portakal ressam boş tarafından 1939 da resmedilen, sembolizm yönünden önemli bir resim.. incil in yaradılış mitosunu ve son yargılama sonrası cezayı anlatır. Tablo, kronolojik olarak kolay anlaşılsın diye, üç bölüme ayrılmış. Solda tanrı, adem ve karısı var. Ortada hayvanlar, sebze ve meyveler çıplak insanlar, sağ panelde ise yargılama ve ceza var.
soldaki ilk panelde, ikilinin arasındaki tanrı, elini üçleme şeklinde yapmıştır. bu tip, trinity işareti.. baba oğul ve ruhta birlik. alfa ve omega temalı tablolarda olduğu gibi.. Sol panelde, tanrı havva'nın elinden tutmuş, adem uyandığında onu yanında bulabilsin diye. Üçlünün buluşma anı, ademin ardıardına üç sürpriz yaşamasına neden olur. birincisi, tanrının kendi huzuruna gelmesi, ikincisi, kendi bedeninden ama daha farklı çıkıntı ve uzuvlara sahip birinin yaratılması, üçüncüsü de tabii ki, ilk cinsel dürtüyle dolması. Havvanın arkasında, doğurganlığı simgeleyen bir tavşan vardır. adem in bakışları, bir beklenti içeriyor. Bu da aslında, şehvetin aslında elma, dolayısıyla cinsellik olduğunu simgeliyor. Yine orta panelde, kovulma sonrası dünyaya düşen insanın pis davranışlarına iki yüzlülük ve kibirlerine devam ettiği anlatılıyor. resimde Dünya, isa'nın tuttuğu bir küre olarak tasvir edilmiştir. bu dünyada Bitkilerin olmayışı ise, yaradılış ilk altı günlük süresinde, hayvanların ve canlı yaşamının olmadığı üçüncü günü simgeler. Panelde, tanrının yaratma sonrası azalan etkisine de vurgu yapılır.
bir orta panel ve üzerine kapanan iki yan panelden oluşan kare şeklindeki eser kapandığında dış kapaklarında başka bir görünüm elde edilir. dış kapaklarda görünen dünya şekli içeride yer alan görünümlerden çok öncesini, dünyanın yaratılış esnasındaki halini yansıtmaktadır. kristal bir küre şeklinde betimlenmiş dünya halen oluşmakta ve yeşillikler dünyanın üzerinde yer almaya başlamaktadır. resmin sol üst köşesinde görünen figür dünyayı yaratmakta olan tanrı'dır. üst kısımdaki yazıda incil'den bir alıntı olan "o konuştu ve oldu; o emretti ve durdu" yazmaktadır.
bu dış kapak görüntüsü ve yazılar ile bosch eserine dini bir içerik katmış olur.
dünyevi zevkler bahçesi, (the garden of earthly delights) hollandalı ressam hieronymus bosch'un 1503 ve 1504 yılları arasında yaptığı muhteşem bir tablonun adı. bir triptik olan eser 1939'dan beri madrid'deki prado müzesi'nde sergileniyor.
bu ünlü tablonun sol panelinde, adem ile havva ve harikulâde hayvanlar eşliğinde cennet tasvir edilir. orta panelde pek çok çıplak figür, eşsiz güzellikte meyveler ve kuşlarla birlikte dünyevi zevkler; sağ panelde ise günahkarların değişik biçimlerde cezalandırılışının gösterildiği cehennem resmedilmiştir.
dış paneller kapatıldığında ise rölyef (kabartma) üzerinde tanrı'nın dünyayı yaratışı konulu eser görülmektedir. bosch bu eserde resmin yapıldığı tablo yüzeyini oldukça pürüzlü seçmiştir. bu durum o dönemin flaman ressamları arasında yaygın olan ve resmin pürüzsüz bir yüzey üzerine uygulanarak esere insan eli değmiş hissini hafifletmek için kullanılan geleneksel resim tekniği ile tam bir karşıtlık oluşturur.