi ile ağırlık ve hedaya itası ve köçek oynatılması gibi israfat memnudur.
ÎKÎNCÎ MADDE — Her livanın me calisi umumiyesi işbu kanun ile kavanini saire ahkâmına mugayir olmamak şartiylemahallî ve idarî talimatnameler tanzimine ve gerek ona müstenit tedabirin Hükümet marifetiyle tatbikini takibe mecburdur.
ÜÇÜNCÜ MADDE — îşbu mevat ve talimatnameler hilâfında hareket edenler mahallî belediyelerine ait olmak üzere elliden yüz liraya kadar cezayi nakdî ita veya bir aydan altı aya kadar hapis ile mücazat olunurlar.
DÖRDÜNCÜ MADDE — îşbu mevaddan mütevellit mesail sulh mahkemelerinde rüyet olunur. Bu baptaki hükümler katî ve lâzimülinfazdır.
BEŞÎNCÎ MADDE — Hitan cemiyetleri için masraf ihtiyariyle düğün yapmak memnudur.
ALTINCI MADDE — îşbu kanun ile menedilen eşya müsadere ve mahallî belediyeleri namına bilmüzayede füruht ve irat kaydedilir.
YEDÎNCÎ MADDE — îşbu kanun tarihi neşrinden itibaren mer'idir.
SEKÎZÎNCÎ MADDE — îşbu kanunun icrayi ahkâmına Büyük Millet Meclisi Dahiliye ve Adliye vekilleri memurdur.
Türkiye şartları malum. O değil de insanın zoruna giden etrafının ikide birde ne zaman evleniyorsun? Daha düğün yapmadın mı? Evlen artık yaşın geçiyor diye dırdır edenlere göstermek lazım o listeyi. Yani kısacası bizimkisi oldu senin eben ne zaman demek istiyorlar. Gençlerin allah yardımcısı olsun. Bu konuda duyarlı insan çok az maalesef.