benim için termodinamiğin ikinci yasasıdır.
evrenin entropi değişimi her zaman 0 dan büyük ya da eşittir. bu denklem de benim dünyamı değiştirmiştir. (bkz: boltzmann)
çok güzel bir kitaptır, lise çağlarında okunması gerektir bana göre. sizden geçtiyse, kardeşinize, kuzeninize, çocuğunuza okutun, okutun ki o denklemleri bulanların da insan olduğunu, tek yapması gerekenin azmetmek olduğunu görsün.
--spoiler--
harvard üniversitesi'nde fizik ve matematik dersleri veren, amreikan abc televizyonunda bilim editörü olarak görev yapan michael guillen, dünyayı değiştiren beş denklem'de, günlük hayatımızı kalıcı bir biçimde değiştiren beş denklemin hem matematiğini hem de öyküsünü anlatıyor. bu denklemlerin öyküleri bir yandan beş büyük bilim adamının portresini çizerken bir yandan da okuyucuya 17. yüzyıldan günümüze değin bilimin ve bilim-insan ilişkisinin kesintisiz bir tarihsel kaydını sunuyor. çok soyut gibi görünseler de, etkileri son derece somut olan bu beş denklem, aslında bilimin o meşhur elmadan kötü şöhretli atom bombasına doğru çıktığı yolculuğun beş önemli kilometre taşı...
--spoiler--
tübitak yayınlarından çıkmış, çevirisi de bir o kadar leziz olan kitap. özellikle üniversitede fen bilimleri ve mühendislik alanlarını seçecekler için bakış açısını geniş tutturacak bir kitap. sıkıcılık mı? uzaktan yakından alakası yok. çevirisinden belki de, kopukluk çok yaşamıyorsunuz. biraz da bu konularla ilgileniyorsanız hele, kitapta çizilmedik yer kalmıyor.
okunası bir kitap. sıkıcı değil bilakis eğlenceli ve bir yandan öğretici. o formülleri bulan dahilerin hayatları ve bilimsel çalışmalarını akıcı bir dille anlatmış yazar.
beni en çok michael faraday'ın hayatı etkilemiştir.
isim olarak gözü korkutan, nasıl okurum ben bunu şimdi bilim falan diyor tedirginliği oluşturan ama açıp bakınca; çok bilimsel dille yazılmamış olduğunu görüp okuyayım bakayım hissi uyandıran tübitak yayınlarından çıkmış kitap.
sıkıcı bir kitap değildir, eğlencelidir, o koskoca denklemler o kadar basite indirgenerek anlatılmış ki ilkokul çocuğu bile anlar. aynı zamanda bilim adamlarının hayat hikayesi de vardır, bu özellik; bilim adamlarının bu yasaları bulmaya nerden merak saldığı hakkında bilgi edinmek için faydalıdır.
Çeşitli dönemlerde bilim dünyasını kasıp kavuran ünlü bilim adamlarının bulmuş oldukları bilimsel yasaları keyifli ve akıcı bir dille anlatan ve Tübitak yayını olan bir popüler bilim kitabıdır. Altıncı basımı Ekim 2003'te yapılmış, Michael Guillen tarafından kaleme alınmış ve çevirisi Gürsel Tanrıöver'e ait başarılı ve okunması gereken bir yayındır.
Kitapta bahsi geçen beş önemli yasa ve bu yasaları ortaya çıkaran bilim adamları şöyledir:
1. Evrensel Kütle Çekimi Yasası - Isaac Newton
2. Hidrodinamik Basınç Yasası - Daniel Bernoulli
3. Elektromanyetik indükleme Yasası - Michael Faraday
4. Termodinamiğin ikinci Yasası - Rudolf Clausius
5. Özel Görelilik Teorisi - Albert Einstein