dikerken incelik ister. aynı yerden iğneyi sokup aynı yerden çıkarıcaksın dikilen düğmenin arkasına bakıldığında nokta izi olucak ipin ona göre dikmelisiniz. (isteyene dersi verilebilir)*
kastedilen giysi düğmesi ise bu buluşun geçmişinin m.ö. 2000'li yıllara kadar uzandığını ve bu amaçla çoğunlukla hayvan dişlerinin kullanıldığını biliyoruz. ancak, modern anlamdaki dairesel ve ortası dikim için delikli düğmelerin tasarımı, tahmin edilenin aksine bir terzi ya da modacı değil ünlü fransız komutan napoleon bonaparte tarafından gerçekleştirilmiş ve ilk kez, fransız subaylarının üniformalarında kullanılmıştır.
erkeklerin giysilerinde düğmeler sağda, ilikler solda iken kadın giysilerinde tam tersidir...
insanların daha çok sağ ellerini kullanmalarından dolayı yerleşen bir alışkanlık daha. Sağ elini kullanan bir insan için, sağdaki bir düğmeyi, soldaki bir iliğe geçirmek daha kolaydır. Bu nedenle de erkeklerin düğmeleri daima sağdadır.
kadınların düğmeleri soldadır. Kadınların çoğunluğu da, daha çok sağ ellerini kullandıkları halde Giysilerde düğmelerin kullanılmaya başlanıldığı ilk zamanlarda, düğmeler hem çabuk kırılabiliyordu, hem de herkesin alamayacağı kadar pahalı idi. Düğme alabilecek zengin kadınlar da, uzun elbiselerini ancak hizmetçilerinin yardımı ile giyebiliyorlardı. Hizmetçiler ise hanımlarının karşısında, onların düğmelerini, sağ ellerini kullanarak daha rahat ve daha hızlı ilikleyebiliyorlardı Bu nedenlerle, terziler düğmeleri hizmetçinin sağına, hanımının ise soluna gelecek şekilde diker oldular. Günümüzde her kadın, kendi kendine giyinip soyunmasına rağmen bu adet değişmedi.
beyoğlu atlas pasajı içinde ve teşvikiye'de birer şubesi bulunan,el yapımı olan her şeyin üzerinde çeşitli ebatlarda her biri diğerinden farklı bez bebekler bulunduran hediyelik eşya dükkanı.
giyim eşyalarının kavuşturulup kapanması için veya süslenmesi için malzemenin üzerine dikilen çesitli malzeme, form ve ebatlarda yapılan araçlardır. sedef, fildişi, tahta, cam, plastik gibi malzemelerden yapılır.